Vilken katt ska jag välja?

Raskatt, huskatt eller adoption? För att få ett bra och hållbart liv tillsammans med din katt behöver du först fundera igenom vilken katt som passar dig och din livsstil. 

En katts behov och egenskaper skiljer sig åt beroende på vilken typ av katt du väljer. En del raser kräver till exempel mycket pälsvård, några utmärker sig för att vara extra sociala och vissa raser drabbas oftare av hälsoproblem än andra. Ska du köpa en kattunge eller en vuxen katt? En raskatt eller en blandraskatt? Här kan du läsa våra fem tips inför kattköpet.

Huskatter är ofta friska
Huskatter, som också kallas blandraskatter eller bondkatter, är den vanligaste katten i svenska hushåll. Huskatter kan köpas från till exempel katthem eller privatpersoner. Den största skillnaden mot raskatter är att huskatter saknar stamtavla och därför inte behöver se ut eller vara på ett visst sätt. De kommer i många olika färger, storlekar och temperament. 

Huskatter är de friskaste katterna i Svelands bestånd. De blir ofta gamla och har få hälsoproblem. Eftersom de har en mycket större genpool än raskatter löper de mindre risk att drabbas av ärftliga sjukdomar. Den vanligaste skadan på huskatter från vår statistik är bitsår, vilket främst drabbar utekatter. 

Maine Coon, Bengal och Ragdoll – tre populära raser 
En raskatt köps från en kattuppfödare. Raskatter har en stamtavla och ska följa ett specifikt utseende och mentalitet. Det finns upp emot 70 olika raser att välja mellan. 

En mycket populär ras är Maine Coon. Det är en stor katt med halvlång päls som behöver kammas igenom ungefär en gång i veckan. De ska vara sociala, mysiga och aktiva till sättet. 

Den aktiva och atletiska Bengalen är en annan ras som många fallit för. De sägs ha ett livligt temperament och har ett stort behov av att få röra på sig. 

En tredje ras som ligger högt på topplistorna är Ragdoll. De utmärker sig för att vara tillgivna soffpotatisar som gärna vill vara med sin familj. 

Generellt drabbas raskatter av olika sjukdomar i högre utsträckning än huskatter. Njur-och hjärtsjukdomar är de vanligaste sjukdomarna hos katter idag, oavsett ras. 

Det är viktigt att du läser på om de olika raserna, dess mentalitet, behov och eventuella rasbundna sjukdomar innan du bestämmer dig för en viss ras.    

Adoptera katt 
Att ge en vuxen katt en andra chans är också ett alternativ. Det finns många katter som övergivits och längtar efter nya hem. Fundera på om du skulle kunna tänka dig att adoptera en omplaceringskatt. I Sverige finns ett hundratal katthem, ofta med mycket kunnig personal. Om du är intresserad av att adoptera en katt brukar de vara duktiga på att para ihop dig med en katt som passar dig och din livsstil. Vi på Sveland stöttar några av katthemmen i Sverige. Du kan läsa mer här.

 

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Kattförsäkring Olycksfall

Vår kattförsäkring med låg kostnad ger ett prisvärt skydd vid olycksfall

20 000 kronor i veterinärvård livet ut ​

Ersätter trafikskador, bitskador och akuta förgiftningar