Köpa katt – 5 tips

Förutom att se till att du har tid, ekonomi och plats för en ny liten familjemedlem så finns det några viktiga saker att fundera igenom innan och efter att du fått hem din fyrbenta vän. 

1. Kattunge eller omplaceringskatt?
En kattunge får inte vara yngre än 12 veckor innan den skiljs från sin mamma. Vid den tiden brukar den redan vara rumsren. Fördelen med en kattunge är att du själv kan forma den och skapa ett band till den från tidig ålder, men den kan vara vild och busig och kräva massor av tid och uppmärksamhet. Tänk också på att en katt kan leva i upp till 20 år.

Det finns många övergivna katter, i olika åldrar, som väntar på att få nya hem och som fortfarande har ett långt liv framför sig. En fördel med att adoptera en lite äldre katt är att den har hunnit utveckla sin personlighet och kräver mindre uppmärksamhet och tid än en kattunge. Med det sagt behöver du självklart också ge en vuxen katt mycket tid och omsorg. Fundera över hur din livssituation ser ut idag och vilka förutsättningar du har i vardagen  innan du fattar ditt beslut.

Läs om Svelands arbete för att underlätta för både katthemmen och katterna och vad du kan göra för att hjälpa.

2. Skaffa dig kunskap 
Att läsa böcker och artiklar om katters behov och beteende är viktigt för att du och din katt ska få ett bra och långt liv tillsammans. Det är också bra att läsa på om olika raser och deras mentalitet för att hitta en katt som passar just dig. Föredrar du en huskatt, eller passar en raskatt dig bättre? Läs om detta och mycket mer i vår artikel: Hållbar kattägare – Skaffa katt.

3. Utekatt eller innekatt?
Katters sinnen och instinkter aktiveras och tillfredsställs om de får vara utomhus. Utekatter löper dock större risk att skadas eller gå bort, bland annat i trafiken. En utekatt måste även ha möjlighet att få komma in och värma sig och ett bra förslag är att installera en kattlucka, så att din katt kan gå in och ut som hen vill.

Om du ska ha katten som innekatt måste du ge den aktivering och stimulans på annat sätt. Du kan förslagsvis gå ut med den i sele och koppel och den ska ha möjlighet att titta ut genom fönster och ha tillgång till klösbrädor och leksaker. Många katter uppskattar också att ha sovplatser på olika höjder i hemmet. Om din katt får lov att vara på balkongen är det lag på att sätta upp skyddsnät om balkongen är högre än fem meter från marken, så att katten inte hoppar ut och riskerar att skada sig.

4. Genomför kattköpet på rätt sätt 
Innan du får hem katten, oavsett om det är en kattunge eller en vuxen katt, ska ett köpeavtal skrivas och en veterinärbesiktning göras. Besiktningsintyget får inte vara äldre än 7 dagar och besiktningsdagen är alltid dag ett. Katten ska också vaccineras och i en del fall avmaskas. Rekommendationen är att bara avmaska katten om den uppvisar symptom och du därför misstänker att den drabbats av mask. Glöm heller inte bort att id-märka och ägarregistrera din katt. Den 2 mars 2022 beslutade Sveriges riksdag att fr.o.m 2023-01-01 så är det obligatoriskt för alla kattägare att id-märka och registrera sin katt via Jordbruksverket.

Detta gäller för raskatter:
Katten ska vara stambokförd och stamtavla från ett godkänt kattförbund ska överlämnas till ny ägare. Det är bara uppfödaren som kan registrera kattkull – senare ägare kan inte göra det. Fr.o.m 1 januari 2023 måste kattungen vara 14 veckor gammal vid leverans för uppfödare inom SVERAK. För katter från andra förbund och för huskatter gäller fortfarande 12 veckor.  

5. Ta dig tid att lära känna din nya katt
Välkomna din nya familjemedlem genom att låta den ta den tid den behöver för att installera sig i sitt nya hem. Du har ansvar att se till att hemmet är en trygg plats, gärna med flera olika, avskilda sovplatser för katten. Den ska få vara ifred om den vill det. 

Katter är självständiga djur, de är inte flockdjur på samma sätt som till exempel hundar. Men även katter mår bra av att träffa både människor och andra djur, inte minst i början när du precis fått hem din katt. Då bör du helst inte lämna din kattunge ensam mer än max tre-fyra timmar. Efter cirka fem månaders ålder kan de vara ensamma längre. Om du mot all förmodan behöver lämna din kattunge ensam en längre stund, se då till att den har ordentligt med mat, vatten och saker att sysselsätta sig med.

Även när din katt är vuxen krävs det att du ser till din katt minst två gånger per dag. Sjuka eller skadade katter ska du se till oftare. Det gäller också katter som beter sig onormalt och dräktiga honkatter vid tiden kring förlossningen. Om du har en katt som får gå ute kan du ställa fram mat minst två gånger om dagen. Då lär den sig rutinen att komma hem när det är matdags. Även utekatter och ladugårds­katter är beroende av vård och omsorg från sin ägare.

Glöm inte att antingen överta eller teckna en ny bra försäkring till din katt! Här kan du läsa om våra olika kattförsäkringar.

Relaterade artiklar
Id-märk och registrera din katt
Välkommen kattunge – kattens första tid i det nya hemmet

I PDF:en nedan har vi sammanfattat informationen i denna artikel. Ladda ner den till telefonen eller skriv ut och sätt upp den hemma, för att kunna se så du stämt av allt inför kattköpet!

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring