Socialisera och miljöträna valpen

Den första tiden i hundens liv är speciell. Valpen växer fort och går igenom många olika faser som formar den för livet. En av dessa faser är socialiseringsfasen, som är en utmärkt tid för miljöträning. Vi ger dig tips och råd i denna viktiga period! 

När pågår hundens socialiseringsfas? 

Redan vid fyra veckors ålder går valpen in i socialiseringsfasen, vilket är en väldigt viktig period i valpens liv. Man brukar säga att denna fas pågår mellan åldern 4–12 veckor.  

Eftersom valpen i regel flyttar till en ny familj vid 8–9 veckors ålder, påbörjas socialiseringen hos uppfödaren tillsammans med kullsyskon och mamma, och fortsätter sedan hemma hos den nya ägaren. Under denna tid lär sig valpen samspel med andra djur, människor och får upptäcka miljön runt omkring sig.

Varför ska man miljöträna valpen? 

Kort sagt handlar det om att hunden ska tränas för att fungera i vår vardag. Det är mycket i människans liv som kan vara skrämmande, om valpen inte på ett harmoniskt sätt får vänja sig vid det: bilar som kör fort, barn som springer, människor som ropar eller främmande hundar som skäller. Allt detta är exempel på sådant som är viktigt att träna valpen till att vänja sig vid, för att forma en trygg hund som mår bra i olika miljöer och situationer. 

Hur miljötränar man valpen? 

Miljöträning handlar inte om att tvångsmässigt utsätta valpen för skrämmande miljöer eller att valpen ska få hälsa på alla den möter. Miljöträning innebär att vänja hunden vid olika typer av ljud, dofter, människor, djur och intryck på ett lugnt och tryggt sätt.  

Var observant på hur valpen reagerar på det du utsätter den för! Tycker den att det är för läskigt, så backar du något steg. Var lugn, utstråla trygghet och ge massvis av belöningar i samband med träningen så att valpen förknippar händelsen, platsen eller saken med något positivt. 

Fundera kring vad som är viktigt för dig att valpen vänjer sig vid. Hur ser ditt liv ut och vad förväntar du dig att din hund ska kunna hantera? Se till att träna på just det, under lugna omständigheter. Här nedan har vi samlat några allmänna tips på miljöträning. 

Tips på miljöträning: 

  • Vänj valpen vid plötsliga och ibland höga ljud, genom att i mångt och mycket fortsätta leva på som vanligt. Ha TV:n i gång, spela musik, låt valpen lyssna på när tvättmaskinen kör, skramla med kastrullerna och dammsug.   
  • Låt valpen gå på olika underlag, såsom i skog, på asfalt, på sand och i vatten. Det stärker valpens fysik och vänjer den vid att ta sig fram i olika miljöer. Det är dessutom berikande att få ta del av de olika dofter som underlagen har. 
  • Åk bil. Även om du inte kommer behöva åka bil dagligen är det bra om hunden är van och trygg med att färdas i bil. Läs mer om att åka bil med hunden tryggt här: Så gör du bilfärden tryggare för hunden | Sveland Djurförsäkringar 
  • Åk buss och tåg. Att åka kollektivt innebär en hel del intryck, i form av ljud, dofter och rörelse. På tågstationen är det kanske ett annorlunda golv, vad tycker valpen om att gå på det? Läs mer om att ta med hunden i kollektivtrafiken här: Ta med hund på tåget-tips inför resan | Sveland Djurförsäkringar 
  • Träffa hundar som ni känner. Välj ut några av dina vänners vaccinerade, friska och trygga hundar. Promenera tillsammans och låt valpen få lära sig ett naturligt och tryggt hundspråk genom dem. Låt valpen leka med hundar i sin egen storlek, för att undvika skador. 
  • Träna på hundmöten. Det är du som ägare som bestämmer om din hund ska få hälsa på andra hundar när ni är ute och går. Eftersom du kanske inte vill att din hund ska hälsa på alla hundar och andra hundägare kanske inte vill att din hund ska hälsa på deras hundar, är det bra att träna på hundmöten där hundarna inte får träffas och nosa på varandra. Håll dig neutral när ni möter en främmande hund ute, ta ut avstånd och belöna valpen lugnt och tryggt. Då skapar du en positiv känsla kopplad till att se en annan hund. 
  • Träffa andra människor. Hur vill du att valpen ska hälsa på gäster eller personer ni möter ute? Instruera den människan i hur du vill att den hälsar på din hund och belöna valpen när den hälsar så som du vill. 
  • Åk till stadsmiljö och låt valpen upptäcka alla ljud och all rörelse som finns där.  
  • Åk ut på landet och låt valpen upptäcka dofterna, djuren och naturen. 
  • Barn. Barn har ett helt annat kroppsspråk, ljudnivå och energiutstrålning än vuxna, som kan vara bra att vänja valpen vid. Har du barn i din närhet kan valpen och barnen få hälsa på varandra under din övervakning. Instruera barnen i hur de ska hälsa på valpen och belöna valpen när den hälsar så som du vill.

Stressa inte med miljöträningen 

Ta miljöträningen i små steg. Den första tiden med din nya valp är det viktigt att du blir en trygg punkt i valpens liv, att du lär känna valpen och låter valpen lära känna dig. Att upptäcka världen och lära sig nya saker tar ofta på valpens krafter och en liten valp behöver en hel del vila. Ofta är det bättre att träna flera korta stunder om dagen, än ett långt träningspass.

Fortsätt med miljöträning, även efter att valpen fyller 12 veckor. Hunden slutar aldrig kunna lära sig. Var lyhörd för var valpen är i sin utveckling och hur mottaglig den är för träning.  

Relaterade artiklar 
Hållbar hundägare - en artikelserie i 5 delar 
Första tiden hemma med valp 
Valpens första år - tips och råd