Köpa häst

Vad ska man tänka på när man bestämt sig för att köpa en häst? Även om du redan kommit fram till att du har både råd och tid att ha häst så finns det några fler saker att tänka igenom innan du kan hoppa upp i sadeln.

Vilken häst passar dig?
Vilken ras ska du välja och vilken sorts häst passar dig bäst? Ta gärna hjälp av din tränare när du ska ut och leta. Har du tänkt på att det finns raser som är friskare än andra? Läs mer om vilka raser som anses friskast här.

Gör en plan
Har du gjort en plan för ditt och din tilltänkta hästs liv och utveckling? En plan för er träning tillsammans är a och o för ett hållbart hästägande. 

Fodervärd, medryttare eller köpa?
Det finns andra alternativ än att köpa en häst. Har du aldrig haft en häst tidigare kanske du ska prova på att vara fodervärd eller medryttare. Oavsett vad du väljer så se till att ha ett ordentligt avtal. 

Skaffa dig så mycket information det går om både hästen och säljaren innan du genomför ett köp. Provrid alltid hästen, gärna flera gånger och inte bara i hästens hemmiljö. Du kan också kontrollera hästens skadehistorik genom dess försäkringsnummer. Skriv alltid ett köpeavtal och se till att hästen är veterinärbesiktigad innan köpet genomförs.

Hasta inte fram ett köp, hur mycket du än längtar. Gör grundlig research kring varifrån du ska köpa din häst. Var frågvis när du träffar säljare och berätta för dem om vad just du vill använda hästen till.

Skaffa dig ett kontaktnät
Du vet säkert redan var du ska ha hästen uppstallad men vem ska sko hästen? Vilken veterinär ska du använda dig av i akutfall? Har du en tränare? Var köper du foder och strö. Vem tar hand om din häst om du behöver åka bort? Du behöver bygga ett litet team som du litar på runt dig och din häst.

Glöm inte att antingen överta eller teckna en ny försäkring till din häst! Här kan du läsa om våra olika hästförsäkringar.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00