"Draghundsport är för alla"

Farten och samarbetet med hunden. Det är tjusningen med draghundsport tycker Sandra Wikström. Tillsammans med sin schäfer Märta far hon fram på både cykel och skidor.

Sandra Wikström, kund och delägare i Sveland, har sysslat med draghundsport i tio år. Med tanke på att hon bor i norra Sverige i en by utanför Luleå, där vintrarna ofta är snörika och långa, kan det tyckas vara en perfekt sport. Men snö är inget måste. Draghundsport kan utövas lika bra på barmark med cykel, sparkcykel eller vagn, som på snö med skidor eller släde. Tävlingar arrangeras över hela Sverige.

– På vintern tränar och tävlar jag på skidor och på barmark kör jag löpning eller cyklar. Barmarkslopp brukar ligga på tre till sex kilometer och vinterlopp på snö på upp till tio kilometer, säger Sandra Wikström.

Draghundsport är en fysisk sport som kräver en del av hunden, framför allt om den ska tävla på lite högre nivå. Förutom att den måste tycka det är kul att dra, måste den vara stark och frisk. Sandra Wikström är därför noga med att skapa variation i sin träning av sina hundar samt avsätta ordentligt med tid för återhämtning mellan varje lopp och träningspass.

– Det är jätteviktigt och det har hållit mina hundar skadefria, säger hon.

Vilka hundraser kan syssla med draghundsport?
– Alla hundar kan bli draghundar. Jag har sett allt från små raser till de allra största raserna. Men så klart, ska man tävla på en högre nivå så är det bra med en ras som är lite större och som är framavlad för drag, särskilt när det kommer till mästerskap nationellt och internationellt.

Vad är tjusningen med draghundsport tycker du?
– Utöver farten och kicken det ger, så är det helt klart samarbetet med hunden. Vi växer tillsammans och det ger en sådan glädje. Det är även en stor gemenskap inom sporten, alla hejar på alla. Draghundsport är för alla, från barn till de äldre veteranerna.

Berätta om dina hundar!
– Iris är åtta år och älskar att arbeta med dragsele. Hon är pensionerad från tävlingslivet nu men följer med överallt. Hon har gett mig de erfarenheterna jag har med mig i ryggsäcken när det kommer till att tävla. Sen har jag Märta, hon är två år och en riktig energiknippe som alltid ger 300 procent. Men hon kan samtidigt koppla av när det krävs, vilket är en bra egenskap. Jag hoppas kunna köra SM med henne nästa år. Både Iris och Märta är schäfrar.

Hur länge har du varit kund hos Sveland?
– I snart fem år. Jag fick kontakt med en person hos Sveland som var jättebra när jag skulle teckna försäkringen och som hjälpte mig med de behov jag hade. Den personliga kontakten tycker jag är jätteviktig. Sedan dess har jag upplevt snabb skadereglering och snabba svar på chatten. Det är skönt att få svar snabbt när man behöver det.

Sandras tips till den som vill börja med draghundsport

  • Börja med korta distanser och utöka successivt för att lära känna din hund och vad den behöver för att motiveras.
  • Lär in kommandon som ”höger”, ”vänster”, ”sakta” och ”stanna” under promenader. God kommunikation med sin hund i höga hastigheter är A och O för att undvika incidenter och skador.
  • Välj sele efter vad som passar din hund, inte efter vad som är modernt. Med rätt sele kan du förebygga skador, precis som med löparskor för oss människor.

Här kan du läsa fler artiklar om våra kunder!


Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00