Kaninens bästa sommar

Hur vänjer man in kaninen med gräs och grönt? Vilka olika faror finns för kaniner? Och hur aktiverar man kaninen på sommaren? Vi har pratat med Therese Bergman som är grundare till Smådjurchansen, för att du ska kunna ge din kanin en så bra sommar som möjligt!

Vänj in kaninen vid gräs och grönt

All introducering av kaninens kost bör introduceras successivt. Gräs innehåller mer vatten än kaniner är vana vid, då deras kost främst består av hö. Får kaninen i sig för mycket gräs utan att den är van, kan det få allvarliga konsekvenser och kan vara livshotande (mag- och tarmmotoriken kan sakta av eller rentav stanna). Kontakta veterinär omedelbart om du misstänker att detta har hänt din kanin.

Börja vänja in kaninen redan under våren, för att undvika detta. Ge kaninen lite gräs en dag, för att sedan sakta öka mängden dagligen.

Sommarfaror för kaninen

  • Fluglarvsangrepp (flugor lägger ägg på kaninerna). Om kaninen har problem med att hålla sig ren om rumpan (t.ex. överviktiga kaniner) och/eller om kaninen bor i en fuktig miljö, löper den större risk för att flugor kommer lägga ägg på dem. Kaninen ska vara frisk och sund och inte fuktig när man tar ut den, för att undvika fluglarvsangrepp. När ägg som lagts på kaninen kläcks, äter sig larverna in i kaninen, vilket är både farligt och väldigt obehagligt.
  • Fästingar. Idag finns det inget fästingmedel för kaniner i Sverige. Känn därför igenom din kanin dagligen och plocka eventuella fästingar som satt sig. Vanligast att fästingar sätter sig runt ögon och nos, där kaniner tyvärr ofta inte vill att man pillar. Att linda in kaninen i en "handduksburrito" innan man plockar fästingarna brukar vara lättast.
  • Kaninpest och gulsot. Båda dessa väldigt dödliga sjukdomar är droppsmittor. Det innebär att de är extremt smittsamma och till exempel kan spridas genom  gräs som smittade vilda djur rört sig i. Det är därför viktigt att du vaccinerar din kanin mot dessa sjukdomar. Det tar ca två veckor innan vaccinet får full verkan och kaninen behöver vaccineras en gång/år. 
  • Värmeslag. Det är yvärr väldigt lätt för kaniner att drabbas av värmeslag, då de inte reglera sin kroppstemperatur så väl. Se till att kaninen har tillgång till skugga och kan svalka sig. Använd till exempel kylplattor, kylmattor (se till så att kaninen inte gnager på den), stenplattor, sandlådesand som man blöter eller frysta vattenfyllda flaskor inlindade i handdukar.
    Symtom på att kaninen drabbats av värmslag är: den är slö, hängig, har dålig aptit, flämtar och/eller är varm. Uppsök veterinär direkt och svalka kaninen med svalt (inte kallt!) vatten på öronen om du misstänker att den drabbats av värmeslag.

Aktivera kaninen

Ta in sommaren till kaninen

  • Plocka in stenar, gräs, stubbar, jord och/eller sand. Det gör inomhusmiljön mer intressant och berikar kaninens naturliga beteenden.
  • Ge kaninen en gräsmatta inomhus. Ta en burbotten och fyll med en bit utgrävd gräsmatta, alternativt så eget gräs.

Ta ut kaninen i hage eller sele
Njut av sommaren utomhus tillsammans med din kanin. Men se till att vara väl förberedda

  • Se till att kaninen har gömställen. Kaniner är bytesdjur och behöver känna att de kan gömma sig för att inte bli rädda. Exempel på gömställen att ta ut är transportbur, tunnlar, kartonghus eller trähus. Se gärna till så att gömstället har flera in- och utgångar.
  • Träna kaninen på att gå i sele inomhus, för att undvika att stressa kaninen. Börja träna enbart med sele, utan koppel. Använd bogsele, som är det mest bekväma och minst skadliga för kaninen.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Smådjursförsäkring