Så här kan du underlätta för din hund runt nyår

Nyårsafton kommer tillbaka varje år med glädje och firande. Och tyvärr för många hundägare och hundar - med fyrverkerier överallt och i flera dagar. Svelands profil Emma Almquist ger här några tips på hur du kan underlätta för din hund före och efter nyårsafton.

Enligt Emma Almquist, etolog och expert på hundars beteende, finns det en del du kan göra. En viktig sak är att undvika långa promenader med hunden när det är mörkt ute kring nyår.

– Aktivera hunden under dagtid när det är ljust då det vanligtvis inte skjuts så mycket fyrverkerier, säger hon och fortsätter:

 – Vid tolvslaget på nyårsafton när du vet att det kommer smälla mycket är det en god idé att rulla ned gardinerna, hålla lamporna tända i hemmet och sätta på musik eller tv:n för att blockera ut ljud och ljus.

Träning bör ske kontinuerligt
Det är också viktigt att träna hunden, även om den inte är rädd. En hund kan utveckla rädsla för fyrverkerier när som helst under livet, trots att den inte visat tecken på det tidigare.

Träningen handlar om att successivt vänja hunden vid smällar och att försöka få den att associera smällarna med något positivt. På så sätt går det att minska risken. Ju tidigare på året du börjar träna desto bättre och träningen ska gärna ske kontinuerligt.

– Till exempel kan du sätta på pangpang-ljud och sedan ge hunden något gott. Det beror lite på vad du har för hund. Vissa får kanske den positiva upplevelsen av lek, snarare än av mat. Det är viktigt att träningen genomförs med låg volym i början. Så länge hunden verkar lugn kan du sedan öka volymen successivt varje träningspass. Höj aldrig så mycket att hunden blir orolig, ta det hellre försiktigt, säger Emma Almquist.

Professionell hjälp kan krävas
Anser du att din hund har allvarliga problem med smällandet kan det krävas professionell hjälp. Det finns också lugnande och orosdämpande medicin som kan underlätta för hunden.

Tips i korthet

  • Aktivera hunden under dagtid under perioden runt nyår. Undvika långa promenader när det är mörkt.
  • Vid tolvslaget på nyårsafton: Blockera ut ljud och ljus genom att rulla ned gardinerna, hålla lampor tända, sätta på musik eller tv:n.
  • Träna hunden genom att successivt vänja den vid smällar. Försök få den att associera smällarna med något positivt, till exempel mat eller lek, beroende på vad din hund tycker om. Börja med låg volym och så länge hunden verkar lugn kan du öka volymen successivt varje träningspass. Höj aldrig så mycket att hunden blir orolig, ta det hellre försiktigt.
  • Om en hund anses ha allvarliga problem med smällandet kan det krävas professionell hjälp. Det finns också lugnande och orosdämpande medicin som kan underlätta för hunden.

Här kan du läsa om vår undersökning vi har gjort med hundägare om deras tankar inför nyår!

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring