Lära valpen sitt namn

Du har äntligen lyckats bestämma dig för ett namn på din nya familjemedlem – nu är det dags för valpen att lära sig det. Att valpen förstår sitt namn är en god grund till olika lydnadsträningar och ett bra sätt att i olika situationer få kontakt med den, inte minst vid inkallning. Börja gärna träna direkt, träningen är även ett fint tillfälle att skapa en relation till valpen.

  • Sätt dig på golvet tillsammans med din valp, på en plats med så lite distraktion som möjligt.
  • Håll en godis i stängd hand framför valpen. Säg valpens namn en gång, tydligt, med glad och varm ton. Ge valpen godiset och beröm!
  • Försök gärna leda valpens blick mot ditt ansikte med hjälp av godiset när du säger namnet. Ge beröm när valpen tittar på dig.
  • När valpen börjar titta sig omkring, säg valpens namn igen och ge en godis. Valpen kommer med tiden att koppla ljudet av sitt namn till godis och beröm.
  • Upprepa proceduren några minuter, mycket längre än så brukar valpar inte orka koncentrera sig. När du märker att valpen börjar tappa intresset bör du avsluta övningen och kan fortsätta senare eller nästa dag.

När valpen tydligt reagerar på sitt namn vid denna träning, avancera träningen genom att ha lite avstånd mellan dig och valpen. Med tiden kan du testa att spontant ropa valpens namn från längre avstånd och till slut från ett annat rum. Glöm inte att alltid ge beröm när valpen reagerar på sitt namn.

Efter ett tag är det dags att börja med lätta inkallningsövningar, helst när hunden är valp eller så tidigt som möjligt. Gör korta sessioner, bara några minuter, men flera gånger. Tänk på att en valp även behöver mycket vila mellan träningspassen.

OBS! Tjata inte ut namnet. Om man säger valpens namn för ofta, utan att valpen får någon belöning för att den reagerar, finns en risk att namnet slutar betyda något för valpen.

Vänta även med eventuella smeknamn för att inte förvirra valpen.

Relaterade artiklar:
Träna inkallning med hunden | Sveland Djurförsäkringar
Spelar hundens namn någon roll? | Sveland Djurförsäkringar

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit