Hållbar kattägare del 2: Återbruka och laga

Att bli en mer hållbar kattägare handlar mycket om att tänka efter före och göra smarta val. Vi tror också på att det ska vara lätt att göra rätt! Ett område som är lätt att börja med är de prylar din katt behöver, och tacksamt nog är katten generellt sett inte i behov av många prylar. Oavsett om du precis ska hämta hem en ny familjemedlem eller om du redan har en katt så kan du tänka på samma sätt. Du kommer att se att det är lätt att göra rätt och bli en mer hållbar kattägare!

Vad behöver katten för prylar?
Det kan kännas lockande att börja köpa hem många saker för att det är roligt att ge sin katt nya prylar. Men till skillnad från oss människor får djur inte en kick av att konsumera och visar kanske inte den uppskattning för en ny sele på det sätt som man hade förväntat sig. Försök att tänka efter inför dina inköp – är detta något katten faktiskt är i behov av?

Detta behöver man ha hemma för att katten ska kunna må bra:

  • Sovplats
  • Mat- och vattenskål
  • Foder
  • Transportbur eller -väska
  • Kattlåda och spade
  • Kattsand, gärna biologiskt nedbrytbar, komposterbar och klumpbildande för minskat slöseri
  • Möjlighet att klösa, till exempel klösbräda och leksaker (se tips nedan för återbruk och egentillverkade leksaker)
  • Husapotek
  • Eventuellt sele med koppel
  • Borste eller kam

Återbruka
När du har funderat på vilken utrustning du och din katt behöver, kolla då igenom vad du redan har hemma. Den gamla metallskålen du ärvt efter farmor utmärkt som vattenskål. En gammal filt eller sittkudde från soffan som ska slängas blir en utmärkt kattbädd. Kanske har du eller någon i din omgivning en sele eller transportbur från en tidigare katt som nu kan komma till användning igen.

Laga
Mycket av kattens utrustning blir självklart sliten med tiden, en söm kanske spricker eller katten kanske klöser ett hål på sin bädd. Som tur är går det mesta att laga, vilket är bättre både för miljön och plånboken, än att köpa nytt. En söm som har börjat gå upp på kattens transportväska kan du ofta sy ihop själv för hand. Ett nytt överdrag av ett gammalt lakan över en sönderklöst kattbädd kan förlänga bäddens liv.

Tillverka egna leksaker
Tro det eller ej, de roligaste kattleksakerna finns oftast redan i hemmet. En pappkasse med avklippta handtag är ett spännande gömställe, hopskrynklat papper prasslar roligt och en pingisboll beter sig som ett betesdjur på flykt och stimulerar jaktinstinkten hos din katt. Korkar, toalettrullar och leksaker på snöre brukar också vara oemotståndliga. Se till att leksakerna är av en storlek som katten inte kan råka svälja och att de inte innehåller ämnen som kan vara farliga för katten.

Variera gärna mellan de olika leksakerna genom att gömma dem periodvis. Då är de nya och intressanta när de plockas fram igen.

Köpa second hand
Mycket av det man behöver till sin katt kan man köpa på andrahandsmarknaden. Men se alltid till att informera dig själv om eventuella smittskyddsrisker innan du handlar. Leksaker i tyg är svårare att rengöra från eventuella smittor än exempelvis en kattlåda i plast, som effektivt kan rengöras med sprit och desinfektionsmedel. Köp begagnade varor av någon du känner, eller någon som du vet har friska djur om du känner dig osäker kring rengöring. 

Artikelserien Hållbar kattägare:

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00