Fölet är här - så ger du det en bra start

Det efterlängtade fölet har precis kommit till världen. Vad kan du göra för att hjälpa det genom den första känsliga tiden? Här följer några råd och tips.

Efter fölningen rekommenderas att stoet får vara ifred med sitt föl för att tvätta det, låta det dia och sedan vila. Men det gäller att vara uppmärksam på fölets mående. Den första tiden är det nämligen känsligt för bakterier eftersom det föds utan antikroppar i blodet. Håll också koll på stoet så att det mår bra, äter normalt och intresserar sig för fölet.

Nyfödda föl ska: 

  • Omedelbart göra andningsförsök och ta regelbundna andetag inom 30 sekunder
  • Ha en puls på 70-90 slag/minut
  • Rättningsreflex inom 5 minuter (lyfta huvudet och vilja lägga sig på bröstet)
  • Sugreflex inom 20 minuter
  • Försöka resa sig upp inom 30 minuter och stå upp inom 2 timmar
  • Dia inom cirka 4 timmar för att kunna tillgodogöra sig den livsviktiga råmjölken
  • Ska ha kissat inom 12 timmar och haft sin första avföring (tarmbecket) inom 15 timmar

Måste lära sig dia – snabbt!
Stoets råmjölk innehåller antikroppar som fölet behöver få i sig inom ett par timmar efter födseln. Därför är det viktigt att det snabbt lär sig att dia.

Ett föl brukar själv kunna hitta stoets spenar när det är mellan 1 och 3 timmar gammalt. Har fölet inte börjat dia efter cirka 4 timmar måste du hjälpa till. Placera dig bakom fölet och visa var på stoet det ska söka efter juvret. När fölet börjar suga uppstår ett sörplande ljud när det får i sig av mjölken.

Om fölet inte diar
I vissa fall får föl inte i sig tillräckligt med råmjölk och riskerar då en bristande antikroppsnivå i blodet, till exempel om det är svagt eller sjukt, eller om stoet är oroligt och inte tillåter att det diar. Innan veterinär tillkallas är det viktigt att mjölka ur stoet och ge fölet mjölk.

Stoet kan också ha läckt råmjölk eller så kan kvalitén på mjölken vara dålig. Föl med för låg antikroppsnivå visar inga symtom, men genom ett test kan en veterinär mäta nivån i blodet. Det är bäst om provet tas när fölet är mellan 12 och 24 timmar gammalt. Att ett blodprov tas är extra viktigt i de fall där det finns misstänkta problem, till exempel om stoet har läckt råmjölk innan fölningen.

Att ha en rutinerad uppfödare som backup att fråga om hjälp kan vara ett bra råd. I många fall kan det räcka med små knep för att få igång ett föl att börja äta eller för att lösa andra bekymmer. En rutinerad uppfödare vet när man ska ha is i magen och när läget är akut och veterinär bör tillkallas.

Ett normalstort föl behöver få i sig mellan 3 och 5 liter råmjölk av god kvalitet under de första 12 till 24 timmarna. De första dagarna diar fölet flera gånger i timmen och då några deciliter per gång. Många föl börjar smaka på stoets foder under de första dagarna. Redan från dag tre börjar vissa föl beta av gräs.

Glöm inte stoet!
Trots att det unga fölet kräver mycket fokus är det viktigt att inte glömma bort stoet. Var noga med stoets skötsel och utfodring efter fölningen. Foder av hög kvalitet och en bra omvårdnad i en lugn miljö är viktigt för att stoet ska kunna producera tillräckligt med mjölk till fölet.

Dags att bekanta sig med världen utanför stallet
Är vädret varmt och torrt kan fölet följa med sin mamma ut redan den första dagen. För att de ska kunna etablera en bra kontakt med varandra bör de få stå i en egen hage de första timmarna. Stoet och fölet kan sedan föras ihop med andra hästar. Rörelse är viktigt för både stoet och fölet.

Helst bör de släppas i en hage som inte har använts av äldre föl eller av unghästar det senaste året. Detta för att minska risken att fölet får i sig spolmaskägg. Är det inte praktiskt möjligt att erbjuda rena beten måste du avmaska och göra träckprovskontroller.

Läs mer här:
Se vår film med Selma Hammarström när hon hälsar på hos veterinär Lisa Lidbeck och ställer frågor om fölets första dygn.

Läs mer om vanliga fölsjukdomar här. 

Betessläppen hägrar, dags att se över staketen. Här har vi samlat våra bästa råd om vad du kan tänka på när staketen lagas.

Att ha ett bra apotek i stallet är a och o om din häst skadar sig eller behöver undersökas. De här sakerna klarar du dig långt med om du behöver ge första hjälpen till din häst. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring