Ekollon – giftigt för hund, katt och häst

På hösten när ekollonen faller till marken lever glupska djur farligt. Ämnet tannin som finns i ekollonen är nämligen mycket giftigt.  

Hösten inbjuder ofta till härliga långturer i skogen. Men var uppmärksam så att ditt djur inte sätter i sig de farliga ekollonen som ligger på marken. Ekollon innehåller det giftiga ämnet tannin som kan orsaka inflammationer i mage och tarmar eller skada andra organ som lever och njurar. I värsta fall kan ekollonförgiftning leda till döden. Gröna ekollon innehåller större mängd av det giftiga ämnet än de som hunnit bli bruna. 

Hur många ekollon kan djuret äta? 
Hur många ekollon som är farligt för djuret att få i sig beror förstås på djurets storlek. En häst kan hinna smaska i sig en hel del innan den påverkas, medan en liten hund kan bli väldigt dålig av endast ett ekollon om man har otur. Det är inte särskilt vanligt att katter äter ekollon, men det kan vara bra att veta att de är giftiga även för katter. 

Håll uppsikt över ditt djur när ni är ute på promenader. Om du har en ek i trädgården eller i hagen kan du prova att inhägna den, alternativt vara konsekvent med att kratta bort nedfallna ekollon. 

Såhär känner du igen symtomen 
Vanliga symptom på ekollonförgiftning hos hund och katt är samma som för andra sorters förgiftningar, det vill säga kräkningar, slöhet och minskad aptit. Förgiftningen kan börja med förstoppning som efter ett par dygn övergår till en tjärliknande diarré. Hästar får liknande symtom, de blir trötta och slutar äta, blir först förstoppade och får sedan diarré. 

Om ditt djur uppvisar symtom på förgiftning ska du alltid kontakta veterinär.  

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring

Vår hästförsäkring för dräktiga ston som ger skydd för uteblivet eller förlorat föl

Veterinärvårdsförsäkring för fölet ingår med 100 000 kr de första 30 dagarna

Stoet behöver inte vara grundförsäkrat hos Sveland