Hållbar kattägare del 5: Frisk katt

Vi på Sveland vill att alla djurägare ska kunna glädjas över mångåriga relationer till friska, hälsosamma och hållbara djur. Vägen till ett hållbart djurägande börjar direkt när du får hem din nya katt. Satsa på att ge ditt husdjur en god förebyggande vård. Det är ditt ansvar som djurägare att se till att din katt är frisk och att inte sprida smitta till andra djur. Därför är det viktigt att känna till hur smittor sprids och vad du själv kan göra för att förhindra att din katt blir sjuk.

Daglig kontroll
Det bästa du kan göra är att vänja din katt att bli undersökt redan som liten. Gör det till en vana att dagligen gå igenom din katt. Till en början bör undersökningen vara rolig och inte tvingande; passa på när katten ligger i knäet och sluta när den tröttnar. Det är bra att undersöka katten regelbundet för att snabbt se om det uppstår något onormalt och för att vänja katten vid hantering. Det kan underlätta om ni någon gång behöver uppsöka veterinär.

Titta på kattens andning och rörelser – ter sig katten som den ska? Är ögonen klara och tassarna sårfria? Hur ser avföringen ut och kissar katten utan svårigheter? Hur ser kattens tänder, päls, hud, buk och öron ut? Man behöver inte titta igenom alla dessa punkter på katten varje dag, men man bör ha en klar bild av hur katten ser ut när den är välmående och på så sätt kunna se när något är avvikande.

Tänder och tandproblem
Att katter får problem med tänderna är vanligt – faktum är att 70 procent av katter över fyra års ålder har någon form av tandproblem. Stomatit, Tandresorption (FORL) och olika typer av inflammationer är vanliga diagnoser katter råkar ut för. Det är därför viktigt att undersöka kattens tänder regelbundet och på så sätt upptäcka avvikelser från det normala. Alla tandsjukdomar kan inte förebyggas av tandborstning. Däremot kan du få god koll på din katts tandhälsa genom att borsta tänderna på den, om inte dagligen så åtminstone några gånger i veckan. Det hjälper dessutom mot plack och tandsten. Vänj katten när den är ung vid att få tänderna borstade. Läs mer här: Tandsjukdomar hos katt.

Fysisk och mental aktivering
Aktivering av olika slag är en viktig del i att hålla katten frisk, stark, hälsosam och för att den ska kunna leva ett långt och hållbart liv. Katter är aktiva djur och med ett starkt jaktbehov och det är viktigt att även innekatter får möjlighet till utevistelse. Att låta sin katt gå fritt utomhus är inte alltid det säkraste för katten, men du kan träna din katt på att gå i sele, eller om du har möjlighet bygga en rastgård som katten kan vistas utomhus i.

Utekatter jagar i snitt mellan 6–8 timmar per dag och det är viktigt att de får utlopp för att undersöka, utforska, gömma sig och jaga (även när jaktbytet är en leksak). En katt med överskottsenergi hittar gärna på saker som inte uppskattas, som att klösa på möbler eller rusa runt i huset. Bara fantasin sätter gränser för hur du kan tillgodose din katts aktiveringsbehov. Ta hänsyn till din katts ålder, allmänna hälsa och intresse för fysisk aktivitet.

Låt till exempel katten få utlopp för sin instinkt att jaga för sin mat. För en innekatt kan detta bli lidande när maten alltid serveras på samma plats, vid samma tid och i samma skål. Testa att lägga ut en måltid på flera olika platser i hemmet, till exempel i ett klätterträd eller på en hylla. Det finns också olika aktiveringsmatskålar som man kan använda där katterna behöver jobba lite extra för att komma åt maten. Läs mer här: Aktivera din innekatt.

Det är viktigt att katten rör på sig, utmanas mentalt och att du och din katt har roligt tillsammans. Katten är ett väldigt socialt djur. Ta dig tid att leka med din katt, det skapar ett band och bygger en hållbar och trygg relation som är hälsosam för er båda.

ID-märk, registrera och kastrera din katt
Det är kattägarens skyldighet att hålla uppsikt över sin katt. Våren 2020 beslutade Statens jordbruksverk om nya djurskyddsregler som ställer tuffare krav på djurhållaren att se till att djuren inte förökar sig oplanerat. Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat. Läs mer här: Kastrera katten.

Från årsskiftet 2023 är det även obligatoriskt att ID-märka och registrera sin katt. Syftet med dessa beslut är att tydliggöra ägarens ansvar för katten, öka skyddet för katter, minska lidande och att försöka få ner antalet hemlösa katter i Sverige. Läs mer här: Id-märk och registrera din katt.

Kontakta veterinär
Om dina djur är sjuka eller om du misstänker att dina djur har smittats av någon sjukdom bör du alltid kontakta din veterinär och om du misstänker att det är en en allvarlig smittsam djursjukdom (epizooti) är du skyldig att kontakta veterinär.

Artikelserien Hållbar kattägare

Relaterad läsning
Vad ska katter vaccineras mot?
Frisk katt - tips och råd

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring