Våga prova olika hästraser!

Funderar du på att köpa häst? Vad ska du använda hästen till? Haflinger, ardenner och shetlandsponnyer är hästraser som är friskare än de flesta andra och passar till så väl hobbyridning som tävling i lätta och medelsvåra klasser. Vi på Sveland Djurförsäkringar vill påminna alla som går i hästköpartankar att det finns många raser att välja på!

Det finns runt 170 hästraser att välja på för den som är ute och letar häst. Vid köpet finns det flera viktiga parametrar att väga in. Till exempel vad hästen ska användas till, vem som ska hantera den och vilken nivå ryttaren befinner sig på.
-  De raser som kanske inte används till de högsta tävlingsklasserna i hoppning och dressyr är ofta något billigare att köpa in. Enligt vår statistik håller de sig dessutom friskare. Haflinger, nordsvenskar och connemaror är bra exempel på mångsidiga hästar som är friskare än genomsnittet. När det kommer till försäkringar sätts premien efter ras. Köper man ett djur ur en ras som är sund blir premien också billigare, säger Ursula Lige-Berglund på Sveland Djurförsäkringar.

Mellan de olika hästraserna finns enorma skillnader. Inte bara storleks- och utseendemässigt. Även temperament skiljer sig mycket åt. I Frankrike har man gjort en studie där man har jämfört temperament mellan hingstar beroende på ålder, ras och nivå på ryttaren. Inte helt överraskande visade studien att hästar i lägre ålder har lättare att ta till flykt och tyngre hästraser rör sig mindre i stallet än tävlingshästar. Fullblodshästar däremot är genomgående mer känsliga än andra raser.
- En häst som är lite lugnare lagd till sitt temperament är såklart också lättare att hantera, även om mycket förstås beror på den som hanterar hästen, säger Ursula Lige-Berglund.

Några av de friskaste raserna enligt Sveland Djurförsäkringars statistik är:

  • Haflinger
  • Ardenner
  • Nordsvensk brukshäst
  • Russ
  • Shetlandsponny
  • Islandshäst.