Del 6. Foder

En del forskning talar för att hästens foder står för en stor del av hästbranschens miljöpåverkan. Hur ska man tänka kring foder och hur vet man hur mycket hästen ska äta för att hålla sig sund och frisk?

Hästen är biologiskt anpassad för att äta gräs, och den viktigaste delen i hästens foder är därför grovfoder (bland annat hö, hösilage, ensilage, grönpellets, grönfoder, halm och bete). Dessutom är naturbete bra ur ett biologiskt mångfaldsperspektiv. Fodret i sig har en relativt låg miljöpåverkan, och de miljöproblem som hästfoder medför grundar sig till stor del i transporter och transportsträckor.

Köp lokalt i stora mängder
Som konsument kan man därför försöka att minska längden på och antalet transporter. Det är en god idé att prata ihop sig med de man delar stallplats med, eller grannar med djur som också konsumerar grovfoder. Gå samman och dela på kostnaden!

Köp foder av en lokal bonde eller annan producent på inte allt för stora avstånd.

Foderanalys och foderstat – rätt mängd foder för sund häst
Eftersom hästens naturliga föda tar relativt lång tid att äta, är hästen skapad för att äta under en stor del av dygnet. För att hästen ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden bör maten helst inte ta slut. Hästens fodergiva ska därför delas upp i flera mindre delar under dygnet.

Rätt fodermängd resulterar i frisk häst, samt minskad konsumtion och miljöpåverkan än om man ger för stor mängd. Tänk på att mängden foder hästen behöver förändras hela tiden, beroende på ålder och aktivering.

Beräkna därför foderstat för din häst, så att du inte över-/underutfodrar. Det finns hemsidor på nätet där man kan räkna ut det, men det kan vara en god idé att ta hjälp av någon som du har förtroende för.

Fodrets näringsinnehåll skiljer sig åt beroende på bland annat fröblandning, gödselstrategi och skördetidpunkten. En analys av fodret kan visa innehållet av olika mineraler, torrsubstansen i fodret, innehållet av smältbart råprotein och mängden omsättbar energi. Det är nödvändigt för att kunna göra en korrekt uträkning av foderstat.

Ta hjälp om du inte har möjlighet att själv avgöra om din häst har ett sunt hull. Om du till exempel har en tränare brukar de kunna avgöra detta.

Minska foderspillet
Onödigt hög konsumtion och spill är inte bra för vare sig miljön eller din plånbok. Se till att hästarnas foderplatser inte är där de kommer att trampa för mycket i maten, utan att fodret hålls fräscht och äts upp.

Krattar upp och släng eventuellt foderspill som hamnar på marken, hästen ska inte äta det. Äter hästen från marken finns det risk för att den får i sig sand, vilket kan leda till sandkolik.

Högre foderkonsumtion innebär att en större mängd metan produceras i hästens fodersmältning, och att hästens avföring därmed innehåller mer kväve och organiskt material. Det ger högre lustgas- och metanavgång från hästens gödsel, vilket i sin tur ger ökade läckage med växthusgaser från marken.

Läs mer om hur du utfodrar hästen för att undvika kolik, magsår och olika beteendestörningar:

Ta del av hela artikelserien Hållbar hästägare här.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Sveland Fosterförsäkring