Etologens tips för blivande och nya kattägare

Denna artikel ingår i vår artikelserie "Frågor och svar om katten", där vi sammanställt några av de frågor som vår profil, etolog Emma Almquist svarat på under populära kattwebbinar. Denna artikel svarar på de frågor som ställdes under webbinaret "För blivande och nya kattägare".

Kattunge

Vad är det första man ska göra när man kommer hem med sin nya kattunge?
Om det är möjligt, be uppfödaren/säljaren om något som doftar bekant för katten, som kan ge trygghet. Det är ju ett stort uppbrott som katten precis varit med om. Låt även kattens transportbur i stå framme efter att ni kommit hem, tillsammans med den leksak och/eller filt som den känner igen från sitt tidigare hem.

Det är bra att ge kattungen ett ”eget rum”. Placera kattens toalåda, klösträd, skålar och filten/leksaken från mamman/syskonen i rummet. På så sätt får katten en mindre del av hemmet som blir som kattens trygga bas.

Bli inte rädd om katten gömmer sig i ett par dagar – det är vanligt. Det man ska hålla koll på är att på ett ungefär veta vart katten är, se till att den inte skadar sig och hålla koll så att den äter. En katt som inte äter blir sjuk ganska fort, så ser till att maten är nära till hands och kolla i skålen om maten försvinner. Låt katten ta sin tid, så kommer den så småningom att komma ut.

Hur ska man hantera en kattunge som vill snutta och trampa konstant? I övrigt är den frisk och kry.
Börja med att kartlägga och skriva ner om det är några speciella tider på dygnet det här händer och om det är i någon speciell situation. En del katter börjar med detta beteende när de är väldigt trötta och det blir väldigt mysigt.

Försök upptäcka beteendet så tidigt som möjligt och försök avstyra det innan katten har gått i gång. När katten väl är i gång blir det som ett tvångsbeteende, lite som att suga på tummen för ett barn. Det är helt enkelt svårt för katten att sluta. Kan man då plocka upp vilka signaler hos katten som brukar leda fram till detta beteende, t.ex. om kattungen börjar smaska lite och rycka lite i tårna – då är det lättare att förbygga beteendet genom att aktivera den och göra något annat som fångar kattens uppmärksamhet. På så vis ser du till att katten får andra utlopp för sin energi och stress.

Skulle inte detta hjälpa, be om professionell hjälp och anpassade råd.

Innekatt

Finns det något extra jag bör tänka på med min innekatt?
Det finns mindre att uppleva inomhus än utomhus, så det är viktigt att se till att innekatten får tillräckligt med stimulans. 

Utomhus kan katter få utlopp för sitt jaktbehov. Genom att gömma innekattens mat och ha matleksaker av olika slag, kan du ge innekatten liknande upplevelser.

Du behöver även se till så att katten får klättra och få möjlighet att uppleva nya saker. Det kan vara så enkelt som att ta in naturen i hemmet. Plocka till exempel in en gren, gräs eller en sten utifrån, som doftar otroligt mycket och på så vis ger stimulans för katten. Läs gärna Svelands artikel om aktivering för innekatten här

Hur ofta ska jag bada/borsta min innekatt?
Man behöver nödvändigtvis inte bada sin innekatt, så länge inte katten uppskattar att bli badad. Katter är duktiga att på egen hand sköta sin hygien, framför allt bondkatter som inte har någon avancerad päls. Har man en väldigt fluffig katt kan det kräva extra vård, men annars skulle jag inte säga att man måste bada sin katt. Framför allt ska man inte tvinga dem till det.

Man kan borsta sin katt lite då och då, så att katten är van vid hantering den dag man verkligen behöver reda ut pälsen.

Om man märker att sin katt har svårt för att hålla sig ren, till exempel om katten kissar på sig själv, är lös i magen, slickar jätteintensivt på en viss plats och/eller har skorpor i pälsen, skulle jag kolla upp det hos en veterinär, snarare än att bada den.

Utekatt

Vad ska man tänka på med sin utekatt?
Enligt lag ska katten ska vara id-märkt och registrerad.

Det är även viktigt att man är uppmärksam på om ens utekatt varit i slagsmål. Kattbett är ganska luriga, på så vis att betten/såren blir ganska små och kan sluta sig. Det är därför viktigt att hålla koll, använda ohyremedel och se till att katterna släpps ut i en säker miljö.

Det är ditt ansvar att se till så att katten inte förökar sig, lämpligen genom kastration.

Hjälp gärna de vilda djuren i din närmiljö genom att låta katten bära något som låter, förslagsvis en bjällra, så att det blir svårare för katten att ta fåglar och andra djur.

Beteenden

Kan en skygg katt bli modigare ju fler gömställen den har?
Studier har visat att ju fler gömställen katterna har, desto fortare vågar de sig fram. Det här har man även sett på djurparker, att om de vilda djuren har fler gömställen, så blir de modigare. Vet djuren om att det finns möjlighet att fly undan om något otäckt skulle inträffa, så är chansen större att de vågar sig fram.

Ta del av hela artikelserien Frågor och svar om katten här.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring