Hundar på jobbet

Upp emot 40 hundar följer varje dag med sina hussar och mattar till Svelands kontor. Att få ta med sig hunden på jobbet är en förmån som få arbetsgivare erbjuder. Det har förvisso sina utmaningar, men bidrar också till mycket glädje bland personalen.

Jack russell terriern Rossi ligger och vilar vid mattes skrivbord. Han hade gärna spankulerat omkring på kontoret och sett sig omkring, men han vet att han måste hålla sig inne på sitt rum.

På en arbetsplats med 40 hundar krävs det att man tar hänsyn till varandra. För allas trivsel finns det ett par regler all personal med hund måste följa. Hundarna ska till exempel hålla sig inne på sin ägares rum, och de som har med sig hund har en egen ingång. Kompostgaller fungerar som avgränsning för de som arbetar i öppet kontorslandskap.

Förståelse och tolerans
Trots regler kan även den mest väluppfostrade hund hitta på bus. Därför finns det också en förståelse och tolerans bland medarbetarna för att det ibland hörs ett och annat skall eller lite gnyenden från hundarna. Många i personalen hjälps även åt med att passa varandras hundar, eller erbjuder sig att ta med kollegans hund ut på promenad om det behövs.

"Vardagen underlättas enormt"
Matilda Stegle Sebrén arbetar på Svelands skadeavdelning. Hon berättar att kunderna har ett stort intresse av att de anställda får ha med hundarna på kontoret.

– Jag tror att det ger kunderna en känsla av gemenskap och förtroende när de får höra om våra egna djur och erfarenheter. Det stärker verkligen känslan av att vi är ett kundägt djurförsäkringsbolag, säger hon.

Matilda har själv med sin jourhund Paddy om dagarna. Han kan rutinerna vi det här laget. Majoriteten av arbetsdagen ligger han i sin säng. Men på lunchpromenaden i parken blir det gärna lite bus. Att få ha med hunden på jobbet är en enorm förmån som uppskattas av de anställda, men också av deras djur, berättar Matilda.

– Själv har jag jourhundar som jag tar hand om innan de omplaceras. Det är en otrolig möjlighet att miljöträna hunden och samtidigt kunna ha full koll på den hela arbetsdagen. Hundarna får ut så otroligt mycket av att följa med till jobbet.

Dan Ingelström är utbildningsansvarig på Sveland. Han håller med om att det är en fantastisk förmån att kunna ha med sin hund, schäfern Pixie, på jobbet.

– Vardagen underlättas enormt och man får även viktiga lunchpromenader i ur och skur, något som är viktigt för mig i min prestation på arbetet. Jag är helt övertygad om att alla blir mer effektiva på jobbet med hjälp av promenader då och då, säger han och fortsätter:

– Vissa dagar är fullbokade med möten och då finns så klart en risk att hunden är ensam långa stunder. Men som tur är finns det gott om kollegor som gärna ställer upp och hjälper till med passning och promenader ifall det behövs. Vi hjälps alla åt.

Måna om sina anställda 
Forskning har bland annat visat att kontoshundar kan minska stress och öka produktiviteten hos anställda. Åsa Jonsson, HR-chef på Sveland Djurförsäkringar, ser möjligheten att få ta med sig hunden på jobbet som ett stort mervärde för hela personalen, även för de som själva inte har hund.

– Djur har ju en bekräftat positiv effekt på sin omgivning. Det stärker dessutom den expertis vi har i organisationen att så många har egna djur, säger hon.

Åsa påpekar även att både hundarna och hundägarna på Sveland är otroligt duktiga.

– Man märker ju oftast inte ens av att vi har hundar här på kontoret. Under förutsättning att det är väluppfostrade hundar och att alla följer reglerna så tycker jag att det är fantastiskt att jobba på ett kontor med hundar, säger hon.

Sveland Djurförsäkringars vd, Linda Kreutz, menar att vi tillsammans skapar en hållbar arbetsmiljö för både våra två- och fyrbenta medarbetare genom att personal med hund känner sig välkomna och uppskattar att hunden får följa med på jobbet. Hundarna å sin sida har sällskap hela dagen, får en ordentlig rastning på lunchen, och slipper att vara ensamma hemma om dagarna.

– Vi ser enbart positivt på att våra anställda är engagerade i djur och att det är så många som har egna. Detta gör att vi på ett bättre sätt förstår våra kunder och deras behov. Hundarnas närvaro påminner oss om vilken bransch vi är i och vilka vi är till för. Att det också finns många undersökningar som visar att de får oss att må bättre på jobbet får ses som en extra bonus, säger hon.   

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00