Påskens faror för hunden och katten

Vackra blommor, färggranna fjädrar och påskägg fyllda med godis. För våra hundar och katter innebär påskfirandet en del faror. Vi tipsar om vad du ska se upp för. 

Blommor och lökar
Populära påskblommor som påskliljor, liljekonvaljer och snödroppar är giftigt för hundar och katter. Får djuret i sig någon av blommorna kan det leda till njursvikt och i värstafall döden. 

- För hundar som har en förkärlek för att gräva i rabatten är påskliljans lök kanske den största faran, som även är den giftigaste delen av växten. Även de andra delarna är giftiga och katter kan avlida efter att bara ha ätit en till två bitar av blomman. Så håll uppsikt över dina husdjur eller undvik blomman helt om de är glada för växter. Om djuret fått i sig växten är det viktigt att ta sig direkt till veterinären, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Här kan du läsa mer om farliga växter för katten och här har vi listat vilka växter som är giftiga för hundar. 

Giftig påskmat
Påskgodis med choklad och annat gott kan utgöra en fara för nyfikna hundar och katter. Chokladförgiftning ger till en början buksmärtor och kräkningar, men kan även ge livshotande skador. I kakao finns det farliga ämnet teobromin som djuren inte klarar av att bryta ned. Ju mörkare chokladen är, desto farligare är den. Genom att hålla godiset borta från husdjuren kan risken enkelt minimeras.

Det finns även andra livsmedel som inte är bra för djuret. Lök är till exempel en vanlig ingrediens i flera av påskbordets rätter, till exempel i köttbullar och sillinläggningar. Alla typer av lök, såväl rå som tillagad, innehåller allicin. Ämnet kan orsaka skador på djurens lever och andra organ och har man otur kan husdjuren drabbas av allicinförgiftning.

Här kan du läsa mer om farliga livsmedel för katten och farliga livsmedel för hunden. 

Veterinärbesök i påsktider kan bli dyrt
Under storhelgerna är kostnaderna för veterinärvård högre eftersom det tillkommer en jouravgift. De mindre klinikerna är ofta stängda och hänvisar till större. Veterinärbesöket under påskhelgen kan därmed lämna ett stort hål i plånboken.

- Risken finns att det blir riktigt kostsamt för djurägarna att besöka veterinären under påsken. Har man ordentlig otur kan påslaget hamna på allt från ett par tusenlappar upp till tusentals kronor, beroende på om kliniken använder fasta jortillägg eller procentsats, säger Christine Ehrlander, hållbarhetschef på Sveland Djurförsäkringar. 

Viktigt att tänka på

  • Ge inte ditt djur rester av den feta och salta påskmaten. Det kan leda till kräkningar, diarré och inflammation i bukspottskörteln. 
  • Håll ditt djur borta från påskpynt som fjädrar, små prydnadskycklingar och plastägg. Om din katt eller hund lyckas svälja ett föremål kan det i värsta fall leda till att djuret behöver opereras. 

  • Ställ godis, mat och giftiga blommor oåtkomligt för ditt djur. 

Kontakta veterinär om du misstänker att ditt djur fått i sig något skadligt. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring