Hundens avföring

Din hunds avföring ger dig många ledtrådar om dess hälsa. Genom att hålla ett öga på hur hundens avföring ser ut kan du hålla koll på potentiella hälsoproblem som kan förekomma. I den här artikeln tittar  vi på vad som skiljer friskt hundbajs från onormalt hundbajs.

Är min hunds bajs normalt?

Hundbajs har fyra huvudsakliga egenskaper att hålla koll på: färg, konsistens, yta och innehåll. Det är inte trevligt, men att ta en titt på avföringen medan den är färsk är det enklaste sättet att upptäcka avvikelser. Bajs från en frisk hund har en brun färg som kan variera från ljusbrunt till mörkbrunt, beroende på hundens kost.

Helst bör det ha form som en trädstam med små sprickor i det. Det bör vara fast men fuktigt, fritt från alla former av ytbeläggning, som slem, och lätt för hunden att få ur sig – och för dig att plocka upp. Så om hunden har chokladbrunt, aningen fast bajs utan någon ytbeläggning och inget som märkbart sticker ut ur det, då är allt bra. 

Friska hundar bajsar minst en gång om dagen. En del större raser eller hundar som äter mycket kan bajsa upp till tre - fyra gånger om dagen. En plötslig ökning eller minskning av antalet gånger kan tyda på ett problem. Ändringar i konsistens, färg och innehåll kan också indikera ett hälsoproblem.

Färgledtrådar

  • Brunt: En frisk hunds avföring bör vara chokladbrun i färgen.
  • Grönt: Grön avföring kan vara ett tecken på att hunden äter gräs, kanske för att lugna en orolig mage.
  • Svart eller rödbrunt: Detta kan vara ett tecken på en blödning i magen eller tunntarmen.
  • Röda strimmor: Detta är ett annat tecken på blödning, förmodligen i den lägre mag- och tarmkanalen eller tjocktarmen.
  • Gult: Gul avföring kan betyda problem med lever, bukspottskörtel eller gallblåsa.
  • Vita fläckar: Hunden kan ha mask om du upptäcker vita fläckar i avföringen.

Bajsets färg kan ändras om din hund har ätit av något särskilt färgstarkt, som gräs, mango eller rödbetor. Om du misstänker att detta är fallet, tar du bort den färgstarka maten från kosten och håller ett öga på avföringen. Om hundens bajs inte går tillbaka till det normala utseendet inom 48 timmar kan det bero på något annat. 

Oro över innehållet

Det är inte trevligt, men att ta en titt på avföringen medan den är färsk är det enklaste för att upptäcka avvikelser. Här listar vi olika tecken som tyder på att något inte står helt rätt till med din hunds bajs:

  • Mask: De kan vara långa och smala och se ut som små bitar ris. Du behöver bara reagera om mask förekommer i ny, färsk avföring. Om avföringen legat ute en stund kan maskar hitta till den.
  • Päls: Stora klumpar med päls i avföringen kan vara ett tecken på överdriven pälsvård, allergi eller hudsjukdom. Håll ett öga på hur ofta du ser päls i avföringen och prata med en veterinär.
  • Främmande material: Gräs, plast, stenar, tyg och andra små överraskningar kan ibland förekomma i hundens avföring. Hundar kan ju - som alla hundägare vet - äta lite allt möjligt. Även om det som kommer in oftast även kommer ut så kan det vara en idé att ringa veterinären om du ser främmande föremål i hundens avföring. Kanske rekommenderar veterinären dig att åka in för en grundlig kontroll eller röntgen. I vissa fall har hundar främmande föremål som fastnat i tarmarna och behöver få bort dem genom operation. Om du upptäcker bitar av tyg eller plast i hundens bajs är det alltid bäst att ringa veterinären direkt.

Genom att upptäcka tecken tidigt kan du se till att hålla hunden frisk. Följ de här råden för att förstå din hund och dess hälsa bättre:

  1. När hunden bajsar, titta efter de fyra tecknen: färg, innehåll, konsistens och yta.
  2. Om du blivit ombedd att ta med avföringsprover till veterinärbesöket, se alltid till att provet är färskt.
  3. Plocka upp hundbajs direkt, oavsett om det är på promenad eller i trädgården.
  4. Om det sker en olycka inomhus, ta med hunden ut direkt och försök att ge positiv förstärkning kring korrekt beteende när den ska bajsa.
  5. Kontakta veterinären direkt om hundens avföring förändras drastiskt, om hunden börjar äta sitt eget bajs, om det ofta sker olyckor i hemmet eller om det har gått mer än 24 timmar sedan hunden senast bajsade.

Kom ihåg! Svelands Vårdguide erbjuder oberoende rådgivning till dig som har frågor om din hund. När du ringer in görs en professionell bedömning av en legitimerad djursjukskötare eller djurvårdare om du kan vårda din hund själv, om du ska kontakta en veterinär digitalt via FirstVet eller om du behöver besöka en djurklinik. Svelands kunder har obegränsad tillgång till samtal till både Svelands Vårdguide och FirstVet - din veterinär på nätet.

Relaterade artiklar
Hunden kräks och har diarré | Sveland Djurförsäkringar

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring