Hållbar smådjursägare del 1: Foder

Hållbart smådjursägande behöver varken vara tidskrävande, jobbigt eller dyrt. Tillsammans med Svelandprofilen och etologen Emma Almquist reder vi ut hur man kan köpa billigare, nyttigare och mer hållbart foder till smådjuren. 

Större förpackningar med kortare fraktsträckor

I fysiska djuraffärer brukar det finnas större förpackningar än på nätet, med ett innehåll som i flera fall kommer från Sverige. Försök att jämföra utbudet i dina lokala djuraffärer och undersök utbudet i fysisk butik. Större förpackningar håller längre och innebär mindre onödig konsumtion samt mindre transportsträckor. 

Få koll på näringsinnehållet – handla av en bonde

Många bönder säljer 12 kilosbalar av hö, som i längden resulterar i ett betydligt billigare pris än de förpackningar som går att få tag i djuraffären.  

En stor fördel med att köpa hö från en bonde är att hen vet detaljerna kring produkten, som till exempel när det är skördat. En första skörd innehåller en högre mängd energi som kan vara för starkt för ditt djurs kropp att kunna smälta, medan en senare skörd kan riskera att innehålla för lite energi och riskerar att få djuret att magra.  

Höet kan också innehålla olika mängder klöver eller påverkas av att ha legat ett tag. Om man köper en foderförpackning i djuraffär kan man oftast inte veta detaljerna kring produktens innehåll, men de flesta gånger kan bonden svara på dina frågor. På så sätt kan man lära sig vilken typ av skörd som passar ens djur bäst och alltid be om att få köpa just det.  

Hur kommer man då i kontakt med en bonde?

Man kan rådfråga hästägare och lokala ridklubbar eller stall, varifrån de köper sitt hö. Det brukar även finnas annonser med höförsäljning på Blocket.

Genom att köpa hö av en bonde får man alltså mer foder för en billigare peng, slipper frakt, mellanhänder som behöver ta ut vinst och man kan få det hö som passar ens eget djurs behov bäst. 

Läs resterande delar av artikelserien:

Läs mer om utfodring av smådjur:

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00