Hundfetma - är din hund överviktig?

Fetma bland hundar är ett stort och ökande hälsoproblem. Liksom för människor, kan övervikt ge hundar ett flertal negativa hälsoeffekter och följdsjukdomar. Vi tipsar om vad du själv kan göra för att hålla din hund i god form. 

Övervikt kan få många otrevliga följder som diabetes, ledproblem, hjärt- och lungproblem, ämnesomsättningsrubbningar och problem med hud och päls. Dessutom kan hundens livslängd förkortas betydligt. Undvik att din hund blir överviktig genom att anpassa mat och motion efter hundens aktivitetsnivå och ålder under hela hundens liv.

Hur vet jag att min hund är tjock?
Övervikt kommer oftast smygande och det kan vara svårt att bedöma när din hund har passerat gränsen för sin normalvikt. En normalviktig hund har en markerad midja och nacke, och lätt kännbara revben. Ett tydligt tecken på övervikt är när du inte kan känna revbenen. Stryk med handen över ryggen för att känna revbenen och se midjan ovanifrån. Upplever du att man måste trycka med handen för att känna revbenen är hunden sannolikt överviktig. I profil ska buken vara lätt uppdragen. Är du osäker kan du fråga din veterinär.

Bild från vår samarbetspartner First Vet. Läs mer här!

Riskfaktorer 
De flesta hundägare är väl medvetna om riskerna med övervikt. Kastrerade hundar är extra utsatta då de ofta har en lägre ämnesomstänning. Även hög ålder och ledproblem ökar risken för övervikt. I ett hushåll med många människor är det lättare att hunden blir knubbig. Orsaken är att det är svårare att hantera matintaget och man ger betydligt fler godsaker än i ett hushåll med färre människor. Detta kan förstås övervinnas genom att uppmuntra hela familjen att engagera sig i viktminskningen av familjens hund. 

Tips hur du håller hunden i form 
Den bästa lösningen på hur du håller hunden i form är att ge den rätt mängd mat och använda rätt foder, tillsammans med en lagom dos motion. Tänk på att ge hunden ett bra foder anpassat för dess ålder och aktivitetsnivå. Ge godis med måtta för att förhindra övervikt. Motion är viktigt både för den allmänna hälsan och om hunden behöver gå ner i vikt. Energiförbrukningen blir 2–3 gånger högre när man motionerar. Långa promenader eller joggning är ett bra sätt att bli av med överskott för hunden. Simning är särskilt skonsamt och hundbassänger finns på många orter. 

Gör inga drastiska förändringar om din hund behöver bantas, utan minska mängden mat och öka mängden motion successivt så att hundens kropp hänger med. Rådgör gärna med veterinär. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Hundförsäkring Favorit