Bada med häst

Att bada med hästen kan vara en fantastisk upplevelse och dessutom en svalkande, skonsam träningssession. Men det kan kräva vissa förberedelser. Sveland listar vad som är viktigt att tänka på inför en badtur med häst.

Var får man lov att bada med häst?

Hästar får inte bada på allmänna badplatser och vissa badplatser har skyltar om hästförbud. Kolla upp hur det ser ut i din kommun, eller prata med eventuell markägare om det är okej att rida och bada på dennes mark.

Att tänka på inför badet

  • Är platsen lämplig? Man bör kontrollera att platsen är lämplig för bad innan man tar dit hästen. En god idé är att åka till badplatsen utan hästen och bada själv. Kolla hur botten ser ut, se till att det inte finns vassa stenar, ojämn mark eller blir djupt väldigt fort. Vassa stenar kan ge hästen skärsår och i sumpig botten finns det risk att hästen trampar ner och fastnar.
  • Säkerhet. Ha alltid hjälm, bra skor och säkerhetsväst även vid bad, speciellt om man rider barbacka. En blöt häst blir väldigt hal och de tenderar att vilja ta sig ur vattnet med mycket kraft.
  • Ta hjälp av någon erfaren. Tänk på att alla hästar reagerar olika på vatten. Vissa kan bli väldigt exalterade och kasta sig ut i vattnet, vilket innebär en skaderisk. Det är alltid en god idé att bada tillsammans med en annan ryttare som är erfaren av att bada med häst och kan tyda hästens signaler, speciellt om det är första gången.
  • Låt det ske på hästens villkor. Tvinga aldrig ut en häst i vatten om den inte vill. Många hästar är nöjda med att plaska med hovarna och det är långt ifrån alla hästar som vill ut så pass djupt att de behöver simma.

Om hästen börjar simma

Det är för tungt för en häst att ha en person på ryggen när den simmar. När man märker att hästen börjar närma sig att simma ska man glida av och hålla i manen medan man själv simmar bredvid hästen. Man bör försöka att hålla avstånd till hästens ben, så att man inte får en spark. Det är alltid förenat med en viss risk att skada sig när man badar med en häst.

Om man är flera som badar med hästar är det viktigt att håll avstånd till varandra och hålla sig ur vägen när en häst är på väg upp. Många hästar kan ha bråttom upp ur vattnet.

Bada inte under algblomning

Precis som människor och andra djur kan även hästar bli väldigt sjuka av algblomning. Vanligtvis sker algblomning under vår och höst, men kan även ske under högsommaren. Ytvattnet färgas då i blågröna och/eller bruna nyanser, och kan även bli grynigt och randigt. Havs- och vattenmyndigheten kontrollerar vattenkvaliteten på Sveriges samtliga EU-bad, men inte mindre sjöar och privat mark. Det är därför viktigt att vara försiktig och uppmärksam på hur vattnet ser ut.

Relaterade artiklar:
Skydda hästen från sommarens plågor
Stallapotek – det här är bra att ha om olyckan är framme
Hållbar träning med hästen

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring