Del 5. Utrustning

För ökad hållbarhet är det bra att försöka göra medvetna val kring din och hästens utrustning. Att ständigt köpa nytt är inte hållbart för vare sig dig eller miljön. Mycket begagnat håller hög kvalitet och det som gått sönder går oftast att laga. Om du vårdar din utrustning och ser till att den sitter som den ska kan du ha god nytta av hållbar utrustning under lång tid.

Vårda utrustningen
Med regelbunden vård kan du förlänga livslängden på din utrustning avsevärt, och för att undvika att utrustningen skaver är det viktigt att hålla det rent.

  • Titta över utrustningen dagligen så att inte viktiga sömmar har släppt, vilket kan riskera onödiga olyckor. Det är lika viktigt som att visitera hästen.
  • Tvätta bettet noggrant efter varje användning, för att inte till exempel gamla foderrester ska skava i hästens mun. Tvätta täcken och schabrak regelbundet.
  • Putsa och smörj sadel, träns, stövlar och annan läderutrustning regelbundet. I vardagen kan en snabbrengöring efter varje användning göra stor skillnad och hålla materialet smidigt. Minst en gång i månaden bör du däremot göra en grundlig genomgång, där du plockar isär utrustningen, rengör och smörjer noggrant. Det finns många bra guider för lädervård på nätet, bland annat hos vår samarbetspartner Granngården.
  • Att ständigt köpa nytt är inte hållbart för vare sig miljön eller din ekonomi. Som tur är kan mycket lagas och även köpas begagnat, om din utrustning skulle gå sönder. Lappa täcken och schabrak, och lämna in grimmor, sadlar och träns hos en skräddare eller sadelmakare.

Titta gärna på rengöringsproduktens märkningar. EU Ecolabel, Bra miljöval, Blå Ängeln eller Svanen är exempel på märkningar som är skonsamma för miljön.

Köp begagnad utrustning, men se till att det passar
Det absolut viktigaste är att utrustningen du köper passar din häst. Dåligt passande utrustning kan göra stor skada. Ta gärna hjälp av någon kunnig med utprovningen, till exempel en sadelutprovare.

Läderindustrins miljöpåverkan
Mycket av hästens utrustning är tillverkat av läder. Tyvärr har läderindustrins kemikalieanvändning stor påverkan på både miljön och människorna i de länder det tillverkas. 90 procent av allt läder i världen garvas med hjälp av tungmetallen krom.

Men det finns bättre alternativ. Naturgarvat läder är det mest miljövänliga alternativet till traditionellt garvat läder, och är en vegetabilisk garvning som sker med bark. Det finns en hel del rid- och hästutrustning i vegetabiliskt garvat läder, och det finns även läder som är tillverkat i Sverige.

Ta del av hela artikelserien Hållbar hästägare här.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Sveland Fosterförsäkring