Experternas tips på tassvård för hunden

Jeremias och Hannah är superexperter på hur man tar hand om hundars tassar. Här delar de med sig av hur de jobbar förebyggande med tassvård på sina slädhundar. 

Tillsammans driver paret Northern Soul Journeys, ett slädhundsföretag i Ängesträsk, Norrbotten. De bor med sina två katter, två getter, ett dussin höns och 24 Alaskan Huskies. Hannah och Jeremias har stor kunskap om fysiskt arbetande hundar och hur man ser till att de håller sig starka och friska. 
- För oss är det viktigt att låta hunden ha kul, och våra hundar har som allra roligast när de får springa i ett team och dra en släde. För att kunna se till att tillgodose deras behov är kravet på god skötsel otroligt viktig. God skötsel innefattar allt från maten de får, träningen, socialisering med hundar och människor, vilan, återhämtningen och den mängd timmar vi lägger ner i att vara med dem varje dag.

Såhär tar Jeremias och Hannah hand om hundarnas tassar:
  • När man är ute med sin hund på vintern finns det några extra saker att tänka på för att hålla hundarnas tassar friska och fina. Den bästa tassvården är den förebyggande tassvården. Vi kollar våra hundars tassar regelbundet, vi tittar efter slitage på trampdynorna, klorna och sår mellan tårna. Vi har ett par hundar med mer känsliga tassar än de andra så på dem sätter vi tassalva och hundsockar på om spåren kräver det eller om vi åker ut på en längre runda.

  • Under vintermånaderna blir klorna inte lika naturligt nedslitna som det blir under barmarksäsongen, vilket gör att vi klipper klorna oftare på vintern. Med håriga tassar kan snöbollar bildas som skapar obehag eller skada, då kan man antigen trimma i förebyggande syfte eller ta på dem sockor. 

  • Alla våra hundar har olika behov vid olika tillfällen så det bästa vi kan göra är att lära känna de olika individernas behov och jobba förebyggande efter det. Så fort vi märker att de ändrar sin gång, sin hastighet eller sin glädje så kollar vi deras tassar och låter dem vila vid behov.  

Klicka här för att se hur det kan se ut när Jeremia tar hand om hundens tassar.

Foto: Emma Matsson 

Relaterad artikel:
Sköt om hundens tassar under vintern | Sveland Djurförsäkringar

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring