Del 7. Transporter

En stor del av hästbranschens miljö- och klimatpåverkan beror på de många transporter som hör hästägandet till. Som hästägare kan du behöva transportera din häst till veterinär, träningsanläggningar och tävlingar. Inte minst behöver du köpa foder, som även det kräver transport. Hur kan man tänka för att sträva mot ett hållbart hästägande, utan att göra avkall på sin hobby?

Hållbarhet handlar om så mycket mer än miljö- och klimatpåverkan. Aktiviteterna du gör tillsammans med din häst bidrar till hållbarhet genom att stärka er relation, välmående och hälsa.

Se över dina möjligheter
Men för att bidra till hållbar utveckling ska utvecklingen som tillfredsställer dagens behov, inte äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Fundera på om du har vissa rutiner som du kan tänka om kring och skapa nya, mer klimatsmarta sådana.

Tyvärr finns det i dagsläget inte speciellt många elbilar som får dra så tung last att det klarar av ett hästsläp med häst. Men kanske har du möjlighet att träna mer på hemmaplan, nyttja naturen runtom stallet eller samåka när det är dags för tävling och träning?

Transportera tillsammans – att tänka på när hästar ska samåka
Att åka tillsammans till tävlingar och träningar kan vara ett väldigt bra alternativ till att åka ensam, om du har någon i din närhet med en häst som fungerar väl tillsammans med din. Det blir mindre mängd koldioxidutsläpp, och du och din kompis kan dela på bränslekostnaden.

Planerar du att samåka till en tävling? Tänk på att det kan bli mycket väntan, om era tävlingsscheman inte klaffar väl. Kan din häst hantera att behöva stå och vänta en längre tid i transporten?

Att kunna transportera hästen är nödvändigt
Håller du och din häst mest till på hemmaplan? Vad skönt, hälsar klimatet! Men kom ihåg att träna din häst till att kunna bli lastad. Du måste ha möjlighet att transportera din häst, om den skulle bli sjuk eller skadad och måste komma till veterinär.

Foder- och strötransport
Handla ditt foder lokalt och köp stora mängder åt gången. Större leveranser minskar utsläppen. Se över dina lagringsutrymmen och möjligheter att förvara större mängder strö och foder.

Ett hållbart val är att köpa foder och strö tillsammans med grannar eller de du delar stall med. På så sätt minskar du mängden transporter ytterligare och kan ofta dessutom minska dina kostnader.

Ta del av hela artikelserien Hållbar hästägare här.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Sveland Hästförsäkring