Vad kostar det att gå till veterinären med katten?

Hur mycket kan det egentligen kosta att gå till veterinären? Vi har tagit fram prisstatistik på tre vanliga anledningar till att våra kunder med katt uppsöker veterinär. 

Kostnader för veterinärbesök kan skilja sig mycket åt beroende på var i landet du bor och vilka undersökningar eller behandlingar veterinären gör på ditt djur. Om katten måste stanna kvar på djursjukhuset under flera dagar efter en stor operation, blir priset givetvis högre än om det är ett litet sår som behöver tvättas och läggas om. Ibland tillstöter komplikationer som kräver mer avancerad vård under en längre tid, vilket kan förklara de stora variationerna i pris. Jour- och akuttider hos veterinären är också något som kan påverka. Priserna vi presenterar i artikeln är uppgifter baserade på vår egen statistik från veterinärer under år 2018. Priserna är avrundade till hundratal. Vi redogör för den dyraste behandlingen och medelkostnaden för alla skador inom samma kategori. Detta innebär att vi har tagit med allt ifrån okomplicerade fall till mycket avancerad vård. Syftet är att presentera vad det kan kosta att gå till veterinären och priset kan självfallet därför bli både dyrare och billigare än de siffror vi presenterar i enskilda individers fall. 

Böld/abscess i hud eller underhud 
En vanlig skada hos katt är bitsår efter ett slagsmål. Om klor eller tänder tränger sig in under huden på katten samlas bakterier i underhuden. På ett par dagar kan bitsåret snabbt bli infekterat och utvecklas till bölder (abscess). Några symtom är feber, hälta och svullnad. 

Läs mer om symptom och behandling av sårskador på katt här.

Dyraste kostnaden för behandling i vår statistik under 2018: 26 400 kr

Medelkostnaden för behandling i vår statistik under 2018: 4 300 kr 

Ormbett
Efter ett allvarligt huggormsbett blir katten ofta trött och den bitna kroppsdelen svullnar. Andra tecken på ormbett är försämrad blodcirkulation, kräkningar och diarré. De flesta katter återhämtar sig, men ett huggormsbett kan i värsta fall få en dödlig utgång. Du ska alltid uppsöka veterinär om du misstänker eller vet om att din katt har blivit huggormsbiten. 

Här kan du läsa mer om ormbett och hur du ska gå tillväga om din katt blivit biten. 

Dyraste kostnaden för behandling i vår statistik under 2018: 9 600 kr

Medelkostnaden för behandling i vår statistik under 2018: 4 400 kr
 

Tumör i juver 
Symtom på att din katt har drabbats av en juvertumör är framför allt att du känner en eller flera knölar vid kattens juver. Om tumören hunnit växa mycket eller spridit sig kan fler symtom som till exempel avmagring och trötthet uppstå. Du ska alltid uppsöka veterinär om du misstänker att din katt har en juvertumör. Ju tidigare du upptäcker tumören, och behandling kan sättas in, desto bättre är prognosen att katten ska bli frisk. Därför är det viktigt att du känner igenom din katt regelbundet. 

Hur undersöker du din katt själv? Vi ger våra bästa tips på hur du kan känna igenom din katt och vad som är bra att hålla utkik efter. 

Dyraste kostnaden för behandling i vår statistik under 2018: 24 000 kr

Medelkostnaden för behandling i vår statistik under 2018: 7 400 kr

 

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Kattförsäkring Olycksfall

Vår kattförsäkring med låg kostnad ger ett prisvärt skydd vid olycksfall

20 000 kronor i veterinärvård livet ut ​

Ersätter trafikskador, bitskador och akuta förgiftningar