Farliga livsmedel för din hund

Det kan vara svårt att motstå ett par stora bedjande ögon som så gärna vill smaka av din mat. Men hundar tål inte alltid samma råvaror som vi människor gör. Det är också förrädiskt eftersom skadorna inte alltid syns direkt på djuret. Fel mat kan orsaka allvarliga tillstånd som njur- och leversvikt, hjärtfel och i värsta fall är det direkt dödligt.

Vanliga symtom på förgiftning är att djuret kräks, darrar, fradgar eller vinglar beroende på vad den fått i sig. Om du vet vad hunden har fått i sig så kan du ringa giftinformationen så får du råd om vilka åtgärder som bör vidtas.

Kontakta omedelbart din veterinär om du misstänker att din hund är förgiftad. Undvik att själv framkalla kräkning då det kan förvärra läget.

Lök
All lök innehåller ämnet alicin som orsakar förgiftningssymptom hos hunden. Ämnet finns både i rå och tillagad lök och orsakar grav blodbrist (anemi). Ämnet kan även orsaka skador i lever och andra organ. Om det ges i stora mängder, eller i små mängder under en längre tid, kan det vara direkt dödligt för hunden eller orsaka akut förgiftning.

Lökpulver och vitlök är extra farligt, för en hund på 10 kilo orsakar 14 g lökpulver stor risk för förgiftning. Undvik därför att ge hunden lök i all form, tänk på att det även finns i köttbullar, korv och många andra maträtter.

Symptomen kan vara aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning, hjärtklappning, bleka slemhinnor, rödfärgad urin och buksmärtor.

Choklad
Choklad innehåller ämnet teobromin vilket är väldigt giftigt för hundar. En riktlinje är att ju mörkare chokladen är desto mer teobromin innehåller den. En hund på 10 kg kan bli förgiftad om den äter så lite som 13 g mörk choklad.

Symptomen uppkommer oftast efter 2-24 timmar och yttrar sig som kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet, rastlöshet, riklig salivering och hjärtklappning. Större mängder kan orsaka allvarligare symtom eller dödsfall.

Vindruvor/russin
Vindruvor, russin och korinter kan ge hundar allvarliga symtom så som kräkningar, diarré, buksmärtor och slöhet. Inom 1-3 dygn kan njurskador tillstöta vilket kan visa sig genom kräkning, buksmärta, att djuret kissar dåligt eller inte alls. Dödsfall har inträffat vid intag av så lite som sju vindruvor.

Paracetamol och acetylsalicylsyra (t ex alvedon och magnecyl)
Hundar är känsliga mot smärtstillande medel som paracetamol eller acetylsalicylsyra. Kontakta alltid din veterinär för att få smärtlindrande medicin speciellt framtagen för djur.

Xylitol – sockerfria tuggummin, godis samt sugtabletter
Hundar är väldigt känsliga för xylitol då de får en ökad insulinfrisättning av ämnet. Det kan leda till en allvarlig sänkning av blodsockret samt leverpåverkan. Även flourtuggummin, floursköljlösningar och tandkrämer kan innehålla xylitol.

Symptomen kommer vanligen inom en timme och hunden börjar då kräkas, skaka och bli allmänpåverkad. I allvarliga fall kan hunden få kramper och bli medvetslös. Dödsfall har inträffat men är ovanligt. Så lite som 2-4 tuggummin/godisbitar/sugtabletter kan orsaka förgiftning.

Deg/alkohol
Hundar kan bli alkoholförgiftade genom att äta deg, då degen jäser i magen. Symtom är buksmärta, uppsvälld buk, kräkning och vinglighet. En hund på 20 kg som äter 3 hg vetebrödsdeg kan få 4,2 promille alkohol i blodet.

Salt
Hundar är väldigt känsliga för salt och bara en liten mängd kan få förödande konsekvenser. Så lite som 3,7 gram salt per kilo kroppsvikt kan vara dödligt. Undvik att ge hunden salt mat, dricka havsvatten eller försök att få hunden att kräkas med hjälp av salt. Trolldeg är också farlig i väldigt liten mängd då det innehåller väldigt hög koncentration av salt. Symtomen är oftast ökad törst, kräkningar, diarré, trötthet, stelhet och kramper.

Avokado
Hela avokadon innehåller persin som är giftigt för de flesta djur och som kan skada hjärta och mag-tarmkanal. Även bladen innehåller höga halter av ämnet så se till så att hunden inte kan äta av dem ifall att du har en egen växt. Symtomen är kräkningar, apati och diarré.

Bittermandel
Bittermandel innehåller cyanid som är dödligt i stora mängder. Bittermandel finns i vissa kakor och i mandelmassa. Cyanid blockerar cellernas upptag av syre vilket ger symtom med ökad andningsfrekvens, andningssvårigheter, ljusröda slemhinnor, svaghet, illamående, kräkningar och medvetslöshet.

Mjölk
Många hundar kan inte bryta ner laktosen som finns i komjölk. Vissa hundar är även allergiska mot mjölkprotein. Det kan yttra sig som gas i magen och diarré. Undvik därför att ge hunden mjölk så undviker den obehag och risk för övervikt.

Frukt
Frukt innehåller både socker och syra vilket kan påverka hundars tänder negativt.

Nötter
Nötter tillsammans med andra hårda små föremål kan orsaka stopp i tarmen hos hundar.

Andra faror i hemmet

Råttgift
Råttgift kan ge inre blödningar då det innehåller ett ämne som försämrar blodets koagulationsförmåga. Symptomen för en förgiftad hund är ospecifika, men ofta är hunden trött och har bleka slemhinnor, alternativt blödningar i slemhinnor, så som i munnen och ögonen. Andningen kan vara snabb och ytlig och det kan förekomma blod i avföring, urin och kräkningar.

Ta hunden till veterinär så snart som möjligt efter förgiftningstillfället, så att veterinären kan ge kräkmedel. Därefter inleds behandling med K-vitamin samt eventuellt blodtransfusioner.

Glykol
Glykol är livsfarligt för hundar! Även små mängder glykol kan vara livshotande och ämnet finns bland annat i kylarvätska.

Symptomen varierar och kan uppkomma från 30 minuter upp till 12 timmar efter förgiftningstillfället. Hunden drabbas av njurskador och kan ha symptom som ökad törst, ökad urinering, vinglighet och kräkningar. Därefter kan hunden tyckas vara på bättringsvägen men efter ungefär 24 timmar upphör njurarna att fungera och hunden blir sämre igen. En del visar dock inga symtom alls det första dygnet medan andra dör inom några timmar. Ta hunden till veterinär så fort som möjligt då den behöver akut behandling med dropp. 

Relaterade artiklar
Sommarfaror för hunden, del 4: Mag- och tarmproblem, olycksfall och sårskador
Var uppmärksamma under promenaden med hunden

I PDF:en nedan har vi sammanfattat informationen i denna artikel. Ladda ner den till telefonen eller skriv ut och sätt upp den hemma, för att snabbt kunna kolla upp vilka livsmedel som är farliga.