Första tiden med valpen

Att ha valp är jobbigt, omtumlande, uttröttande och alldeles underbart! Det är mycket att tänka på den första tiden tillsammans. Vi har samlat några tips och råd till den nyblivna valpägaren.  

Att knyta an till sin valp 
Det absolut viktigaste för valpen under den första tiden är att du hjälper den att känna sig trygg i sitt nya hem, både inomhus och utomhus. Att flytta ifrån mamma och syskon för att komma till en helt ny familj är en stor omställning. Ta det lugnt de första dagarna. Lär känna varandra i lugn och ro och låt valpen undersöka den nya hemmiljön i sin egen takt. Vänta ett par dagar med att bjuda hem nyfikna vänner som vill besöka nykomlingen. 

Ge valpen en egen plats dit den kan gå för att vara ifred när den känner för det. Valpar behöver mycket sömn, upp emot 20 timmar eller mer per dag. Stör eller väck aldrig valpen när den sover. En del valpar kan vara oroliga och ledsna de första nätterna. Ha valpens bädd nära din egen säng så att du kan sticka ned en hand för att ge trygghet. 

Att börja träna på kontaktövningar med din valp kommer med stor sannolikhet ge dig mycket tillbaka. En rolig och nyttig övning är att sätta dig framför valpen och visa den att du har en godis i handen. Valpen kommer då att försöka få tag i godiset. Låt den inte få godiset förrän den tittar på dig, vilket den kommer att göra förr eller senare, även om det bara är en pytteliten stund. Så fort den tittar på dig ger du godiset och berömmer. Ganska snart kommer valpen att koppla ihop ögonkontakt med något positivt! Den här övningen kan du sedan successivt göra svårare, till exempel när du ställer fram hundens mat eller när ni är ute på promenad och hunden ser något intressant den vill äta på marken. 

Hantering och hälsa 
Att leka, träna, hantera och gosa med valpen kommer att stärka er relation.  
Ta för vana att känna igenom valpen då och då och vänj den försiktigt vid att bli hanterad. Titta i öronen, munnen, på tassarna, och känn igenom kroppen. Ytterligare ett tips är att ta tempen på din valp när den är frisk. Normalt sett ligger kroppstemperaturen på 38-39 grader hos en hund. Att veta hur din valp ser ut, beter sig och känns när den är frisk är till stor hjälp om den någon gång blir sjuk.

Tandborstning och kloklippning är ytterligare två viktiga saker du måste vänja valpen vid. När den har fått sina permanenta tänder är det viktigt att hålla dem rena för att förebygga olika tandsjukdomar och tandsten. Då kan det underlätta att ha tränat på tandborstningen redan från start. För att förebygga problem med tänder och tandkött är det bra att borsta hundens tänder varje dag eller i alla fall ett par gånger i veckan. När valpen är 12 veckor har den fått alla sina mjölktänder. Vid ungefär 3 månaders ålder börjar valpen tappa sina mjölktänder, och vid ungefär 7 månaders ålder har de flesta hundar bytt ut alla mjölktänder mot permanenta. När det är klart har hunden 42 tänder.

Läs mer: Tandproblem hos hundar.

Klorna behöver klippas ungefär varannan vecka. Hundar är ofta väldigt rädda om sina tassar eftersom en skadad tass i det vilda betyder att man riskerar att hamna efter sin flock. Du och din valp måste successivt bygga upp ett förtroende där du får lov att hantera tassarna och klippa klorna. På så sätt blir hunden van och trygg med kloklipp och det blir lättare att ta hand om tassarna om hunden får bekymmer.

Avmaskning
Numera behöver äldre hundar inte avmaskas rutinmässigt, men fortfarande rekommenderas rutinmässig avmaskning av valpar. Ofta är valpen redan avmaskad hos uppfödaren, men den nya valpägaren bör avmaska minst en gång efter hämtningen. På unga valpar räcker det med att använda ett medel som har effekt mot spolmaskar, t ex Banminth. Hunden bör sedan avmaskas igen någon gång mellan 6 mån och 1 års ålder. Vid detta tillfälle kan det vara lämpligt att använda ett avmaskningsmedel med bredare spektrum (med effekt mot olika slags maskar), t ex Axilur.

Rumsrenhet
Rumsrenhetsträningen börjar så fort ni kommer hem. En del valpar bli fort rumsrena, och för andra tar det längre tid. Valpen behöver kissa ungefär en gång i timmen den första tiden. En bra riktlinje är att ta ut den varje gång efter sömn, mat eller lek. Ta gärna ut valpen till samma ställe varje gång, då kommer den snart börja att koppla ihop just det stället med toalettbesök. Du kan ibland se på valpen när den behöver göra sina behov. Då blir den orolig, går runt och nosar och försöker hitta en bra plats att kissa eller bajsa på. Valpar har inte förmågan att hålla sig, därför är det bäst att lyfta upp valpen och bära ut den till rätt plats. Beröm lugnt när den gör vad den ska på rätt ställe. Däremot ska du aldrig skälla på eller straffa en valp som kissar eller bajsar inomhus. Torka bara lugnt upp olyckan och se till att vara beredd nästa gång. 

Vid 6 månader brukar man säga att de flesta valpar är helt rumsrena. I början klarar valpen inte att hålla sig, men vid 6 månader brukar den klara av en tillräckligt lång stund för att man ska hinna gå ut med den. Håll ut även om det känns hopplöst, din valp kommer att bli rumsren förr eller senare! 

Miljöträning och socialisering 
Börja tidigt med att vänja valpen vid olika ljud, människor, situationer och underlag. Att delta i en valpkurs tillsammans är jättebra, även om du har haft hund förut. Träffa snälla människor i blandade åldrar och med olika attribut, till exempel någon med glasögon, skägg, rullstol, paraply och så vidare. Låt valpen gå på flera sorters underlag som gräs, asfalt, grus, sand och olika typer av golv. Angående hundmöten är det bra att träna valpen på att träffa andra hundar, men med det sagt måste ni inte hälsa på varenda hund ni möter. Välj istället ut ett par snälla och stabila hundkompisar som valpen får leka med. 

Träna också på att vistas i olika miljöer med din valp. Besök både stadsmiljö och landsbygd tillsammans. Öva på att åka hiss, buss, bil och tåg. Låt inte din hund åka rulltrappa, det är lätt att en tass eller en svans fastnar.

Kom ihåg att ta det lugnt i början. Stressa inte och ta miljöträningen i små steg. Det är av största vikt att den möter nya människor, djur och situationer på ett lugnt och trivsamt sätt. Allt nytt är väldigt uttröttande för en liten valp. Du som valpägare ska stå för trygghet, närhet och omvårdnad.

Ensamhetsträna 
När valpen fått göra sig ordentligt hemmastadd ska du börja vänja den vid att bli lämnad ensam korta stunder.

Börja ensamhetsträna i små steg, med att bara gå till ett annat rum en liten stund. Stäng dörren eller använd kompostgaller som avskiljare. Efter att detta fungerar utan svårigheter kan du testa att lämna din valp ensam hemma i några minuter, kanske när du ska kasta soporna eller hämta posten. Öka sedan successivt tiden lite åt gången. Gör ingen stor sak av att du går eller kommer tillbaka. Var bara som vanligt. Kom också ihåg att inte ens en vuxen hund ska lämnas ensam mer än ett par timmar om dagen. 

Uppfostra valpen
Nu leker valpen mer än hälften av sin vakna tid. I leken tränar den muskler och sinne och lär sig sina starka och svaga sidor. Var gärna nere på golvet och lek med valpen för att stärka banden mellan er. Valpen kommer högst troligt att bitas ibland. För att få den att sluta bita kan man resa sig upp och gå därifrån eller avleda hundens uppmärksamhet med en leksak. På så vis lär den sig vad som är ok att bita i och vad som inte är ok att bita i.

Att valpar bits, skäller, hoppar på folk och tuggar på saker – är fullt normalt. Det är ett helt naturligt beteende och deras sätt att undersöka världen. Det är din uppgift att berätta för valpen vad den får och inte får göra. Istället för att "fya" din valp när den biter på fingrar, möbler eller skor kan du snällt men bestämt ta bort den och avleda den genom att erbjuda något den faktiskt får lov tugga på, till exempel en leksak eller en tuggpinne. Det räcker inte med att göra det här en gång, utan det krävs konsekvens och tålamod innan valpen förstår. Belöna alltid valpen när den gör något bra! 

Är ni flera i familjen är det en bra idé att prata ihop er innan och bestämma vilka regler ni ska ha för hunden. Vilka möbler får den vara i? Kommer tiggande tillåtas? Här gäller det sedan att vara konsekvent. 

Ska man motionera valpen? 
Valpar mår bra av att röra på sig i sin egen takt och efter sin egen förmåga. Att röra sig varierat, tex i skog och mark, är ett bra för att stärka hundens kropp. 

Olycksfall 
Valpar och unghundar är överrepresenterade i statistiken över olycksfall. Unga hundar har ganska gängliga kroppar och inte någon vidare konsekvensanalys. Tyvärr är det vanligt att valpar springer lösa ut i vägar och blir påkörda av bilar. Man bör därför se till att alltid hålla uppsyn över sin valp, och gärna hålla den kopplad.

Det är viktigt för unga hundar och valpar att få den sociala träningen som lek med andra hundar innebär. Men välj hundens lekkamrater med omsorg – gärna en hund i samma storlek och med liknande leksätt som valpen.

När man själv leker apport med sin hund är det bra om man kastar leksaken långt och helst inte rakt upp i luften. Ännu bättre är om hunden kan sitta kvar medan man gömmer leksaken. Ett vanligt olycksfall är att hunden hinner fram till en kastad pinne innan den landar, och då får pinnen upp i munhålan. Om en valp hoppar rakt upp efter en leksak finns det en risk att den landar fel och skadar sig. Anpassa leken så att den passar din hund och dig. Att leka tillsammans stärker ert förhållande.

Ett sista viktigt råd
Det kan kännas övermäktigt med allt du ska hinna lära din nya familjemedlem, men försök att ta det lugnt. Ställ inte för höga krav på en liten valp, det är ju faktiskt just en valp! Låt det ta tid och ha roligt medan ni tränar tillsammans.