Hundar på jobbet

Upp emot 40 hundar följer varje dag med sina hussar och mattar till Svelands kontor. Att få ta med sig hunden på jobbet är en förmån som få arbetsgivare erbjuder. Det har förvisso sina utmaningar, men bidrar också till mycket glädje bland personalen.

Blandrashunden Tubbe ligger och vilar under husses skrivbord. Han hade gärna spankulerat omkring på kontoret och sett sig omkring, men han vet att han måste hålla sig inne på sitt rum.

På en arbetsplats med 40 hundar krävs det att man tar hänsyn till varandra. För allas trivsel finns det ett par regler all personal med hund måste följa. Hundarna ska till exempel hålla sig inne på sin ägares rum, och de som har med sig hund har en egen ingång. Kompostgaller fungerar som avgränsning för de som arbetar i öppet landskap.

Förståelse och tolerans
Trots regler kan även den mest väluppfostrade hund hitta på bus. Därför finns det också en förståelse och tolerans bland medarbetarna för att det ibland hörs ett och annat skall eller lite gnyenden från hundarna. Många i personalen hjälps även åt med att passa varandras hundar, eller erbjuder sig att ta med kollegans hund ut på promenad om det behövs.

Anette Fritz arbetar på Svelands säljavdelning. Hon berättar att kunderna hon pratar med i telefon blir positivt överraskade när de hör att det finns hundar på kontoret.

– Hittills har alla bara tyckt att det är något positivt och roligt. Vi som jobbar här är ju själva djurägare vilket gör att vi har mycket erfarenhet som vi kan dela med oss av till våra kunder, säger hon.

Anette har själv med sig sina två Podengo Portugese, Sara och Timo, om dagarna. De båda hundarna kan rutinerna vid det här laget. Varje morgon när matte plockar fram bilnycklarna vet de att det är dags att åka till jobbet. Under arbetsdagen ligger de tillsammans i sin korg under skrivbordet och tar det, för det mesta, lugnt.

– På lunchen går vi alltid en promenad i parken och spanar in alla fyrbenta där, roligast är ekorrarna, berättar Anette.

Anette menar att det för henne personligen hade varit svårt att ha hund över huvud taget om hon inte fick ta med dem till jobbet.

– Det är en fantastisk förmån att få ha med sig hunden jobbet, och jag upplever bara positiva fördelar med det. Det blir ett väldigt härligt arbetsklimat, säger hon.

Måna om sina anställda 
Forskning har bland annat visat att kontoshundar kan minska stress och öka produktiviteten hos anställda. Åsa Jonsson, HR-chef på Sveland Djurförsäkringar, ser möjligheten att få ta med sig hunden på jobbet som ett stort mervärde för hela personalen, även för de som själva inte har hund.

– Djur har ju en bekräftat positiv effekt på sin omgivning. Det stärker dessutom den expertis vi har i organisationen att så många har egna djur, säger hon.

Åsa påpekar även att både hundarna och hundägarna på Sveland är otroligt duktiga.

– Man märker ju oftast inte ens av att vi har hundar här på kontoret. Under förutsättning att det är väluppfostrade hundar och att alla följer reglerna så tycker jag att det är fantastiskt att jobba på ett kontor med hundar, säger hon.

Sveland Djurförsäkringars vd, Linda Kreutz, menar att vi tillsammans skapar en hållbar arbetsmiljö för både våra två- och fyrbenta medarbetare genom att personal med hund känner sig välkomna och uppskattar att hunden får följa med på jobbet. Hundarna å sin sida har sällskap hela dagen, får en ordentlig rastning på lunchen, och slipper att vara ensamma hemma om dagarna.

– Vi ser enbart positivt på att våra anställda är engagerade i djur och att det är så många som har egna. Detta gör att vi på ett bättre sätt förstår våra kunder och deras behov. Hundarnas närvaro påminner oss om vilken bransch vi är i och vilka vi är till för. Att det också finns många undersökningar som visar att de får oss att må bättre på jobbet får ses som en extra bonus, säger hon.   

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00