Hållbar hundägare del 4: Hållbar vardag

Självklart finns det många sätt att bli en mer hållbar hundägare i vardagen. Utöver utrustning och mat som vi berättat om i tidigare artiklar, kan sättet du och din hund transporterar er göra stor skillnad. Att välja att cykla, gå eller springai stället för att ta bilenär självklart mer hållbart för miljön, men det bidrar också till bättre hälsa för dig och din hund.

Forskning visar att minskat stillasittande och vardagsmotion ger stora hälsovinster för oss människor, tillexempel minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar kraftigt. Även studier på hund har visat att motion och träning har positiva effekter för hundens hälsa, bland annat på hjärtat och blodvolymen. Det finns även forskning som tyder på att för lite motion kan bidra till att hundar utvecklar fler rädslor. Det är alltså bra både för dig, din hund och miljön att välja bort bilen när det är möjligt! 

Kollektivtrafik 
Att åka kollektivt är ofta ett bra och enkelt sätt att bli mer hållbar i sin vardag. På många tåg och bussar är det tillåtet att resa med hund, men är det första gången du reser är det bra att kolla upp med resebolaget innan du bokar biljett. Ofta finns det särskilda platser anvisade för dig som reser med hund. Hunden får inte heller stå eller ligga i sätet, utan ska stanna på golvet. För att gör resan säker och trygg för din hund är det bra om den sitter eller ligger så att den inte riskerar att bli trampad på. Att ha med en liten filt att ligga på eller för små hundar, en liten väska den kan sitta i är också ett bra tips för att er resa i kollektivtrafiken ska bli så trevlig som möjligt. 

En annan variant av kollektivt resande är att samåka. Om du och din hund deltar i olika aktiviteter och kurser kanske det går att resa dit tillsammans med någon av de andra deltagarna. Bra för miljön och mer hållbart för din ekonomi. En lång resa blir dessutom oftast roligare om man har sällskap!

Plocka skräp 
Hundägare rör sig ofta mycket utomhus och säkert har du ofta suckat över allt skräp som dyker upp längs promenaden. Nedskräpning är ett stort problem som är dåligt för det vilda djurlivet, miljön och som dessutom kostar samhället stora summor varje år. Skräp som exempelvis tuggummi och fimpar kan även utgöra en hälsofara för glupska hundar som gärna mumsar i sig allt de hittar. Både sötningsmedlet xylitol,som finns i många tuggummin, och nikotin, i snus och fimpar, kan orsaka förgiftning hos hund. Speciellt valpar har en tendens att stoppa allt i munnen, så det gäller att ha koll på vad som finns på marken när ni är ute på promenad. 

Som en del i att bli mer hållbar i ditt hundägande kan du göra en insats mot skräpet i ditt närområde. Ta med en påse och plocka upp det skräp du hittar längs med vägen på promenader och joggingrundor. Det finns även flera organisationer som arrangerar olika typer av gemensamma aktiviteter för att städa upp i naturen. Kanske kan du och din hund bli miljöhjältar genom att Plogga eller delta i något av Håll Sverige Rents initiativ?! 

Läs del 5 HÄR

Länkar för mer information:

Så kan du motionera den reaktiva hunden (harligahund.se)
Hur kan transporternas miljöpåverkan minska
Vardagsmotion ger oanade hälsovinster
Motion och rädslor
Vi är plogga
Håll Sverige rent 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring