Inred buren till tamråttan

Tamråttor är oftast inte lika immuna mot sjukdomar som vilda råttor är. Råttor som används som sällskapsdjur behöver få rätt skötsel och bra omvårdnad, annars kan de lätt bli sjuka. En välstädad bur är därför viktigt för att djuren ska må bra.

Många kanske tänker på råttor som skadedjur och smittspridare, men de är mycket sällskapliga djur som ofta blir väldigt tillgivna och går att lära olika lekar och konster. Tamråttor är även mycket intelligenta och nyfikna djur som är lätta att ha och göra med.

Flockdjur
Tamråttan trivs i flock och du kan ha flera i en bur. Tänk bara på att inte blanda hanar och honor om du inte vill ha massor av råttungar förstås. Lättast vänjer de sig vid varandra om de vuxit upp tillsammans eller om de samtidigt vänjs vid en ny bur som ingen av dem ”ägt” tidigare.

Tillräcklig storlek på buren
Det finns många olika slags burar att välja mellan. Det är viktigt att djuren har ordentligt med plats för att kunna röra sig fritt. Burar av plast är att föredra eftersom de är lätta att rengöra och till skillnad från t.ex. en bur i trä, riskerar den inte att gå sönder om råttan biter på den. Se också till att det finns en bra låsanordning på buren så att råttan inte rymmer.

Bra underlag
Burens botten ska vara täckt med ett bra strömedel. Strömedlet bör bland annat ha en bra uppsugningsförmåga och inte damma alldeles för mycket. Hö eller halm är bra för tamråttor att ha tillgång till då råttor har ett starkt behov av att kunna bygga bo.

Städad bur
Dålig burhygien kan vara skadligt för tamråttan. En städad bur ökar råttans välmående och trivsel och minskar risken för att djuret kommer i kontakt med urin och avföring. Speciellt känsliga är de för ammoniaken i urinen som kan skada luftvägarna och göra dem mottagliga för infektioner. Ett bra underlag bidrar därför till att råttan håller sig frisk. Se till att städa buren 1-2 gånger i veckan.

Leksaker
Råttor tycker om leksaker och det finns många olika slags leksaker som du kan göra själv till din råtta utan att köpa något. Det är bara fantasin och säkerheten som sätter gränser för hur just din bur ska se ut. Du kan bland annat göra gungbrädor, stegar, hängmattor, pappersrör och andra föremål som kan användas som sysselsättning till dina råttor. Undvik att införskaffa ett motionshjul då råttan kan fastna med svansen i hjulet.

Gör din egen hängmatta: 

  1. Köp fleecetyg i två färger och klipp ut två lika stora bitar
  2. Nåla ihop tygerna med insidan inåt. Sy sedan ihop alla sidorna en centimeter in från kanten.
  3. Spara en öppning i varje hörn. Vänd ut och in.
  4. Klipp till band av fleece i önskad längd
  5. Vik banden på mitten och trä in i hålen som blev i varje hörn. Sy en raksöm över.
  6. Sedan fäster du gängare i öglorna (krokar, gem, klädnypor, säkerhetsnålar osv).

Kontakta oss om du har några frågor

0451-38 30 00

Intressant för dig

Sveland Smådjur

10 000 eller 20 000 kr i veterinärvårdsersättning

Ersätter veterinärvård vid sjukdomar och olycksfall

Låg fast självrisk