Hunduppfödare upplever fortsatt "coronaeffekt"
Valpar tingas flera månader innan de är födda och väntelistorna blir bara längre och längre. Många uppfödare landet runt vittnar om att intresset för att skaffa hund har ökat lavinartat under coronapandemin.
– Efterfrågan på mina valpar har ökat med flera hundra procent, säger Eva Frisk, uppfödarkund hos Sveland.
I takt med att allt fler började arbeta hemifrån under våren 2020 såg många plötsligt en möjlighet att skaffa hund. Intresset ökade snabbt och det dröjde inte länge förrän Sveriges hunduppfödare började märka av en ”coronaeffekt”.
I april 2020, cirka en månad efter att pandemin var ett faktum i Sverige, skickade Sveland ut en enkät till samtliga kunder som sysslar med hunduppfödning för att försöka ta reda på hur de hade påverkats. 48 procent svarade då att de märkt av en ökad efterfrågan på sina valpar som en följd av coronapandemin.
I januari 2021 följde Sveland upp den enkäten med ytterligare en. Denna gång svarade hela 84 procent av uppfödarna att de hade sett en ökad efterfrågan. Intresset för att skaffa hund såg alltså ut att hålla i sig, och dessutom öka, i takt med pandemins utbredning i samhället.
Valpar tingas mycket snabbare
Eva Frisk, som föder upp engelsk springer spaniel, beskriver situationen som näst intill hysterisk. Hon har inte fört någon statistik men uppskattar att efterfrågan på hennes valpar har ökat med flera hundra procent under coronapandemin.
– Mina tikar får i genomsnitt sju till åtta valpar per kull. Före corona blev oftast cirka tre till fem valpar tingade ganska snabbt och sen när kullen var några veckor gammal kom nästa gäng av intressenter och då tingades resten. Nu blir alla valparna tingade flera månader innan de föds och jag har ett 40-tal personer på väntelistan, säger hon.
”Många tänker långsiktigt”
Den ökade efterfrågan ställer hårdare krav på uppfödarna. En seriös hunduppfödare har ett viktigt ansvar att se till så att alla valpar kommer till bra hem. 53 procent av de som svarade på 2021-års enkät upplever att kunskapen om hur det är att ha hund generellt är lägre hos valköpare nu jämfört med före pandemin. Många uppfödare berättar att situationen har lett till att de nu är ännu mer noga än förut när de väljer ut köpare till sina valpar.
– Gruppen förstagångsköpare har ökat och det har gjort att även okunskapen om hur det är att ha hund har ökat, upplever jag. Men jag har också märkt att gruppen som, enligt mig, har rätt kunskap har ökat. Man märker att många har tänkt till innan de hör av sig och att de tänker långsiktigt, säger Eva Frisk och fortsätter:
– Jag försöker hålla ett öppet sinne när jag pratar med potentiella köpare. Men jag har blivit ännu mer noga än förut med att ifrågasätta om springer spaniel verkligen är rätt ras för en person eller familj. Den kräver både mycket fysisk och mental träning och det räcker kanske inte alla gånger med att man bara ”tycker om att vara ute i skogen.”
Ser ljust på framtiden
De allra flesta uppfödare som har svarat på Svelands enkäter tror inte att coronapandemin kommer att ha någon påverkan på deras verksamheter på sikt. Men vid en jämförelse mellan de båda enkäterna blir det tydligt att andelen som tror att de kommer påverkas negativt har minskat och att fler och fler börjar se positivt på tiden efter pandemin.
Eva Frisk är en av de som ser ljust på framtiden. Trenden med att stanna hemma mer i Sverige och att vara mer ute i naturen, som har blivit ett resultat av pandemin, tror hon kommer hålla i sig även efter att samhället har återgått till det normala.
– Detta i kombination med nya förutsättningar att jobba, med mer hemarbete även efter pandemin till exempel, tror jag leder till allt fler ser möjligheter till att kunna ha djur. Men detta näst intill hysteriska läge vi befinner oss i nu får gärna lägga sig. Jag vill poängtera hur viktigt det är att vänta på en valp från en seriös uppfödare. Kvalitet är väldigt viktigt och det finns en risk att någon av alla de som inte får valpar nu vänder sig till svarta marknaden, säger hon.