Ciccis bästa tips inför första ponnyköpet!

Vad ska man tänka på när man köper ponny till sitt barn? Svelandprofilen Cecilia Qvarnström gick på flera missar innan hon hittade rätt ponny till sin dotter. Här delar hon med sig av sina bästa tips. 

Snäll är inte lika med lat och ibland betyder alltid. Cecilia Qvarnström, trefaldig världsmästare i körning, gick på många minor när hon skulle köpa en ponny till dottern Clara. - Jag är tävlingsmänniska och när jag tittare på ponnyer så tittade jag på utvecklingspotential, gångarter och framtidsmöjligheter. Jag köpte ponnyer med gång, tävlingsponnyer och vackra ponnyer. Det var helt fel, säger Cecilia ”Cicci” Qvarnström öppenhjärtligt.

På gården i Flyinge står det runt fem hästar till vardags. De flesta är Ciccis tävlingshästar men när dottern Clara blev gammal nog att rida reserverades snabbt en box för ponny.

- Det är såklart jätteroligt när barnen visar intresse för hästarna. Det är en bra sport och det finns många vänner och mycket gemenskap i stallet. Man vet alltid var ens dotter eller son är, de sitter på hästryggen eller hänger i stallet, säger Cicci.

Både Cicci och maken Martin arbetar som poliser. Cicci på 80% i Lund. All övrig tid går åt till hästar, barn och hundar. Att barnen, Clara och Melker, skulle följa med ut i stallet var inte alltid självklart. Dottern Clara blev nämligen rädd för att rida.

Cecilia "Cicci" Qvarnström är framgångsrik kusk med bland annat tre VM-guld i prisskåpet.

- Ponnyerna som jag köpte blev helt enkelt för svåra för Clara. Hon trillade av dessa ystra tävlingsponnyer, slog sig och blev rädd. Det vill man så klart inte. Det tog ett tag för mig att komma till insikt i vad jag borde köpa.

Det blev många skallgångar på internet när Cicci väl kommit underfund med vad för en ponny som en oerfaren ryttare behöver.

- Clara behövde en ponny som var erfaren, trygg och snäll. När man letar efter snälla ponnyer så är det lätt att man hittar ponnyer som är lata och det är inte samma sak. Hästen måste vara känslig för hjälperna och inte envis, seg i munnen eller lat. Ponnyn måste ge den lilla ryttaren trygghet. Det är inte helt lätt att hitta, säger Cicci Qvarnström.

För Cicci blev det många telefonsamtal och videos som skickades fram och tillbaka. Hon lärde sig snabbt att se oönskade beteende och åkte inte ens och tittade på de ponnyerna. Telefonsamtalen kunde också avslöja ett och annat.

-  Jag lärde mig att ”ibland” inte betyder ”ibland” utan att det är något som händer nästan varje ridpass. På videos så kunde man se om ponnyn till exempel stannade vid utgångarna eller drog ner huvudet och ryttaren var tvungen att använda pisk. Att ha pisk är inte helt lätt när man är nybörjare. Det var många ponnyer som jag valde att inte ens åka och titta på.

Den rätta ponnyn hittade hem till Cicci via Facebook. En vän lade ut en bild på en ponny som beskrevs som snäll. Den var inte riktigt vad Cicci hade tänkt sig, 22 år gammal och hade gått på lösdrift de senaste åren.

- Ponnyn, som heter Honey, sadlades upp för första gången på länge och jag kände direkt att jag kunde låta Clara rida själv. Honey bar Clara snällt runt ridbanan i alla gångarter utan att hitta på något. Hon var ärligt framåt, Klara tyckte det var lite läskigt för de senaste ponnyerna vi provat gick inte framåt alls, men jag tänkte att det var bra med ärlig framåtbjudning, berättar Cicci.

För att verkligen verifiera ponnyns bakgrund så började Cicci forska i ponnyns bakgrund. Cicci fick tag på tidigare ägare till Honey.

- Speciellt när det är en så gammal ponny så är det bra om man kan prata med någon som haft ponnyn tidigare. Säljaren vill ju kanske bli av med ponnyn. Honeys tidigare ägare pratade både länge och väl om henne och det blev ett bra kvitto för mig. Jag fick de svar jag behövde gällande vanliga sjukdomar som fång och eksem.

En äldre ponny eller häst är kanske inte helt felfri. Cicci tycker att man som köpare då ska ta sig en ordentlig funderare.

- Där är alltid några fel på en gammal ponny men det får man ha i åtanke och acceptera man får också se vad man ska ha ponnyn till. Ska den tävla aktivt på hög nivå eller lära din dotter rida? Då får man prioritera det. Honeys fysik kommer räcka länge och väl till Clara.

 Se filmen med Cicci och Clara nedan: 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00