Åskrädsla hos hund

Sommarsäsongen brukar bjuda på ett par ordentliga åskoväder. Att hundar är rädda för åska är inget ovanligt, men att se sin bästa vän skräckslagen och ångestfylld är hemskt. Här kommer några tips om saker du kan göra för att hjälpa din åskrädda hund. 

En rädd hund kan agera på många olika sätt. Den kan till exempel flämta, skaka, ha svårt att komma till ro, gömma sig, kissa inomhus eller bita sönder saker. Straffa eller skäll aldrig på en rädd hund, även om den gör något ”busigt”. 

Hjälp hunden att känna trygghet
Ljudrädsla kan utlösas av att hunden någon gång blivit skrämd, men ibland uppkommer rädslan utan någon känd orsak. Om din hund visar tecken på rädsla när det åskar, eller i andra situationer där höga ljud förekommer, kan du hjälpa den att känna sig mer trygg genom att prova följande:

  • Håll dig lugn, låtsas som ingenting och gör dina vanliga vardagssysslor. Bekräfta inte hundens rädsla genom att ömka och trösta.
  • Att sätta på musik, radio eller tv:n kan vara en bra idé för att stänga ute ljuden utanför. Likaså att dra för gardinerna om det blixtrar mycket. Stäng självklart också fönster och dörrar och gå aldrig ut med hunden under själva åskovädret. 
  • Låt hunden själv bestämma var den vill vara, men håll dig gärna i närheten så att den vet att du finns där. Lämna inte en åskrädd hund ensam när det åskar. Om den vill gömma sig under till exempel soffan eller sängen ska du låta den göra det. Vill den vara nära dig kan den få vara det. I båda fallen ska du agera som att allt är som vanligt och inte bekräfta hundens rädsla. 
  • Du kan prova att avleda hunden genom att göra någon rolig aktiveringslek med favoritgodiset. Om du märker att hunden är blockerad ska du dock inte tvinga den att leka eller träna. 

Lugnande hjälpmedel 
Förutom punkterna ovan finns en del hjälpmedel att ta till som fungerar för vissa hundar. Det kan vara till exempel lugnande doftferomoner i form av ett halsband eller spray. Ett annat hjälpmedel är en så kallad ”thundershirt” som är en sorts åtsittande täcke som genom ett mjukt tryck på kroppen anses ha en lugnande effekt. Tänk på att du kan behöva prova dig fram till vad som fungerar för just din hund. Något som lugnar en hund kanske inte alls lugnar en annan.

Viktigt att påpeka är också att lugnande hjälpmedel och medicinering aldrig kan få bukt med orsaken till, eller helt ta bort, rädslan hos hunden. Om du har en väldigt rädd hund rekommenderar vi att ta kontakt med en veterinär eller hundpsykolog för att få individuella tips och träningsmetoder. Veterinären kan ibland också skriva ut lugnande tabletter för akuta situationer. 

I den här artikeln hittar du fler tips om hur du kan agera vid ljudrädsla hos hund. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring