Hur går en kastration till och vad bör man tänka på?

Veterinär Erica Gumpert Herlofson berättar hur kirurgisk kastration på han- respektive honkatt går till, vilka eventuella biverkningar som finns och vad man som djurägare behöver tänka på inför och efter en eventuell kastration. Genom att kastrera din katt gör du något bra för både din katt och andra kissar.

Vid vilken ålder är det lämpligt att kirurgiskt kastrera sin katt?
– En bra tumregel är att alltid kastrera din katt innan du låter den vara utomhus för sig själv för första gången. Den rekommenderade åldern för att kastrera din en katt är när den är omkring fyra till sex månader gammal. Den generella rekommendationen är att katten inte ska vara under fyra månader gammal vid ingreppet. Om katten är yngre än så är det svårare med narkosen, då de lättare blir kalla, berättar Erica Gumpert Herlofson.

Det finns ingen övre åldersgräns för att kastrera en katt. Om man är orolig för sitt äldre djur kan man prata med sin veterinär och göra en hälsoundersökning innan ett eventuellt ingrepp.

Att tänka på i samband med en kirurgisk kastrering

  • Släpp inte ut katten kvällen innan. Det är väldigt vanligt att katten inte kommer hem i tid för besöket. Håll den inne, och kommer de in på morgonen dagen innan besöket så låt den vara inomhus till dagen efter.
  • Fasta katten från midnatt innan besöket. Katten bör inte äta mat från midnatt, natten till dagen för kastrationen. Detta är för att minska risken för kräkningar vid narkosen. Däremot går det bra att katten dricker vatten.
  • Tänk igenom hur du ska kunna hålla katten inomhus efter kastrationen. Under åtminstone en till två veckor bör man ha koll på sin hankatt inomhus. Honkatten bör man ha koll på inomhus i minst två veckor, eftersom det tar upp till fyra veckor för bukhinnan att läka ordentligt.
  • Följ alltid hemgångsråden du får från veterinären. Tratten må kännas tråkig för katten, men infektioner är ännu värre och förlänger tiden som katten behöver bära tratt. Som alternativ till tratt kan man ta på sin honkatt en liten body, som finns att köpa hos veterinären.
  • Var uppmärksam på eventuell viktuppgång. Om du går över till specialfoder för kastrerade katter, se över mängden som du ska ge. Ett råd är att väga sin katt för att hålla koll. Det är lättare att bromsa en viktuppgång än att banta en överviktig katt.

Hur går en kirurgisk kastrering till?

Kastration är en rutinoperation med låg risk för komplikationer och din katt kommer förmodligen att kunna gå hem redan några timmar efter operationen. 

Hankatt: Kirurgisk kastrering av hankatt är det mest standardiserade ingreppet. Man lägger ett litet snitt i huden på pungen och tar försiktigt ut testikeln, knyter av kärl- och sädesledaren och klipper bort själva testikeln. Den lilla tråden med den lilla knuten försvinner upp i såret och den ser man oftast inte, men ibland kan en liten knut sticka ut. Sedan lyfter man huden över öppningen. I vissa fall limmar man huden, men annars är det två centimeterlånga sår på vardera punghalva som får läka fritt. Det är oftast okomplicerade ingrepp och otroligt ovanligt att det blir biverkningar eller problem av det.

Honkatt: På honor har man två alternativ att välja mellan, bland annat utifrån kattens ålder: Att enbart ta bort äggstockarna, eller ta bort både livmoder och äggstockar.

Man kan göra små snitt mitt på buken eller på sidan av kroppen och enbart ta ut bara äggstockarna. Det är äggstockarna som producerar hormon, så katten kan inte reproducera sig efter detta ingrepp. Men livmodern är kvar, vilket gör att det finns en teoretisk risk att det uppstår sjukdomar i livmodern.

Har man ett ungt friskt djur så brukar det vara liten risk att det uppstår en sjukdom i just livmodern, och därför finns det inte lika stor anledning att ta bort den. Men man bör vara medveten om att livmodersjukdomar kan uppstå även om djuret är ungt och friskt.

När man tar bort både livmoder och äggstockar gör man ett något längre snitt i mittlinjen på buken. Efter ett sådant ingrepp finns det inget reproduktionsorgan kvar som kan bli sjukt. Det blir ett lite längre sår, men i gengäld försvinner allt.

Rådfråga din veterinär
Erica uppmanar att ringa och diskutera med sin lokala veterinär, om man som djurägare av olika skäl är orolig eller har frågor om kastration.

– Det kan hända mycket saker genom djurets liv, och då är det jättebra att etablera den kontakten när man pratar om rutiningrepp som exempelvis kastration, säger hon.

Relaterad läsning
Måste man kastrera katten?
För- och nackdelar samt alternativ till kirurgisk kastration

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring