Hållbar hundägare del 3 - Foderval

Det finns flera delar du som hundägare kan fundera på när det gäller hundmat och hållbarhet. En tidigare studie från nya Zeeland* visade att en medelstor hund kan släppa ut lika mycket växthusgaser som en bil under ett årDet beror främst på att hundar ofta äter en stor andel kött i sin kost, som medför ett stort koldioxidutsläpp. Att se över hundens foder kan därför vara ett första steg mot minskad klimatpåverkan. För att din hund ska må bra behöver den få i sig näringsämnen och energi anpassat till hundens ålder och aktivitetsnivå.

Förenklat kan man säga att alla hundar behöver få i sig protein, fett, kolhydrater, vitaminer, mineraler och vatten. Men självklart kan ingredienserna i hundmaten variera. Ofta består hundmat främst av protein i form av köttprodukter, fett i form av olja från både djur och växter, samt kolhydrater från spannmål eller andra växter. Om man byter ut köttet bör det vara till ett hundfoder med hög proteinhalt, med exempelvis sojaprotein - eftersom hundar har ett stort proteinbehov. 

Köpa färdig hundmat eller laga själv?
Merparten av den hundmat som säljs i butiker är så kallade helfoder, vilket betyder att de ska täcka hundens näringsbehov. Att ge hunden ett helfoder är ett enkelt sätt att säkerställa att hunden får i sig det den behöver näringsmässigt. Det finns även foder där du som djurägare själv behöver tillsätta vissa delar för att hunden ska få en komplett kost. Dessa foder kallas ibland halvfoder. Det kan vara så att du som hundägare behöver tillsätta kolhydrater i form av exempelvis spannmål om fodret enbart består av protein (kött/ben) eller att du behöver tillsätta protein till vissa växtbaserade halvfoder. Att använda halvfoder och tillsätta vissa delar själv kräver att du har god kunskap om näringsämnena eller noga följer rekommendationerna från fodertillverkaren. Trenden inom just hundfoder är att allt fler djurägare efterfrågar färskfoder istället för processat torrfoder. Färskfoder innehåller ofta en mindre mängd tillsatser. 

Att laga egen hundmat går självklart också bra, men kräver mer kunskap om näringsämnen och speciellt för att få till rätt balans mellan vitaminer och mineraler. Är du osäker finns det bra böcker i ämnet och ofta färdiga recept du kan följa.

Måste hundar äta kött?
För att hunden ska må bra och kunna leva ett aktivt liv behöver den protein. Men till skillnad från katten så är inte hunden en strikt köttätare. Hunden behöver inte heller extremt stora mängder kött eller speciella proteinkällor för att de grundläggande näringsbehoven ska tillgodoses. Mycket av det vi människor kallar slaktavfall eller biprodukter fungerar utmärkt som del i hundens kost. Att enbart utfodra en hund med kött av högre kvalitet kan till och med vara skadligt då det i studier visat sig ge brist på bland annat kalcium. Det viktigaste ur klimatsynpunkt är snarare att se över hur fodret produceras. Det ska gärna komma från en bra djurhållning och helst inte ha transporterats alltför långt. 

Tips! Se över hundens foder. Är det producerat i Sverige av svenska råvaror eller är det fraktat långt med icke miljövänliga transporter?

Hundar har även en god förmåga att bryta ner kolhydrater i form av stärkelse. Forskarna tror att detta är en viktig del i hundens anpassning till ett liv med oss människor. Våra hundar har alltså goda möjligheter att tillgodose sitt näringsbehov genom att äta mat som innehåller olika typer av ingredienser. 

Tips! Minska matsvinnet genom att ge hunden matrester från din egen tallrik. Håll dock koll på vissa livsmedel som hundar inte bör äta som rå lök, majskolvar och kycklingben.

Köttkonsumtion och olika typer av kött
En hög köttkonsumtion ger som bekant upphov till en hel del utsläpp av växthusgaser. Olika typer av kött ger även upphov till olika mycket utsläpp. Om man tittar på nötkött, lamm, gris och kyckling, som ofta ingår i hundfoder, så ger nötkött upphov till störst utsläpp av växthusgaser. Av de tre nämnda typerna av kött ger kyckling upphov till lägst utsläpp per kilo kött. Å andra sidan bidrar betande djur som kor och får till att hålla det svenska landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden.

Det finns även några andra aspekter gällande kött som kan vara bra att tänka på. Ofta tänker vi på varifrån den mat vi köper i mataffären kommer, men inte lika många av oss funderar över varifrån innehållet i hundmaten kommer. Djurskyddslagstiftningen ser olika ut i olika länder och även antibiotikaanvändningen skiljer sig mycket åt beroende på var djuren föds upp. Jämfört med andra länder har Sverige ett starkt djurskydd och antibiotikaanvändningen är låg då antibiotika enbart får ges till sjuka djur. Ett sätt att bli en mer hållbar djurägare kan därför vara att välja hundmat som gjorts på svenska råvaror eller som är märkt med exempelvis KRAV eller EU-blomman.

Andra proteinkällor
All hundmat innehåller ju inte kött från exempelvis ko, får eller kyckling. På marknaden finns en mängd foder med andra proteinkällor så som kött från vilt, fisk, insekter eller helt vegetabiliska proteinkällor. Hundar kan äta mat med många olika ingredienser och det viktigaste är att hela hundens näringsbehov tillgodoses, vilket det kan göras av många olika proteinkällor. Det kan finnas flera skäl till att ge sin hund mat med andra än de traditionella proteinkällorna. Vissa hundar tål inte alla typer av protein i maten och då kan det vara nödvändigt att försöka hitta en proteinkälla som hunden inte tidigare ätit. Eller så kanske du som hundägare har god tillgång på viltkött och möjlighet att göra din hundmat själv.

Valet av proteinkälla kan även påverka fodrets utsläpp av växthusgaser. Helt vegetabilisk hundmat har ofta en låg klimatpåverkan sett till växthusgaser och det finns vegetabiliska helfoder som täcker hundens näringsbehov. Insekter är också en proteinkälla som har en mycket låg klimatpåverkan. Studier visar att många olika insekter och insektslarver är rika på protein och har en hög smältbarhet, vilket gör dem lämpliga som ingrediens i hundfoder. 

Läs del 4 HÄR.

Länkar för mer information:

Klimatforskaren: Elin Röös 12 augusti 2022 - Sommar & Vinter i P1 | Sveriges Radio 
Förmåga att äta vegetariskt avgörande för hundens domesticering 
Kan råg i fodret bidra till friskare hundar? 
Hundarnas köttdiet - en klimatbov
Hundmatens klimatpåverkan
Kött och chark
Protein quality of insects as potential ingredients for dog and cat foods 

*Källa: Gregory S. Okin, 2 augusti 2017: Environmental impacts of food consumption by dogs and cats. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring