När hunden löper - allt du behöver veta om löptikar

När din hund löper för första gången betyder det att hon nu är könsmogen. Hur märker man att tiken löper, och hur lång tid varar det? Vår veterinär Per Josefsson svarar på allt du behöver veta om löptikar. 

När inträffar första löpet?
Tikens första löp varierar mellan individ och ras. Små hundar brukar ha sina första löp tidigare än stora hundar.
- De flesta löp inträffar någon gång mellan fem och tolv månaders ålder, berättar Per Josefsson, veterinär på Vesslarps veterinärklinik. 

Hur ofta löper en hund?
En tik löper normalt sett ungefär två gånger per år, men också detta varierar mellan olika individer.
- En del löper bara en gång per år, andra upp till fyra gånger per år, säger Per Josefsson. Tikar fortsätter sedan att löpa under hela sitt liv. 

Vad händer under löpet? 
Du kanske märker att din tik kissar oftare än vanligt och blir extra intresserad av dofter. Vissa tikar kan skälla mer, verka irriterade eller vilja vara ifred. Det vanligaste tecknet på att din tik löper är att det kommer lite blod från vulvan. En del hundar blöder väldigt lite medan andra producerar en lite större mängd blod. Det finns särskilda tikskydd du kan sätta på din hund om du inte vill få blodfläckar på golvet. Det är viktigt att regelbundet ta av skyddet så att tiken får möjlighet att lufta och tvätta sig själv. Tikskyddet ska också tvättas emellanåt. Tyst löp, eller torrlöp som det också kallas, innebär att hunden inte blöder trots att hon löper. 

Hur lång tid varar ett löp?
Även längden för ett löp varierar mellan olika individer.
- En vanlig längd på löp är en till tre veckor. Den fertila perioden, det vill säga när tiken kan bli dräktig vid parning, börjar efter ungefär en till två veckor in i cykeln, berättar Per Josefsson.  

Skendräktighet och livmoderinflammation 
Skendräktighet kan inträffa ungefär sex till nio veckor efter höglöpet och håller i sig i ett par veckor. Orsaken är att hormonet progesteron minskar och det mjölkstimulerande hormonet prolaktin ökar i tikens kropp. Det sker oavsett om tiken är dräktig eller inte. Kortfattat framkallar prolaktinet både mentala och kroppsliga symtom hos tiken. Tiken kan börja bete sig som om hon vore dräktig. Hon börjar bädda till sina ”valpar” och adopterar kanske gosedjur som hon börjar vakta. En del tikar börjar till och med producera mjölk i sina juver.
- Men det är inte alla tikar som blir skendräktiga. De flesta märker ingenting av det, påpekar Per Josefsson.  

Läs mer om skendräktighet här. 

Det finns också en risk att tikar, upp emot 25 %, drabbas av livmoderinflammation efter löpet. De klassiska symtomen är att tiken dricker mycket, äter sämre och får en flytning.
- Vid minsta symtom ska du kontakta veterinär, eftersom inflammationen kan leda till allvarliga tillstånd. 

Läs mer om livmoderinflammation här. 

Tikens löpcykel 
Förlöp – under förlöpet svullnar vulvan och många tikar får blodiga flytningar. Det är nu kroppen förbereder sig för en eventuell parning och äggblåsor bildas på äggstockarna. 

Höglöp – höglöpet börjar vanligtvis efter en till två veckor. Det är nu hon kan bli dräktig om hon paras. Höglöpet varar i fyra -tolv dagar. 

Efterlöp – efterlöpet börjar när löper är över, ungefär tre till fyra veckor efter första löpdagen. 

Vilofas – vilofasen är tiden mellan löpperioderna.  

Nedan kan du ladda ner en PDF med tikens löpcykel. Bra att ha i telefonen eller att skriva ut och sätta upp hemma!

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring