Utfodra marsvinet rätt

När man som djurägare utfodrar sitt smådjur med det där lilla extra goda, bottnar det oftast i välvilja. Tyvärr blir det ofta missriktat då det kan medföra stora problem för djuret. Felaktig kost är en vanlig anledning till varför marsvin drabbas av tandsjukdomar eller allvarliga besvär med magen.

Ibland vill man unna sitt marsvin lite smått och gott, men det är viktigt att komma ihåg att marsvin inte själva har förmågan att välja ut vad för slags mat som är hälsosamt. Marsvin väljer gärna ut det goda och onyttiga som finns att tugga på i buren och lämnar kvar det andra.

Om det blir för mycket energirik och lättsmält mat som gnagarblandningar, bröd eller banan kan det i längden vara orsaken till varför marsvinen får besvär. För lite C-vitamin i kosten är ett annat vanligt problem, därför är det viktigt att man utfodrar sitt marsvin på rätt sätt.

Gnagarblandningar
Gnagarblandningar innehåller mycket energi och fett. Undvik att utfodra marsvin med gnagarblandningar då risken är stor att deras hälsa försämras och att de drabbas av övervikt.

Giftigt
Avokado, lök, potatisblast, potatisgroddar, smörblomma, rabarber och överdosering av spenat samt råa bönor är giftig för marsvin. Undvik även att ge marsvin mineral- och saltstenar då det ökar risken för problem med njurar och urinvägar.

Pellets
Pellets kan man ge sina marsvin, men det är absolut inte ett måste. De marsvin som växer, är dräktiga eller digivande kan behöva få i sig pellets som ett komplement till den övriga kosten. När du ska köpa pellets till ditt marsvin är det viktigt att det inte innehåller för höga halter fett och kalcium, som ökar risken för övervikt och urinsten. Ofta går det att hitta bra pellets hos veterinärer eller djursjukhus.

C-vitamin
Marsvin kan inte tillverka sitt eget C-vitamin och behöver därför dagligen få tillsättning av vitaminen genom kosten. Marsvinsungar och dräktiga honor är i extra mycket behov av C-vitamin. Avsaknaden av den nödvändiga vitaminen kan leda till skörbjugg, förlamning i bakbenen och i värsta fall dödsfall.

Några c-berikande grönsaker som går att variera mellan är broccoli, paprika, olika kålsorter, persilja, selleri och apelsin. Viss pellets kan innehålla c-vitamin men tillgodoser ofta inte behovet för marsvinen.


Eftersom marsvin har snabb ämnesomsättning och magen ständigt arbetar, behöver de ha mycket kostfibrer som hö eller bladgrönsaker. Marsvinens kost ska bestå av uppemot 80 procent av hö. Hö är den viktigaste delen i marsvinets kost eftersom det sliter ner tänderna samtidigt som det är bra för matsmältningen. Problem med tänderna hos smådjur är en av de vanligaste orsakerna till varför ägare kontaktar veterinären. Läs vår artikel om tandproblem hos smådjur här!

Rent vatten
Marsvin behöver ha tillgång till nytt och fräscht vatten varje dag. Vattenflaska med pip är oftast lättare att använda istället för en vattenskål. Nackdelen med skål är att vattnet blir smutsigt fort.

Nyttigt godis
Gräs, maskrosblad, klöver, melon, kvistar från fruktträd, gurka, romansallad och morötter är exempel på nyttigt godis för marsvinet.

Undvik foderbyten
Marsvin är mycket känsliga för tvära foderbyten. Alldeles för hastigt foderbyte kan göra att marsvinet får olika magproblem. Marsvinens mage behöver hinna vänja sig för varje dag som går. Se därför till att introducera ett nytt fodermedel långsamt så att det inte blir för stora mängder på samma gång. Har du bytt fodermedel och ditt marsvin får symtom som diarré, upphörd aptit- eller avföring är det viktigt att kontakta veterinär.

Kontakta oss om du har några frågor

0451-38 30 00

Intressant för dig

Sveland Smådjur

10 000 eller 20 000 kr i veterinärvårdsersättning

Ersätter veterinärvård vid sjukdomar och olycksfall

Låg fast självrisk