Köpa hamster – så sköter du din hamster på bästa sätt

Hamstrar må vara små, men liksom alla djur behöver de aktiveras, motioneras och utfodras på rätt sätt. Vi ger våra bästa råd till den blivande hamsterägaren. 

Hamstrar är pigga, nyfikna och aktiva små djur som oftast är vakna på natten och sover på dagen. De lever i ungefär två till tre år. Guldhamster, som är den vanligaste hamstersorten i Sverige, ska alltid bo ensam. Dvärghamstrar däremot trivs bäst ihop med en kompis. Ett undantag är kinesisk dvärghamster, som ska bo själv.

Inred hamsterburen rätt
Hamstrar vill ha en stor yta att röra sig på, välj därför en så stor bur som möjligt. Inred buren till hamstern med ett bra bottenmaterial med hög uppsugningsförmåga, som till exempel spån. Lägg gärna ett ordentligt lager i buren så att hamstern kan gräva. Hamstrar tycker om att tvätta sig och ett sandbad med finkornig sand ska också finnas i buren. Det ska även finnas ett hus till hamstern där den kan sova. Inred gärna med ett material som den kan ”boa” med, till exempel hushålls- eller toapapper som den själv river i små bitar. Se upp med olika sorters ull och vadd som hamstern kan fastna i. Många hamstrar uppskattar också att ha ett toaletthörn i sin bur. 

Leksaker och aktivering till hamstern
Det finns en hel del leksaker och tillbehör att inreda buren med. Hamstrar älskar och mår bra av att springa och röra sig och ett hamsterhjul är ett uppskattat tillbehör. Tänk dock på att inte ha hamsterhjul i burar med fler än en hamster eftersom djuren då riskerar att skada och döda varandra genom klämskador vid av och påstigning.

För en guldhamster bör hjulet vara minst 28 cm i diameter, medan den mindre dvärghamstern klarar sig med minst 18 cm i diameter. Är hjulen mindre kan hamstern skada ryggen. Olika rör, stegar, klätterställningar och hyllor i olika nivåer är också ett bra sätt att aktivera hamstern. Se upp så att den inte tuggar i sig leksaker av plast. Byt gärna ut leksakerna med jämna mellanrum så hamstern får variation. 

Mat till hamstern 
Hamsterns huvudsakliga föda ska bestå av pellets. Små bitar frukt och grönsaker går också alltid hem hos en hamster, men ge det enbart som godis och i små mängder. Vattenskålen ska rengöras och fyllas på dagligen.

Hamsterns sjukdomar
Även små husdjur kan råka ut för olyckor och sjukdomar. Hamstrar är matglada och går lätt upp i vikt. Se därför till att ge den bra mat och tillgång till motion hela livet. För att förhindra tandproblem är det viktigt att ge hamstern saker att gnaga på. Det kan till exempel vara träleksaker eller grenar. Hamstrar kan få hormonsjukdomar, förkylning, diarré och hudsjukdomar. Eftersom de är bytesdjur döljer hamstrar sjukdomar tills de mår superdåligt. Om du märker att din hamster är trött och slö, slutar äta, går ner i vikt eller har matt och tovig päls ska du kontakta veterinär. 

Hos oss kan du försäkra din hamster. Räkna på pris här.

Tips! 
Vår samarbetspartner Zoogiganten kan ge dig råd och tips om hur du sköter ditt smådjur på bästa sätt. Där kan du även köpa alla möjliga tillbehör. 

Relaterade artiklar
Hållbart smådjursägande | Sveland Djuförsäkringar

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Smådjursförsäkring