Hållbar hundägare del 2: Laga och återbruka

Att bli en mer hållbar hundägare handlar mycket om att tänka efter före och göra smarta val. Vi tror också på att det ska vara lätt att göra rätt! Ett område som är lätt att börja med är den utrustning din hund behöver. Oavsett om du precis ska hämta hem en ny familjemedlem eller om du redan har en hund så kan du tänka på samma sätt. Du kommer att se att det är lätt att göra rätt och bli en mer hållbar hundägare!

Återbruka
Det första du behöver göra är att fundera på vilken utrustning du och din hund behöver. Kolla sedan igenom vad du redan har hemma. Den gamla metallskålen du ärvt efter farmor utmärkt som vattenskål. En gammal filt eller sittkudde från soffan som ska slängas blir en utmärkt hundsäng. Kanske har du eller någon i din omgivning koppel och halsband från en tidigare hund som nu kan komma till användning igen.

Läderkoppel eller läderhalsband/selar som känns gamla och stela blir som nya om du gör rent dem och smörjer in dem. Koppel, halsband och selar i tyg går att tvätta med jämna mellanrum för att de ska se fräscha ut igen. Genom att regelbundet se över, tvätta och vid behov smörja koppel, halsband och selar förlänger du deras livslängd och de kan ofta hålla i många år. En lädersele som sköts på rätt sätt kan hålla i över 40 år och användas av många hundar.

Laga
Mycket av hundens utrustning blir självklart sliten med tiden, en söm kanske spricker eller hunden kanske tuggar ett hål på sin säng. Som tur är går det ofta att laga, vilket är bättre både för miljön och plånboken, än att köpa nytt. En söm som har börjat gå upp på hundens täcke kan du ofta sy ihop själv för hand. Till hundsängen som blivit tuggad på kan du kanske sy ett nytt överdrag av ett gammalt lakan och på så sätt förlänga hundsängens liv. Läderkoppel där en söm gått upp går ofta att lämna in hos skomakaren som syr ihop det för en billigare peng jämfört med vad ett nytt koppel kostar.

  • Se vad du redan har hemma och som kan återbrukas/få ett nytt användningsområde.
  • Vårda utrustningen så håller den längre.
  • Laga det som går sönder

Tillverka egna leksaker
Leksaker till din hund kan du enkelt tillverka själv, ofta av sådant du redan har hemma. En gammal strumpa som tappat sin kompis, ett par gamla byxor du tänkte slänga eller tröjan med ett stort hål som inte går att laga kan bli fantastiska leksaker för din hund. Du behöver inte ens en symaskin! Strumpan kan exempelvis fyllas med lite hopskrynklat tidningspapper och sedan är det bara att slå en knut längst upp. Byxbenen kan du klippa av, slå en knut på ena byxbenet, stoppa in det andra byxbenet inuti och slå sedan en till knut längst upp. Mjuka tröjor kan klippas till remsor som sedan flätas ihop till en rolig leksak.

Det går även att skapa roliga leksaker åt din hund genom att använda gamla pappkartonger, toarullar eller PET-flaskor. Lägg något godis din hund gillar i exempelvis en pappkartong, stäng igen och låt hunden själv ta sig in till gobiten. På internet finns en hel uppsjö av tips på hur du kan tillverka egna hundleksaker och det är bara din fantasi som sätter gränserna! Och du, glöm inte att tänka på säkerheten. Låt din hund enbart ha leksaker framme när du är i närheten.

Tillverka eget godis
Även godis kan du enkelt göra hemma till din hund. Vad är förresten hundgodis? Jo helt enkelt något som din hund tycker är extra gott! För vissa hundar kan det vara så enkelt som gurka och morot skuret i lagom stora bitar. Andra hundar gillar andra smaker, en del villa ha hårda godis som mer liknar kex i konsistensen och en del föredrar porösare och mjukt munsbitar. Hemma i ditt kök kan du experimentera med att baka hundkex och torka kött eller grönsaker. En av fördelarna med hemmagjort godis är att du vet exakt vad det innehåller och enkelt kan anpassa innehåll och storlek på godiset så att det passar just din hund. En annan fördel är att det ofta blir mycket billigare än att köpa färdigt hundgodis. Behöver du inspiration finns det många recept på internet och även flera böcker att läsa. Du kan även ta del av Svelands artikel: Tre recept på eget hundgodis.

Handla smart
Det är ju inte alltid det man behöver redan finns i hemmet. Men ofta finns det du behöver i någon annans hem! Det kan därför vara en bra idé att först se om det din hund behöver går att hitta tillexempel via en köp & sälj-sida på nätet. På sidor som Blocket, Tradera och via olika grupper på Facebook går det ofta att hitta fina begagnade koppel, halsband, täcken, bäddar, burar, aktiveringsleksaker och mycket mer. Att köpa begagnat bidrar till en mer cirkulär ekonomi och hållbarare planet. Det är dessutom mer hållbart för din egen plånbok.

Ibland hittar man inte det man behöver begagnat och vissa produkter som exempelvis bajspåsar behöver man ju köpa nya vartefter de förbrukas. Som hundägare kan du enkelt göra smarta och hållbara val när du ska handla nytt.

Olika produkter har olika saker man ska tänka på, här har vi listat några saker som är bra att hålla koll på för dig som hundägare:

  • Läderkoppel, läderhalsband och andra läderprodukter
    Ofta används det mycket kemikalier i framställningen av läderprodukter. Det är farligt både för miljön och för de människor som arbetar i fabrikerna. Om du ska köpa nytt läder så köp vegetabiliskt/ekologiskt/naturligt garvat läder.

  • Bajspåsar
    Välj komposterbara bajspåsar. De görs ofta av bland annat majsstärkelse och bryts ner på 10 till 45 dagar i en kompost. (Det tar över 100 år för vanlig plast att brytas ner.)
  • Leksaker
    Utbudet av hundleksaker som tar hänsyn till miljö och hållbarhet ökar ständigt. Det finns exempelvis produkter i svenskt naturgarvat läder, återvunnet material, naturgummi, trä och andra naturmaterial du som djurägare kan välja.

  • Tugg, kex och godis
    Mycket tugg, kex och godis importeras och det är inte alltid lätt att veta var det är tillverkat och hur djuren produkten tillverkats av fötts upp. Ofta har produkten transporterats långt för att komma till Sverige. Välj därför gärna svenska eller nordiska produkter tillverkade av djur som fötts upp i Sverige. Sverige har ett av världens bästa djurskydd och låg användning av antibiotika. När det gäller kex och godis går det även att hitta produkter som är miljömärkta med exempelvis KRAV eller EU-blomman. Det finns även vegetabiliska alternativ som uppskattas av många hundar.

  • Hundmat
    Det finns mycket att skriva om hundmat och därför har vi gjort en helt egen artikel om just hundmat.

Läs del 3 HÄR.

Länkar för mer information: 

Receptfilm - baka kucklingsmums.
Konsumera mindre, återbruka mer.
Superlätta hundleksaker att göra själv.
Så gör du smarta läderval.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring