Påskens faror för husdjuren

Vackra blommor, färggranna fjädrar och påskägg fyllda med godis. För husdjuren innebär påskfirandet en del faror. Vi tipsar om vad du ska se upp för. 

Vårens alla blommor är efterlängtade färgklickar efter en grå och dyster vinter, men det lurar faror i rabatterna. Påskliljan är en populär blomma både inomhus och utomhus, men om hunden och katten får i sig påsklilja kan följderna bli allvarliga med njursvikt och i värsta fall kan djuret avlida. Även liljekonvaljer och snödroppar kan orsaka förgiftning.

- För hundar som har en förkärlek för att gräva i rabatten är påskliljans lök kanske den största faran, som även är den giftigaste delen av växten. Även de andra delarna är giftiga och katter kan avlida efter att bara ha ätit en till två bitar av blomman. Så håll uppsikt över dina husdjur eller undvik blomman helt om de är glada för växter. Om djuret fått i sig växten är det viktigt att ta sig direkt till veterinären, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Här kan du läsa mer om farliga växter för katten.

Giftig påskmat
Påskgodis med choklad som påskharen gömt kan utgöra en fara för nyfikna hundar och katter. Chokladförgiftning ger till en början buksmärtor och kräkningar, men kan även ge livshotande skador. I kakao finns det farliga ämnet teobromin som djuren inte klarar av att bryta ned. Ju mörkare chokladen är, desto farligare är den. Genom att hålla godiset borta från husdjuren kan risken enkelt minimeras.

Det finns även andra livsmedel som inte är bra för djuret. Lök är till exempel en vanlig ingrediens i flera av påskbordets rätter, till exempel i köttbullar och sillinläggningar. Alla typer av lök, såväl rå som tillagad, innehåller allicin. Ämnet kan orsaka skador på djurens lever och andra organ och har man otur kan husdjuren drabbas av allicinförgiftning.

Här kan du läsa mer om farliga livsmedel för katten och farliga livsmedel för hunden. 

Veterinärbesök i påsktider kan bli dyr historia
Under storhelgerna är kostnaderna för veterinärvård högre eftersom det tillkommer en jouravgift. De mindre klinikerna är ofta stängda och hänvisar till större. Veterinärbesöket under påskhelgen kan därmed lämna ett stort hål i plånboken.

- Risken finns att det blir riktigt kostsamt för djurägarna att besöka veterinären under påsken. Har man ordentlig otur kan påslaget hamna på allt från ett par tusenlappar upp till 20 000 kronor, beroende på om kliniken använder fasta jortillägg eller procentsats, säger Christine Ehrlander, hållbarhet- och affärsutvecklingschef.

Tänk på att:

- Inte ge ditt djur rester av den feta och salta påskmaten. Det kan leda till kräkningar, diarré och inflammation i bukspottskörteln. 

- Hålla ditt djur borta från påskpynt som fjädrar, små prydnadskycklingar och plastägg. Om din katt eller hund lyckas svälja ett föremål kan det i värsta fall leda till att djuret behöver opereras. 

- Ställa godis, mat och giftiga blommor oåtkomligt för ditt djur. 

- Kontakta veterinär om du misstänker att ditt djur fått i sig något skadligt. Är du kund hos oss får du tre kostnadsfria besök per år hos FirstVet. 

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Jägarhundförsäkring

Vår hundförsäkring med särskilt skydd för vildsvins- eller rovdjursskada vid jakt

Full veterinärvårdsersättning livet ut för sjukdomar och olycksfall

20 procent skadefrihetsrabatt ingår direkt från start