Köpa katt - 5 tips inför kattköpet

Ska du bli med katt? Grattis! Förutom att se till att du har tid, ekonomi och plats för en kisse så finns det några viktiga saker att fundera igenom innan du får hem din nya familjemedlem.

1. Kattunge eller omplaceringskatt?
En kattunge får inte vara yngre än 12 veckor innan den skiljs från sin mamma. Vid den tiden brukar den redan vara rumsren. Fördelen med en kattunge är att du själv kan forma den och skapa ett band till den från tidig ålder, men den kan vara vild och busig och kräver massor av tid och uppmärksamhet. Tänk också på att en katt kan leva i upp till 20 år. Det finns många övergivna vuxna katter som väntar på att få nya hem och fortfarande har ett långt liv framför sig. Ta en titt på sidan Kattis.net där du kan swipea bland katter som ligger ute för adoption. En fördel med att adoptera en äldre katt är att den har hunnit utveckla sin personlighet och kräver mindre uppmärksamhet och tid än en kattunge. Med det sagt behöver du självklart också ge en vuxen katt mycket tid och omsorg. 

2. Utekatt eller innekatt?
Katters sinnen och instinkter aktiveras och tillfredsställs om de får vara utomhus. Utekatter löper dock större risk att skadas eller dö i tillexempel trafiken. Utekatten måste ha möjlighet att få komma in och värma sig ibland, du kan till exempel installera en kattlucka så att den kan gå in och ut som den vill. Om du ska ha katten som innekatt måste du ge den aktivering och stimulans på annat sätt. Du kan gå ut med den i sele och koppel och den ska ha möjlighet att titta ut genom fönster och ha tillgång till klösbrädor och leksaker. Många katter uppskattar också att ha sovplatser på olika höjder i hemmet. Om din katt får lov att vara på balkongen är det viktigt att sätta upp nät runt så att katten inte hoppar ut. Läs mer här om hur du kan aktivera din innekatt!

3. Skaffa dig kunskap om katter
Att läsa böcker och artiklar om katters behov och beteende är viktigt för att du och din katt ska få ett bra liv tillsammans. Det är också bra att läsa på om olika raser och deras mentalitet för att hitta en katt som passar just dig. 

4. Genomför kattköpet på rätt sätt 
Innan du får hem katten, oavsett om det är en unge eller en vuxen katt, ska ett köpeavtal skrivas och en veterinärbesiktning göras. Den ska också avmaskas och vaccineras. Vi rekommenderar även att alla id-märker sin katt. 

5. Ta dig tid att lära känna din nya katt
Välkomna din nya familjemedlem genom att låta den ta den tid den behöver för att installera sig i sitt nya hem. Du har ansvar att se till att hemmet är en trygg plats för katten. Skapa gärna flera olika sovplatser till den och se till att den får vara ifred om den vill det. 

Glöm inte att antingen överta eller teckna en ny bra försäkring till din katt! Här kan du läsa om våra olika kattförsäkringar.

Inköpslista till den nya katten 

- Mat- och vattenskål

- Transportbur

- Halsband eller sele och koppel

- Mat

- Kattlåda, kattsand och spade

- Leksaker

- Klösbrädor eller klösträd 

- Borste eller kam 

- Sovplats

 

 

Kontakta oss om du har några frågor!

046-276 92 00

Intressant för dig

Kattförsäkring Olycksfall

Vår kattförsäkring med låg kostnad ger ett prisvärt skydd vid olycksfall

20 000 kronor i veterinärvård livet ut ​

Ersätter trafikskador, bitskador och akuta förgiftningar