Hållbar smådjursägare del 3: Inredning och leksaker

Gällande burinredning och leksaker finns det många skäl till att inte konsumera i onödan. Många gånger har smådjur och fåglar ett behov av att få ta sönder, öppna och slita itu saker – är det verkligen värt att lägga pengar på köpta leksaker då? Etologen Emma Almquist tipsar om inredning, burtillbehör och leksaker som du som djurägare inte behöver vara rädd om och som tillfredsställer djurets behov. 

Rätt sittpinne till din fågel

Det medföljer ofta raka pinnar i plast när man köper en fågelbur. Men i naturen finns inga raka pinnar, det är bättre för en burfågels ergonomi att få naturlig burinredning. En sittpinne bör vara ojämn i kurvor och tjocklek, så att fågeln får sitta i olika positioner och justera sitt grepp. Detta förhindrar att fågeln konstant sliter samma punkt på sina hälar, och den får dessutom jobba med sin kropp och balans.

Hitta en stabil men krokig gren utomhus och inred med den. Fåglar brukar älska att skala barken av grenar, så värt att tänka på är att frysa grenen eller låta det ligga i ett uterum i några dagar för att se till att eventuella kryp eller annan ohyra dör. 

Återbruka – och låt djuret själv bestämma över sin inredning

De flesta smådjur har ett naturligt behov av att öppna och slita sönder saker. Det är därför många gånger onödigt att lägga pengar på köpt inredning och leksaker, som bidrar till onödigt dyr konsumtion som tär på miljön.

Har du en låda av hårdplast eller kartong? Såga ut ett hål och använd som burinredning. Då har djuren projekt för sig i flera dagar med att bygga bo, bestämma hur stora ingångarna ska vara eller om man kanske ska ha ett takfönster. Alla typer av förbrukade kartonger tycker smådjuren är toppen att få inreda och pyssla med eller bara slita ner till konfetti.

Man kan ta in material man hittar utomhus, även till gnagare. Även nu är det viktigt att se till att eventuell ohyra dör, innan det sätts in i buren. 

Sy ett marsvinskrypin

Alla djur behöver en plats att kunna gå undan för sig själv. På Youtube finns många instruktionsvideor för hur man syr en krypinpåse av tyg, något som är väldigt populärt och dessutom enkel att göra själv.

Ge djuret utlopp för sina behov

Leksaker kan också bidra till att ditt smådjur får utlopp för sina behov. Till exempel använder papegojor i det vilda sina vassa klor och näbbar för att öppna frukter och bryta sönder kärnor, vilket förklarar varför de tar sönder leksaker.  

Ett klassiskt och hållbart tips för en rolig leksak som din gnagare eller fågel inte behöver vara rädd om är återbrukade toalettrullar. Fyll toarullen med hö eller annat gott (läs tips om snacks här), klipp och vik in kanterna för att sedan låta ditt djur få lista ut hur den ska komma åt godsakerna. När den väl har gjort det kommer den troligtvis roa sig med att leka med och ha sönder rullen. Detta kan även göras med tomma äggkartonger eller andra förpackningar för torrvaror. 

Handla second hand – men tänk på smittorisken

Se alltid till att informera dig själv om eventuella smittskyddsrisker innan du handlar på andrahandsmarknaden. Trä är ett material som är svårare att rengöra från eventuella smittor än exempelvis plast, som effektivt kan rengöras med sprit och desinfektionsmedel. Köp begagnade varor av någon du känner, eller någon som du vet har friska djur om du känner dig osäker kring rengöring. 

Läs resterande delar av artikelserien:

Läs mer om inredning och skötsel av smådjur: