Giftigt för hästen på sommarbetet

Att inspektera hagen innan och under sommarbetet är viktigt för att undvika att dina hästar får i sig något giftigt. Vi tipsar om vad du ska se upp med. 

Hästar brukar normalt sett inte sätta i sig giftiga växter eftersom de ofta har en bitter smak. Om det blir brist på bete i hagen händer det dock att även giftiga växter slinker ner trots att de inte smakar särskilt gott. I början på säsongen kan hästarna också av misstag få i sig något giftigt som gömmer sig bland det höga, saftiga gräset. Det är inte heller alla giftiga växter som smakar illa. Idegran är ett exempel på en växt som många hästar tycker om att äta, men som man verkligen ska se upp med då den är mycket giftig. 

Symtom på förgiftning hos häst
Förgiftning känns igen genom att hästen blir allmänpåverkad och hängig. Även stelhet och vinglighet är tecken, liksom att hästen tappar sin aptit. Hästen kan också pressa huvudet mot en vägg eller mot marken. En del växter kan skapa reaktioner på hästens hud som visar sig genom brännsårsliknande skador på till exempel ljusa mular. Den rosavita alsikeklövern är ett exempel på en sådan växt. Klövern kan också orsaka fotosensibilitet, det vill säga en ökad känslighet för ljus. Den kan även ge svåra leverskador. Det kan dröja allt från några minuter upp till månader innan symtom på förgiftning visar sig, beroende på hur mycket hästen fått i sig och av vilken sorts växt. Om du misstänker eller vet att din häst blivit förgiftad ska du alltid kontakta veterinär.

Stånds breder ut sig 
Stånds är en växt som ger liknande symtom som alsikeklövern. Den breder dessutom ut sig mer och mer i Sverige, framförallt i de södra delarna. Ofta ser man växten i näringsfattig mark som sandmark, vägkanter, betesmarker, skogsbryn eller i upptrampade hästhagar. Om hästen äter av den giftiga växten kan det ge allvarliga och obotliga leverskador. Stånds är som farligast i hö då den fräna smaken försvinner i torkad form.

Läge att så om betesvallen? 
Det bästa sättet att bli av med giftiga växter är att gräva upp dem med rötterna och bränna dem. Var försiktig när du hanterar giftiga växter. För stånds bör du använda handskar eftersom ämnen i plantan kan göra huden extra känslig för solljus. Om du fått in olämpliga växter i stor utsträckning i hagen kan det vara läge att så om betesvallen. Se till att ha tillräckligt stora hagar så att de inte blir för nedbetade eftersom du då riskerar att hästarna äter sådant som de normalt sett ratar.

På Statens veterinärmedicinska anstalt kan du läsa mer om vilka växter som räknas som giftiga på beten och i foder. 

Fler tips inför sommarbetet
Tänk också på att rensa hagen från skräp och ta bort sådant som kan skada hästarna, till exempel baljor med vassa kanter. Se också över och laga söndriga stängsel. Här kan du läsa våra bästa tips på hur du ser över staketen! 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring