Lyckas med ensamhetsträningen

Ensamhetsträning – tips för att kunna lämna hunden ensam
De flesta hundar fäster sig starkt vid sin familj och är som allra gladast när de får vara nära sin flock. Men alla hundägare behöver någon gång lämna sin hund ensam och det är då väldigt viktigt att hunden inte drabbas av separationsångest eller blir stressad. Därför bör man redan från början introducera ensamhetsträning stegvis. Om du adopterar eller skaffar en vuxen hund är det också viktigt att ensamhetsträna, precis som om den vore en valp. Vi delar med oss av våra bästa tips för att ensamhetsträningen ska gå så enkelt som möjligt.

Så tränar du din hund att vara ensam

  • Börja med korta stunder
    I början är det viktigt att endast lämna hunden en kort stund. Sätt upp ett galler i dörröppningen och sätt dig på andra sidan. När du kan göra detta utan att hunden blir orolig kan du testa att gå in i ett annat rum en stund.

  • Håll dig lugn
    Om valpenskäller eller gnyr, håll dig lugn och ha tålamod.När valpen märker att den inte får din uppmärksamhet genom att väsnas, lägger den sig oftast ner för att vila. När valpen är lugn en stund eller somnar, gå lugnt in i samma rum igen. Säg ingenting till valpen. Upprepa träningen flera gånger per dag.
  • Förläng träningen successivt
    När hundenbörjat vänja sig vid att vara ensam i ett annat rum kan du börja förlänga tiden du är borta. Testa sedan att sitta utanför ytterdörren en stund. När hunden klarar av även detta kan du förlänga ensamhetsträningen och gå en promenad runt kvarteret eller åka och handla.
  • Träna ofta och var konsekvent
    Håll igång träningen regelbundet. Om du är hemma mycket med din hund, skapa tillfällen att ensamhetsträna ändå. Kom ihåg att vara konsekvent, det är lättare att lära hunden goda vanor om man tränar ofta och på liknande sätt.

Tips och trix

  • Rätt förutsättningar ökar chansen för att lyckas. Träna hunden när den är trött och har blivit ordentligt rastad.
  • När hunden varit ensam, gör ingen affär av att du kommer tillbaka. Var lugn och neutral.
  • Om hunden är stressad eller inte lugnar sig, backa några steg i träningen.
  • Om du skaffar en vuxen hund som inte är ensamhetstränad, träna den precis som att den vore en valp.
  • Ha tålamod. För vissa hundar tar ensamhetsträningen längre tid, ge inte upp.
  • Skifta mellan att öka och minska hur lång tid hunden blir lämnad, i stället för att enbart öka. Är du borta en kvart en gång kan du vara borta i 10 minuter nästa gång. Att hunden tror att du alltid försvinner längre och längre tid kan skapa oro.

Anpassa dig efter din hund

Äldre, sjuka eller unga hundar bör inte heller lämnas ensamma så länge och valpar under fyra månader får endast lämnas ensamma korta stunder. Men varje hund är unik och därför måste varje hundägare tillgodose sin egen hunds behov för att minska risken för skador och sjukdomar och för att den inte ska må dåligt psykiskt.

Så säger djurskyddsbestämmelserna

Hundar är sociala varelser och de allra flesta trivs bäst när de är i sällskap med människor. En vuxen hund får lämnas ensam i max sex timmar innan den måste rastas, men det bör ske oftare än så.

Socialisera valpen: 
Socialisera valpen – miljöträning med hund (sveland.se)

Träna inkallning med valpen:
Träna inkallning med hunden | Sveland Djurförsäkringar


Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring