Hållbar hundägare del 5: Frisk hund

Vi på Sveland vill att alla djurägare ska kunna glädjas över mångåriga relationer till friska, hälsosamma och hållbara djur. Vägen till ett hållbart djurägande börjar direkt när du får hem din nya hund. Hållbart djurägande handlar om expertkunskap, om att förebygga skador och undvika sjukdomar. Satsa därför på att ge ditt husdjur en god förebyggande vård. Den mest klimatsmarta vården är den som man slipper.

Läs gärna mer om vår vision: Sveriges bästa försäkringsbolag för hållbart djurägande

Daglig kontroll – kom i gång direkt
Genom daglig kontroll, skötsel och mental aktivering kan du få en hållbar hund och snabbt lära dig att upptäcka skador eller sjukdomar. Gör det till en mysig stund för dig och din hund. Genom att komma i gång direkt vänjer du valpen vid att du handskas med den, vilket kan underlätta om ni någon gång behöver uppsöka veterinär.

Börja med hundens allmäntillstånd. Äter, dricker, kissar och bajsar hunden som vanligt? Var uppmärksam på om hunden verkar ha ont någonstans, har svårt att resa sig eller om den rör sig annorlunda. Känn igenom pälsen för att upptäcka eventuella sår eller parasiter som till exempel fästingar. Håll även koll på hundens klor och klipp/fila dem för att hålla dem korta, varannan till var tredje vecka är lämpligt för de flesta hundar. Det är smart att vänja hunden vid att du pysslar om tassarna. Det är också viktigt att börja klippa klorna kontinuerligt, så inte pulpan hinner växa för långt. På så sätt blir hunden van och trygg med kloklipp och det blir lättare att ta hand om tassarna om hunden får bekymmer.

Kontrollera så att ögon, nos, mun och öron ser ut som vanligt och att hunden till exempel inte kniper med ena ögat eller luktar illa ur öronen. Öronen ska vara rena, ha en jämn blek färg och inte innehålla sekret. Särskilt hundar med hängande öron kan behöva hjälp med ordentlig rengöring med jämna mellanrum. Använd ett milt öronrengöringsmedel och torka av ytterörat med lite bomull eller en kompress.

Tänder och tandproblem
I den dagliga kontrollen bör man även se över hundens tänder och tandkött.  Det kan vara svårt att upptäcka om hunden har problem med tänderna. Men att hunden plötsligt börjar tugga med enbart ena sidan av munnen, äter långsammare eller börjar lukta illa ur munnen är några varningssignaler att hålla koll på. Forskning visar att så många som 80 % av alla hundar över tre år kan vara drabbade av inflammation i tandköttet, vilket kan leda till stora smärtor och tandlossning. För att förebygga problem med tänder och tandkött är det bra att borsta hundens tänder varje dag eller i alla fall ett par gånger i veckan. Att ge hunden tuggben är inte tillräckligt för att hålla tänder och tandkött i bästa skick. Vid ungefär 7 månaders ålder har de flesta hundar bytt ut alla mjölktänder mot permanenta och då är det extra viktigt att hålla dem rena för att förebygga olika tandsjukdomar och tandsten. 

Läs mer: Tandproblem hos hundar.

Aktivering
Aktivering av olika slag är en viktig del för att få en frisk, hälsosam och hållbar hund. Alla hundar behöver både aktiveras mentalt och fysiskt för att må bra. Exakt vilka aktiviteter du och din hund ägnar er åt är inte så viktigt, det viktiga är att ni rör på er, utmanas mentalt och har roligt tillsammans. Olika hundraser har olika behov av både rörelse och mental stimulans. Anpassa aktiviteterna efter din och din hunds förmåga och intresse, samt självklart utifrån din hunds ålder. En äldre hund kan man behöva anpassa aktiviteterna utifrån hundens fysiska förmåga.

En valp eller unghund behöver få röra på sig för att stärka sin kropp, men det måste anpassas till hundens ålder och tillväxt. En valp behöver i regel ingen motion; för mycket träning kan vara skadlig för en växande kropp. En tumregel man kan följa är att valpen tillåts promenera 5 minuter två gånger dagligen för varje månad som valpen är. Så om valpen är 3 månader kan man promenera 30 minuter per dag fördelat på två omgångar. Vid 4 månader blir det 40 minuter och så vidare. Öka succesivt längden som du promenerar med din valp och var uppmärksam på eventuella trötthetstecken.

Ofta går det bra att med små medel i vardagen utmana hunden både mentalt och fysiskt. Hunden kan få leta upp delar av dagens matportion för mental stimulans och ni kan båda träna upp er balans och fysik genom att balansera/klättra på naturliga hinder längs med promenadstråket. Det finns många exempel på bra balansträning, men det allra enklaste är att låta hunden röra sig på varierande underlag. Ta promenader i skogen och låt hunden ta sig fram genom ris och stenrösen, gå i sand eller våt mark. Skogen är särskilt bra för valpar, där kan de kan röra sig över stock och sten vilket är väldigt bra för deras muskulatur och kropp. Det är också en spännande plats för dem att utforska.

Det finns forskning som visar att hundar som tränas verkar få mindre problembeteenden, bättre självförtroende och närmare relation till sina ägare. Svelands profil Kalle Karlsson ger dig fem tips när du motionerar med din vuxna hund.

Ta er aktivering till nästa nivå
Olika typer av nosarbete brukar uppskattas av alla hundar och vara riktigt stimulerande mentalt. Det finns både kurser och bra böcker om du vill lära dig mer om olika typer av spår- och sökövningar för dig och din hund. Även olika trick eller lydnadsmoment kan vara en bra mental utmaning både för dig och din hund. Att lära sig nya saker är bra mental aktivering för alla hundar och du som hundägare behöver gnugga geniknölarna för att komma på nya saker att lära din hund. Både nosarbete, trick och lydnadsmoment går att anpassa så de kan genomföra både inomhus och utomhus, i skogen eller i staden. Det är bara din fantasi som sätter gränser för vad du och din hund kan hitta på.

Ett annat bra sätt att aktivera sin hund på är problemlösning av olika slag. Detta kan med små medel utföras i vardagen, som till exempel att lägga ett par godbitar i en pet-flaska eller toarulla där hunden sysselsätter sig med att få ut dem. 

Fysisk träning
Är långa promenader och vandring din grej? Eller gillar du att springa? Oavsett så uppskattar de flesta vuxna hundar att följa med på en riktigt lång runda i skogen eller på en joggingtur. Tänk bara på att starta försiktigt och succesivt öka längden, samt farten om du joggar. För långa vandringar kan det vara bra om hunden bär en del av packningen i en klövjeväska. De flesta hundar gillar att ha en uppgift, men även i detta fall är det viktigt att succesivt vänja hunden och öka vikten lite i taget.

Det är även bra för alla hundar, oavset ålder, att träna upp sin kroppskontroll och styrka. Olika balansövningar och styrkeövningar är rolig träning som stärker din hunds kropp och hjälper till att hålla hunden fri från skador. Det finns många bra instruktionsvideor på internet eller så kan du ta hjälp av en hundfysioterapeut för att anpassa ett träningsprogram specifikt för din hund. Speciellt om du har en valp eller unghund som växer eller en äldre hund kan det vara bra att ta hjälp för att få lämpliga övningar som passar just din hund. 

Läs mer: Vandra med hund.

Kom ihåg att du inte kan ta ut en liten valp på vandring eftersom deras ben är så mjuka och ömtåliga, de växer fortfarande och anpassar sig. Upprepad träning, som till exempel monoton vandring, ska därför undvikas. Vänta helst till din hund är cirka ett år innan ni ger er ut på längre vandringsturer tillsammans. Att en valp inte ska motioneras innebär dock inte att den inte får röra på sig. Tvärtom, men det handlar mer om längre rastrundor eller vanliga promenader.

Undvik detta när hunden fortfarande är valp

  • Mekaniskt hoppande, som banövningar i agility.
  • Hårda stötar, som gungan i agility, och häftiga svängar.
  • Kilometerlånga löpturer eller springande bredvid cykeln.
  • Långa oavbrutna vandringar.
  • Okontrollerat sprattlande och halkande på hala golv.
  • Hopp från för hög höjd, till exempel bilens baklucka.

Hunden är skapt till att röra sig – från det den är liten
För att valpen ska växa till en stark, livskraftig och balanserad individ behöver den röra på sig dagligen. Att röra sig för lite är skadligt, medan mångsidig kroppsrörelse är bra för både kropp och sinne.

En vältränad hund, som får bra mat och omvårdnad, är en hållbar hund som ger dig som hundägare stor glädje under hela sitt liv! Och kom ihåg; goda vanor grundläggs redan från valpåldern. Ta del av hela artikelserien "Hållbar hundägare del 1-5" här. 

Länkar med mer information
Första tiden hemma med valp
Lär dig att göra en enkel undersökning på din hund eller katt
Alltför få hundägare borstar sin hunds tänder 
Träning och umgänge är bra för hundars beteende