Se upp för algblomningen

Algblomning är vanligt under sommaren och i början av hösten när vattnet är uppvärmt och näringsrikt. Du som har en badälskande hund måste därför vara extra uppmärksam. Om den får i sig giftiga alger kan det få förödande konsekvenser. 

Många hundar tycker om att svalka sig i hav och sjöar, och visst är det härligt att se sin kompis lyckligt plaska runt i vattnet? Något som ägare till badglada hundar dock måste vara extra uppmärksamma på är den farliga algblomningen som ökar under sommarmånaderna och i början av hösten. Låt aldrig din hund bada i eller dricka från vatten där det förekommer algblomning. Hundar som får i sig algförgiftat vatten kan bli allvarligt sjuka och till och med dö. Hur sjuk den blir beror på hundens storlek, hur mycket den fått sig och hur giftiga algerna är. Även om hunden bara doppar tassarna kan den bli förgiftad genom att den sedan slickar av vattnet från sina tassar. Hur giftiga algerna är varierar dessutom och det kan vara svårt att veta på förhand.

Symtom på algförgiftning 
Illamående, kräkningar, diarré, darrningar och kramper är symtom på algförgiftning hos hund. Även irritationer i hud och slemhinnor förekommer. Om hunden har badat i vatten med alger ska du alltid skölja av pälsen ordentligt. Försök också hindra den från att slicka på sin päls. Om du vet eller misstänker att din hund fått i sig algförgiftat vatten är det bråttom och du ska alltid ta den till veterinär så fort som möjligt för att undvika bestående skador på inre organ eller i värsta fall döden. 

Hur vet man om det är algblomning? 
Algblomning förekommer både i hav, sjöar och andra vattendrag, men framförallt i stillastående sötvatten. Det är inte alltid algerna syns, men ofta kan man se en grumlig gul eller blågrön yta på vattnet. Efter avslutad algblomning kan de giftiga algerna sjunka till botten men ändå finnas kvar i vattnet. Därför är det bra att vänta minst en vecka efter avslutad blomning innan du låter hunden bada just där. På Havs- och vattenmyndighetens och SMHI:s hemsidor kan du själv ta reda på var det är algblomning just nu. 

Läs mer: 
Giftiga växter för hundar. 
Farliga livsmedel för din hund.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring