Farliga livsmedel för din katt

Det kan vara svårt att motstå ett par stora bedjande ögon som så gärna vill smaka av din mat. Men katter tål inte alltid samma råvaror som vi människor gör. Det är också förrädiskt eftersom skadorna inte alltid syns direkt på djuret. Fel mat kan orsaka allvarliga tillstånd som njur- och leversvikt, hjärtfel och i värsta fall är det direkt dödligt.

Vanliga symtom på förgiftning är att katten kräks, darrar, fradgar eller vinglar beroende på vad den fått i sig. Om du vet vad katten har fått i sig så kan du ringa Giftinformationen, så får du råd om vilka åtgärder som bör vidtas.

Kontakta omedelbart din veterinär om du misstänker att din katt är förgiftad. Undvik att själv framkalla kräkning då det kan förvärra läget.

Lök
All lök innehåller ämnet alicin som orsakar förgiftningssymptom hos katter. Ämnet finns både i rå och tillagad lök och orsakar grav blodbrist (anemi). Ämnet kan även orsaka skador i lever och andra organ.

Symptomen kan vara aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning, hjärtklappning, bleka slemhinnor, rödfärgad urin och buksmärtor.

Choklad
Choklad innehåller ämnet teobromin vilket är väldigt giftigt för katter. En riktlinje är att ju mörkare chokladen är desto mer teobromin innehåller den.

Symptomen uppkommer oftast efter 2-24 timmar och yttrar sig som kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet, rastlöshet, riklig salivering och hjärtklappning. Större mängder kan orsaka allvarligare symtom eller dödsfall.

Vindruvor/russin
Vindruvor, russin och korinter kan ge katter allvarliga symtom så som kräkningar, diarré, buksmärtor och slöhet. Inom 1-3 dygn kan njurskador tillstöta vilket kan visa sig genom kräkning, buksmärta, att katten kissar dåligt eller inte alls. Dödsfall har inträffat vid intag av så lite som sju vindruvor.

Paracetamol och acetylsalicylsyra (t ex alvedon och magnecyl)
Smärtstillande medel med paracetamol eller acetylsalicylsyra är mycket giftigt och dödligt för katter. Kontakta alltid din veterinär för att få smärtlindrande medicin speciellt framtagen för djur.

Paracetamol gör att kattens blod inte kan transportera syre och en enda tablett kan utgöra en dödlig dos. Symptom är att katten blir hängig, kall, kräks och får mörkt blåröda slemhinnor.

Acetylsalicylsyra påverkar syretillförseln och symptom kan vara hyperventilation, kräkningar, kramper och koma. Så här gör du om din katt får i sig läkemedel!

Xylitol – sockerfria tuggummin, godis samt sugtabletter
Katter är väldigt känsliga för xylitol då de får en ökad insulinfrisättning av ämnet. Det kan leda till en allvarlig sänkning av blodsockret samt leverpåverkan. Även flourtuggummin, floursköljlösningar och tandkrämer kan innehålla xylitol.

Symptomen kommer vanligen inom en timme och djuret börjar då kräkas, skaka och bli allmänpåverkad.

Deg/alkohol
Katter kan bli alkoholförgiftade genom att äta deg, då degen jäser i magen. Symtom är buksmärta, uppsvälld buk, kräkning och vinglighet.

Avokado
Hela avokadon innehåller persin som är giftigt för de flesta djur och som kan skada hjärta och mag-tarmkanal. Det är särskilt farligt för fåglar. Även bladen innehåller höga halter av ämnet så se till så att katten inte kan äta av dem ifall att du har en egen växt.

Giftiga växter
Liljeväxter, änglatrumpet, julros och hyacint är exempel på växter som kan skada njurarna (njursvikt) så pass mycket att katten inte överlever. Läs vår artikel om giftiga blommor här.

Bittermandel
Bittermandel innehåller cyanid som är dödligt i stora mängder för katt. Bittermandel finns i vissa kakor och i mandelmassa. Cyanid blockerar cellernas upptag av syre vilket ger symtom med ökad andningsfrekvens, andningssvårigheter, ljusröda slemhinnor, svaghet, illamående, kräkningar och medvetslöshet.

Mjölk
Många katter kan inte bryta ner laktosen som finns i komjölk. Undvik därför att ge katten mjölk så undviker djuret obehag och risk för övervikt.

Frukt
Frukt innehåller både socker och syra vilket kan påverka katters tänder negativt.

Andra faror i hemmet:

Råttgift
Råttgift kan ge inre blödningar då det innehåller ett ämne som försämrar blodets koagulationsförmåga. Produkter som innehåller alfakloros är särskilt farliga för att det ännu inte finns något motgift. Det räcker att katten äter en mus som avlidit av råttgiftet för att den ska bli dödligt förgiftad.

Glykol
Glykol finns i kylarvätska, spolarvätska och läckande element. Katten kan få i sig glykol om den slickar från ett läckande element eller från en läckande bil. De kan även slicka i sig glykol när de trampat i det av misstag och försöker tvätta sig rena. Glykol är giftigt för katter men de tycks, till skillnad från hundar, inte tycka om smaken lika mycket och blir därför sällan förgiftade. Läs mer hur du undviker att katten får i sig glykol här!

I PDF:en nedan har vi sammanfattat informationen i denna artikel. Ladda ner den till telefonen eller skriv ut och sätt upp den hemma, för att snabbt kunna kolla upp vilka livsmedel som är farliga.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring