Socialisera valpen – miljöträning med hund

Hundens första tid är en speciell tid. Valpen växer så det knakar och utvecklas snabbt till en självständig individ med en alldeles unik personlighet. Det är en omtumlande resa, både för valpen och för dig som ägare, där hunden går igenom många faser.

Genom att förstå valpens utveckling och dens olika utvecklingsstadier kan du som hundägare lättare förstå din hunds beteenden och hur du ska bemöta dem. Redan vid fyra veckors ålder är valpen en fullt utvecklad liten hundkrabat och går in i den kanske viktigaste perioden i sitt liv, socialiseringsfasen (4-12 veckor). Den lilla hunden är nyfiken, lägger allt den exponeras för på minnet och det är nu man brukar påbörja den viktiga miljöträningen med de små valparna; först hos uppfödaren sen hemma hos den nya ägaren. 

Mitt i socialiseringsperioden, vid 8-9 veckors ålder, flyttar de flesta valpar från uppfödaren, tiken och sina syskon, hem till sin nya ägare och familj. 8–12 veckor är en bra period i valpens utveckling för inlärning. Under denna inlärningsperiod blir det tydligare att valpens upplevelser allt oftare blir till bestående minnesbilder. Det är också en viktig period ur social synvinkel. För att valpen ska växa upp till en harmonisk individ förutsätter det att den nya ägaren fortsätter den miljöträning som uppfödaren påbörjat, som lägger grunden till hundens framtida mentalitet. Valpar som inte har så mycket kontakt med människor blir ofta mindre kontaktsökande och kan vara svårare att hantera vid exempelvis träning, veterinärbesök och skötsel.

Börja därför tidigt med att vänja valpen vid olika ljud, människor i olika åldrar, hundar, situationer och underlag. Tassa inte runt på tå i hemmet för att inte störa valpen utan låt livet rulla på som vanligt med: TV, dammsugare, gräsklippare, hårfön, telefonen, dörrklockan, slammer med kastruller och allt annat som låter i ett hem.

Att delta i en valpkurs tillsammans är också jättebra, även om du har haft hund förut. Träffa snälla människor i blandade åldrar och med olika attribut, till exempel någon med glasögon, skägg, rullstol, cykel, inlines, paraply och så vidare. Låt även valpen gå på flera sorters underlag som gräs, asfalt, grus, sand och olika typer av golv. Att gå i trappor är inget en valp ska göra mycket, men det skadar inte att testa på ett par trappsteg ibland. Låt inte din hund åka rulltrappa, det är lätt att en tass eller en svans fastnar.

Träna också på att vistas i olika miljöer med din valp. Besök både stadsmiljö och landsbygd tillsammans. Öva på att åka hiss, buss, bil och tåg. Ju fler transportmedel du vänjer din hund vid, desto större rörelsefrihet har ni. Kom dock ihåg att fordonet ska vara lämpligt för att transportera hundar i och hunden får inte lida under resan eller fara illa på något sätt. I bilen ska hunden sitta i en särskild bilbur eller fastspänd med hundsäkerhetsbälte som går att köpa i djurbutiken. Läs mer: Så gör du bilfärden tryggare för hunden.

Hundmöten
Valpen måste lära sig hundspråket och det är vi människor, av naturliga skäl, dåliga på att lära ut. Det är därför bra att träna valpen på att träffa andra hundar. Brist på kontakt med andra hundar efter åtta veckor har visat sig försämra hundens språk. Vänta därför inte med hundmöten tills efter 12-veckorsvaccineringen. Valpen har antikroppar kvar från tiken som redan har fått vaccinet och risken är mycket liten att den blir smittad om den äldre hunden har fullgoda vacciner. Nyttan med socialisering är mycket större än risken för smitta. Men med detta sagt måste ni inte hälsa på varenda hund ni möter. Välj istället ut ett par snälla och stabila hundkompisar (och dess ägare) som valpen får leka med och träna upp sitt hundspråk med. 

Ta det lugnt i början
Stressa inte och ta miljöträningen i små steg. Det är av största vikt att valpen möter nya människor, djur och situationer på ett lugnt och trivsamt sätt. Allt nytt är väldigt uttröttande för en liten valp. Och om valpen under denna period blir utsatt för starka sinnesintryck kan den bli chockad och påverkad för resten av livet. Husse/matte ska stå för trygghet, närhet och omvårdnad. Kom också ihåg att en hund är formbar hela sitt liv, så om du skulle missa någonting under socialiseringsfasen är det aldrig för sent att vänja och miljöträna hunden senare i livet. Det kräver bara lite mer tid och tålamod och det kan vara svårt att lära bort beteenden som den haft i flera år.

Lycka till med din lilla valp!

Relaterade artiklar
Hållbar hundägare - en artikelserie i 5 delar
Första tiden hemma med valp
Valpens första år - tips och råd
2288 Djurens vårdguide och FirstVet

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit