Sköt om tassarna under vintern

Under vintern kan snö, is och vägsalt ställa till med problem för hundens tassar. Vi ger tips på hur du tar hand om tassarna på hunden. 

Snön packar ofta ihop sig i isiga klumpar på tassarna. Om pälsen mellan tassarna tovar sig kan det göra ont när hundarna går på dem. Under vintern är det därför viktigt att hålla tassarna välskötta. Var noga med att klippa bort pälsen mellan tårna och trampdynorna om hunden har problem så att snön inte fastnar lika lätt. 

Sand och salt
Sand, grus, salt och annat fastnar också lätt i snöklumparna. Fukt och smuts kan orsaka sår och svampinfektioner så var noga med att torka tassarna efter promenaden. Isklumpar tar du lättast bort med kallt vatten. Varmt vatten gör ont på frusna tassar, precis som på kalla händer och fötter. 

Smörj in med salva
Kyla och väta kan leda till att hundens trampdynor blir torra och spruckna. Det kan hjälpa att smörja in tassarna med en fet tassalva. Se upp så att krämen inte skavs av direkt eller att hunden slickar bort salvan. Då kan följden bli att hunden får fukteksem, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar. 


Om inte hunden har någon sjukdom eller skada, finns det ofta ingen anledning att använda skor. Det kan vara bra att komma ihåg att hundtassar är gjorda för att klara av många olika slags underlag, precis som vilda hunddjur.

Relaterad artikel
Tips på hur du sköter hundens tassar | Sveland Djurförsäkringar
Förebyggande tassvård | Sveland Djurförsäkringar

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit