Dags att se över staketen!

Betessläppen hägrar och det är dags att se över häststaketen. Det är viktigt med en ordentlig översyn för att slippa skador på såväl hästar som staket, samt för att minska risken för att hästarna ska komma lösa. Vi har samlat våra bästa råd på vad du kan tänka på när staketen lagas.

Börja med det elementära! Gå en runda runt staketen och se vad som har gått sönder. Anteckna gärna och gör en inköpslista om du inte har allt på plats hemma.

Kontrollera:

  • Har tråden gått av någonstans?
  • Har grenar eller buskage växt över tråden? Grenar gör att strömmen inte leds lika bra.
  • Behöver du ta bort högt gräs som ligger för tråden?
  • Behöver du byta ut några stolpar eller slanor?
  • Hur fungerar grindarna? Kanske ska de flyttas när man ändå gör i ordning hagarna? Hur ser handtagen ut?
  • Är ringisolatorerna rostiga? Byt ut dem!
  • Hur är strömspänningen? En elmätare är ingen dyr investering och ger dig bra svar på hur bra staketet egentligen är.
  • Har du många knutar och skarvar på tråden? Byt – det minskar effekten betydligt.

När det väl är dags att reparera staketet, välj rätt dag. Har det varit varmt och torrt ett tag är det både tungt och hårt att gräva ner nya staketstolpar. Har det regnat ett par dagar innan har du bättre förutsättningar.

Lägg fokus på hörn- och grindstolparna. Dessa tar belastningen om någon skulle försöka ta sig genom staketet. Stötta gärna hörnstolparna med strävor. När du gjort säkra hörn- och grindstolpar är det dags för stolparna på långsidorna. Ju tätare avstånd du har desto säkrare. Man brukar säga 2-10 meter beroende på förutsättningarna där du bor. Trästaket blir mer hållbart med tätare mellanrum.  Stolpen bör slås ned till fjärdedelen av dess längd.

Spänn tråden!
Slappa trådar eller band är det farligaste som finns när det kommer till elstaket. En tråd ska vara välspänd så att den går av om en häst får för sig att springa genom. Det finns särskilda trådspännare som gör jobbet lättare. Isolatorerna ska sitta på insidan av stolparna för att de inte ska sliras upp om staketet utsätts för påfrestning. Har du en kraftig hörnstolpe kan isolatorerna tänja ut sig på utsidan av stolparna i hörnen. Kapa då en bit isolatorrör och fäst röret med en märla (u-formad spik) på utsidan av hörnstolpen. Trä tråden genom röret. På så vis blir det hörnstolpen som tar upp kraften när du sträcker tråden.

Lästips: Stängselboken av Jordbruksverket

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring