Tandproblem hos smådjur

Problem med tänderna hos smådjur är en av de vanligaste orsakerna till varför ägare kontaktar veterinären. För kaniner och marsvin är det ofta fel kost som leder till besvär med tänderna.

Kaniner och marsvins tänder växer hela livet. Kaniners framtänder växer hela 2-3 mm i veckan. De främre tänderna kan bli för långa om de inte slits ner regelbundet genom hårt tuggmotstånd. När de inte utsätts för tillräckligt slitage så får djuret besvär med sina tänder och ont i munnen.

Vassa kindtänder är ett vanligt förekommande men ofta är det bettet som är det största problemet för kaniner och marsvin.

Tuggmotstånd är viktigt
 Tuggandet och söndermalningen av föda är det som bidrar till att kaninen eller marsvinets tänder slits normalt. Om födan är för lättsmält så används inte hela tuggytan vilket gör att tänderna blir vassa och djuret kan få sårskador på insidan av kinden. De kan då få svårt att tillgodogöra sig egen mat.

- Många smådjur som kaniner och marsvin sliter inte tillräckligt på sina tänder. Därför är det viktigt att den största delen av fodret består av grovfoder, 90 procent ungefär. Felaktig utfodring ger snabbt problem, Per Josefsson, veterinär

Genom att utfodra ditt husdjur med rätt kost ser du till att deras tänder slits normalt. Se till att det alltid finns en stor mängd torrt och grovt hö i buren. Ibland är det bra att ge smådjuren något hårt att bita på som kvistar eller grenar.

Åtgärder
Som ägare kan du förebygga tandproblem genom att hålla uppsikt på ditt husdjur. Om du misstänker att din kanin eller marsvin har tandproblem är det viktigt att kontakta din veterinär. Ett marsvin som inte ätit på 24 timmar kan dö om den inte får i sig någon mat. Den vanligaste åtgärden är att de långa framtänderna klipps av. Genom att lägga märke till tidiga symptom kan du se till att åtgärda tandproblemen snabbare.

- Det är bra att veta vad ditt husdjur väger, då märker du snabbt om din kanin eller marsvin har problem och exempelvis går ner i vikt för fort.

Tecken på att din kanin eller marsvin kan ha munhälsoproblem:

  • Väljer bort svårsmält mat    
  • Svårt att tugga    
  • Äter mindre    
  • Går ner i vikt    
  • Mindre avföring

Läs vår artikel hur man utfodrar kaninen här!

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Smådjursförsäkring

Vår smådjursförsäkring för kanin, hamster, marsvin, chinchilla, råtta, degu, flygpungekorre och gerbil

Ersätter veterinärvård vid sjukdomar och olycksfall

Låg fast självrisk