Vanligaste sjukdomarna och skadorna hos smådjuren

Det är inte ovanligt att våra smådjur råkar ut för sjukdomar och skador. Vilka är de vanligaste och vad innebär de? Vi listar de vanligaste sjukdomarna och skadorna hos smådjuren som är försäkrade hos oss på Sveland.

Tänk på att smådjur ofta inte visar att de har ont eller känner obehag. Känn och kolla därför igenom ditt smådjur regelbundet, så du känner och ser om något inte står rätt till.

Statistiken är hämtad från Sveland Djurförsäkringars skadestatistik. Skadorna och sjukdomstillstånden är listade utan inbördes ordning.

Symptom på anorexi/inappetens/foderleda

Innebär dålig aptit eller ovilja att äta. Av smådjuren försäkrade i Sveland är kaninerna i klar majoritet. Kaniner får ofta problem med magen, som bland annat kan yttra sig i att de inte vill äta. Det är därför denna diagnos är så vanlig. Det är också vanligt att inappetens beror på tandproblem. För att förebygga problemet är A och O att ge djuret rätt mat av bra kvalitet, hålla koll på djurets tänder och se till att djuret mår bra och har möjlighet att röra på sig.

Hornhinnesår

Hornhinnesår uppstår i de flesta fallen som en följd av ett trauma/en skada mot djurets öga. Vanligt förekommande bland marsvin och kaniner. Ibland kan man se att hornhinnan är skadad, ögat kan då se grågrumligt ut. Ibland kan man inte se skadan men man kan märka det på djurets beteende eller genom att ögat rinner. Vid misstänkta ögonskador är det viktigt att söka veterinärvård så snabbt som möjligt.

Öroninflammation

Av smådjuren försäkrade i Sveland är kaninerna i majoritet även när det gäller öroninflammation. Ett hängande ytteröra täpper till hörselgången, vilket gynnar uppkomsten av sekretansamling, bakterietillväxt och parasitförekomst. 

Det vanligaste symtomet på öroninflammation är klåda i öronen, att djuret kliar sig och skakar på huvudet. Det kan bildas små sår i huden till följd av kliandet och päls kan saknas. Hörselgången är ofta fylld med sekret och kan lukta illa. Beroende på hur svullen hörselgången är kan djuret ha fått nedsatt hörsel. För att förebygga att ditt djur drabbas av öroninflammation, bör du vara uppmärksam och regelbundet inspektera öronen.

Böld

Bölder kan ha olika orsaker, till exempel tumör eller infektion. Det kan till exempel bero på sår i anslutning till tänderna, vilket gör att djuret får ont i munnen och slutar äta. Man kan även märka att djuret luktar illa ur munnen. 

Bölder på andra delar av kroppen kan bero på bakteriell infektion i ett sår. Kontakta veterinär om du upptäcker en böld på ditt djur.

Glaukom (grön starr)

Grön starr beror på ett ökat tryck i ögat och känns bland annat igen av att ögonen ser stora ut och "buktar ut". Ögat blir även grått. Om ditt djur drabbas av starr bör du uppsöka veterinär, gärna någon som är kunnig i ögonsjukdomar hos smådjur.

Det kan ibland vara svårt att veta när man behöver ta sitt djur till veterinär och när går bra att avvakta. Därför har våra kunder fria samtal till Svelands Vårdguide och FirstVet.

Läs mer om magsjukdomar hos kaninen här.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Smådjursförsäkring