Hållbar hundägare del 5: Frisk hund

Vi på Sveland vill att alla djurägare ska kunna glädjas över mångåriga relationer till friska, hälsosamma och hållbara djur. Vägen till ett hållbart djurägande börjar direkt när du får hem din nya hund. Genom daglig kontroll, skötsel, motion och mental aktivering kan du få en hållbar hund och lära dig att snabbt upptäcka skador eller sjukdomar. Se till att du som hundägare är expert på just din hund! 

Daglig kontroll 
Gör det till en vana att dagligen gå igenom din hund. Gör du det till en daglig rutin kan det bli en mysig stund för dig och din hund. Din hund vänjer sig även vid hantering, vilket kan underlätta om ni någon gång behöver uppsöka veterinär. Börja med hundens allmäntillstånd. Äter, dricker, kissar och bajsar hunden som vanligt? Var uppmärksam på om hunden verkar ha ont någonstans, har svårt att resa sig eller om den rör sig annorlunda. Känn igenom pälsen för att upptäcka eventuella sår eller parasiter som till exempel fästingar. Håll koll på hundens klor och klipp/fila dem för att hålla dem korta, gärna en gång i veckan. Kontrollera så att ögon, nos, mun och öron ser ut som vanligt och att hunden till exempel inte kniper med ena ögat eller luktar illa ur öronen.  

Tänder och tandproblem
I den dagliga kontrollen bör man även se över hundens tänder och tandkött.  Det kan vara svårt att upptäcka om hunden har problem med tänderna. Men att hunden plötsligt börjar tugga med enbart ena sidan av munnen, äter långsammare eller börjar lukta illa ur munnen är några varningssignaler att hålla koll på. Forskning visar att så många som 80 % av alla hundar över 3 år kan vara drabbade av inflammation i tandköttet, vilket kan leda till stora smärtor och tandlossning. För att förebygga problem med tänder och tandkött är det bra att borsta hundens tänder varje dag eller i alla fall ett par gånger i veckan. Att ge hunden tuggben är inte tillräckligt för att hålla tänder och tandkött i bästa skick.  

Aktivering 
Aktivering av olika slag är en viktig del för att få en frisk, hälsosam och hållbar hund. Alla hundar behöver både aktiveras mentalt och fysiskt för att må bra. Exakt vilka aktiviteter du och din hund ägnar er åt är inte så viktigt, det viktiga är att ni rör på er, utmanas mentalt och har roligt tillsammans. Olika hundraser har olika behov av både rörelse och mental stimulans. Anpassa aktiviteterna efter din och din hunds förmåga och intresse, samt självklart utifrån din hunds ålder. En valp eller unghund behöver få röra på sig för att stärka sin kropp, men det måste anpassas till hundens ålder och tillväxt. Även med en äldre hund kan man behöva anpassa aktiviteterna utifrån hundens fysiska förmåga. 

Ofta går det bra att med små medel i vardagen utmana hunden både mentalt och fysiskt. Hunden kan få leta upp delar av dagens matportion för mental stimulans och ni kan båda träna upp er balans och fysik genom att balansera/klättra på naturliga hinder längs med promenadstråket. Det finns även forskning som visar att hundar som tränas verkar få mindre problembeteenden och bättre relation till sina ägare.  

Ta er aktivering till nästa nivå 
Olika typer av nosarbete brukar uppskattas av alla hundar och vara riktigt stimulerande mentalt. Det finns både kurser och bra böcker om du vill lära dig mer om olika typer av spår- och sökövningar för dig och din hund. Även olika trick eller lydnadsmoment kan vara en bra mental utmaning både för dig och din hund. Att lära sig nya saker är bra mental aktivering för alla hundar och du som hundägare behöver gnugga geniknölarna för att komma på nya saker att lära din hund. Både nosarbete, trick och lydnadsmoment går att anpassa så de kan genomföras både inomhus och utomhus, i skogen eller i staden. Det är bara din fantasi som sätter gränser för vad du och din hund kan hitta på. 

Fysisk träning 
Är långa promenader och vandring din grej? Eller gillar du att springa? Oavsett så uppskattar de flesta vuxna hundar att följa med på en riktigt lång runda i skogen eller på en joggingtur. Tänk bara på att starta försiktigt och successivt öka längden, samt farten om du joggar. För långa vandringar kan det vara bra om hunden bör en del av packningen i en klövjeväska. De flesta hundar gillar att ha en uppgift, men även i detta fall är det viktigt att succesivt vänja hunden och öka vikten lite i taget.  

Det är även bra för alla hundar att träna upp sin kroppskontroll och styrka. Olika balansövningar och styrkeövningar är rolig träning som stärker din hunds kropp och hjälper till att hålla hunden fri från skador. Det finns många bra instruktionsvideor på internet eller så kan du ta hjälp av en hundfysioterapeut för att anpassa ett träningsprogram specifikt för din hund. Speciellt om du har en ung hund som växer eller en äldre hund kan det vara bra att ta hjälp för att få lämpliga övningar som passar just din hund. En vältränad hund, som får bra mat och omvårdnad, är en hållbar hund som ger dig som hundägare stor glädje under hela sitt liv!

Ta del av hela artikelserien "Hållbar hundägare del 1-5" här. 

Länkar med mer information
Första tiden hemma med valp
Lär dig att göra en enkel undersökning på din hund eller katt
Alltför få hundägare borstar sin hunds tänder 
Träning och umgänge är bra för hundars beteende 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00