Del 3. Hästens stall- och gårdsmiljö

Hållbarhet handlar om så mycket mer än miljö- och klimatpåverkan. Ett hållbart djurägande innefattar välmående djur, vilket en säker stall- och gårdsmiljö har en stor del i. För att hästar ska må bra behöver de ha en trygg och säker omgivning att vistas i och det är viktigt att man som hästägare är medveten om vilka regler som gäller för hästhållning.

Hantera gödsel
Gödselhantering kan vara problematiskt ur flera aspekter om det inte görs rätt. Lagringen av stallgödsel kan stå för stora koldioxidutsläpp till atmosfären, men även läckage till vattendrag som bland annat kan bidra till övergödning. Ur miljö- och klimatsynpunkt är det därför mycket viktigt att se över sin gödselhantering.

Att mocka hagen ofta bidrar till att minska fosforläckage till vattendrag vilket i sin tur minskar övergödning. Det håller även nere parasitförekomsten.

Att själv ta vara på gödsel och använda det på rätt sätt minskar behovet av importerad mineralgödsel. Läs mer om det här.

Regelverk för hästhållning
För att få hålla häst behöver man följa de regler som finns för stallmiljöer, gällande bland annat bullernivåer, brandsäkerhet, mått på boxar, ventilation med mera. Det finns även regler gällande utevistelse, skötsel av häst, avel, träning och tävling som man behöver ta hänsyn till. Hos Jordbruksverket kan du ta del av de regler som gäller.

Bland mycket annat ska det inte finnas någon risk för att hästen skadar sig i de miljöer den vistas i. Hagar och stall behöver vara gjorda för att ha djur i och främja god hästhållning. Hästarna ska få utrymme att röra på sig och få utlopp för sina naturliga beteenden, få utevistelse enligt lagkrav samt mat och friskt vatten dagligen.

Sveland Hållbart stall
För oss på Sveland är en trygg och sund stallmiljö en viktig del i ett hållbart djurägande. Vi vill hjälpa våra kunder med det, vilket vi bland annat gör genom certifieringen Sveland Hållbart stall.

Sveland Hållbart stall är en stallbesiktning där vi tillsammans går igenom 27 punkter kring stallet, den yttre miljön, rutiner kring foder och utfodring, träning och motion, förebyggande hälsoarbete, eventuella hälsoproblem, gödselhantering samt andra hållbarhetsrelaterade frågor.

Sveland Hållbart stall är ett kostnadsfritt mervärde för våra kunder som handlar om att främja djurhälsa. Detta omfattande program som gås igenom på plats handlar om att hjälpa våra kunder till ett mer hållbart djurägande som gynnar hållbarhet och hälsa för djuren. Blir stallet inte godkänt ger Svelands experter förslag på förbättringar som en hjälp på vägen till ett hållbart stall.

Godkänns stallet i besiktningen får alla hästar i stallet 10 % bonusrabatt på försäkringar i Sveland. Du får även ett certifikat i form av en skylt som kan sättas upp i stallet.

Är du intresserad av en stallbesiktning? 
Välkommen att kontakta oss! Svelandkunder med fler än 5 hästar i samma stall kan ansöka om att få stallet besiktigat. Tryck här för att läsa mer om Sveland Hållbart stall, eller fyll i vårt formulär!

Läs mer:

Ta del av hela artikelserien Hållbar hästägare här.

Fotograf: Fredrik Jonsving

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Sveland Fosterförsäkring