Hållbar hundägare del 4 - Hållbar vardag

Självklart finns det många sätt att bli en mer hållbar hundägare i vardagen. Utöver utrustning och mat som vi berättat om i tidigare artiklar, kan sättet du och din hund transporterar er på göra stor skillnad. Att välja att cykla, gå eller springa i stället för att ta bilen är självklart mer hållbart för miljön, men det bidrar också till bättre hälsa för dig och din hund.

Forskning visar att minskat stillasittande och vardagsmotion ger stora hälsovinster för oss människor, till exempel minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar kraftigt. Även studier på hund har visat att motion och träning har positiva effekter för hundens hälsa, bland annat på hjärtat och blodvolymen. Men det finns även forskning som tyder på att mindre motion kan bidra till att hundar utvecklar fler rädslor. Det är alltså bra både för dig, din hund och miljön att välja bort bilen när det är möjligt!

Kollektivtrafik
Att åka kollektivt är ofta ett bra och enkelt sätt att bli mer hållbar i sin vardag. På många tåg och bussar är det tillåtet att resa med hund, men är det första gången du reser är det bra att kolla upp med resebolaget innan du bokar biljett. Ofta finns det särskilda platser anvisade för dig som reser med hund. Hunden får inte heller stå eller ligga i sätet, utan ska stanna på golvet. För att gör resan säker och trygg för din hund är det bra om den sitter eller ligger så att den inte riskerar att bli trampad på. Att ha med en liten filt att ligga på eller för små hundar, en liten väska den kan sitta i är också ett bra tips för att er resa i kollektivtrafiken ska bli så trevlig som möjligt.

En annan variant av kollektivt resande är att samåka. Om du och din hund deltar i olika aktiviteter och kurser kanske det går att resa dit tillsammans med någon av de andra deltagarna. Bra för miljön och mer hållbart för din ekonomi. En lång resa blir dessutom oftast roligare om man har sällskap! Detta kan vara svårt i coronatider, men när pandemin är över är detta ett bra alternativ.

Plocka skräp
Hundägare rör sig ofta mycket utomhus och säkert har du ofta suckat över allt skräp som dyker upp längs promenaden. Nedskräpning är ett stort problem som är dåligt för det vilda djurlivet, miljön och som dessutom kostar samhället stora summor varje år. Skräp som exempelvis tuggummi och fimpar kan även utgöra en hälsofara för glupska hundar som gärna mumsar i sig allt de hittar. Både sötningsmedlet xylitol, som finns i många tuggummin, och nikotin, i snus och fimpar, kan orsaka förgiftning hos hund. Speciellt valpar har en tendens att stoppa allt i munnen, så det gäller att ha koll på vad som finns på marken när ni är ute på promenad.

Som en del i att bli mer hållbar i ditt hundägande kan du göra en insats mot skräpet i ditt närområde. Ta med en påse och plocka upp det skräp du hittar längs med vägen på promenader och joggingrundor. Det finns även flera organisationer som arrangerar olika typer av gemensamma aktiviteter för att städa upp i naturen. Kanske kan du och din hund bli miljöhjältar genom att Plogga (kombination av att jogga och plocka skräp) eller delta i något av Håll Sverige Rents initiativ?!

Läs del 5 HÄR!

Länkar för mer information:

Hur kan transporternas miljöpåverkan minska
Vardagsmotion ger oanade hälsovinster
Motion och rädslor
Tåg med hund
Vi är plogga
Håll Sverige rent 

 

 

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit