Kattens dräktighet – så här tar du hand om en dräktig katt

Väntas det kattungar där hemma? Då behöver du ge den blivande kattmamman lite extra kärlek. Så här tar du hand om en dräktig katt.  

Tecken på dräktighet 
Det finns några vanliga tecken du kan hålla utkik efter om du tror att din katt kan vara dräktig. Spenarna, liksom magen, brukar efter ett tag bli större och katten ökar i vikt. Många katter blir mer hungriga än vanligt och deras beteende kan bli annorlunda. En del blir mer tillgivna och keliga när de är dräktiga, andra drar sig undan och vill vara ifred. När det gått drygt 3 veckor efter parning kan man börja se tecken på eventuell dräktighet. Ultraljud görs normalt sett inte på katter, det finns ingen anledning att utsätta honan för stress och eventuella smittor hos veterinären. En katts dräktighet varar i omkring 63 dagar, det vill säga nio veckor.  

Vad du kan hjälpa till med 
Redan tidigt under dräktigheten kan du börja ge katthonan ett foder anpassat för just dräktighet eller kattungar. Hennes energiintag kommer att öka med upp till 70% fram tills det är dags att föda. Även efter att kattungarna fötts kommer hon att behöva betydligt mer energirik mat än tidigare för att klara av att producera tillräckligt med mjölk.  

Det rekommenderas inte att avmaska katter slentrianmässigt. Har du misstanke om att honan har mask kan du köpa ”Kolla Masken” på Apoteket för att konstatera om mask finns. Rådgör med veterinär om vilket avmaskningsmedel du ska använda beroende på typ av mask.

Se också till att skapa en lugn och trygg miljö för katten där hon kan föda. Det kan till exempel vara en låda eller korg med filtar där hon ostört kan boa in sig. Ställ den gärna på något varmt ställe, till exempel vid ett element, eftersom kattungar behöver mycket värme. Du kan själv förbereda dig inför den kommande förlossningen genom att läsa på om hur det går till. Se också till att ha papper och penna för att anteckna födelsetider, vikt och hålla koll på att alla moderkakor kommer ut. Rena handdukar (ej frotté) alternativt gamla lakan och en steril sax är också bra att ha förberett.

Då ska du uppsöka veterinär 
Vanligtvis behöver man inte uppsöka veterinär när katten är dräktig eller ska föda. Men liksom vid människofödslar kan det uppstå komplikationer när en kattunge ska komma till världen. Om du märker att kattmamman mår dåligt under dräktigheten eller förlossningen, har illaluktande flytningar eller har krystvärkar länge utan att någon unge kommer, bör du kontakta veterinär. Likaså om en unge fastnar. Har det gått över 70 dagar efter parning utan att förlossningen satt igång ska du också uppsöka veterinär. Ha telefonnummer till veterinären redo och en transportbur förberedd om det skulle bli bråttom. 

Är du uppfödare? Här kan du läsa om våra kattkullsförsäkringar. 

Tänk på!
Honan ska ha fått sina vaccinationer mot kattsnuva och kattpest i god tid före planerad parning eftersom detta inte får ges under dräktighet eller digivande. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring